Дистанційне навчання: реальність чи ілюзія?

Як насправді навчалися школярі

Поки одні батьки мітингували під будівлями органів влади з вимогою поновити реальне навчання в школах, скаржачись, що навчатися дистанційно неможливо, інші зовсім не прагнули цього поновлення – аргументуючи хвилюванням за здоров’я дітей і вчителів. Врешті, це все одно колись мало статися незалежно від цих суперечливих бажань батьків: Чернівці і область вивели з «червоної зони». А якщо чесно, то просто розширили рамки «помаранчевої зони» до такого рівня, щоби можна було зняти деякі обмеження.

Від онлайну – до звичного офлайну

Від сьогодні практично всі загальноосвітні школи області, які перебували на дистанційній формі навчання, перейшли на очну форму. Водночас після першого тижня поновлення такого навчання 5 класів були відправлені на самоізоляцію, а саме: по одному класу у Заставнівській ЗОШ, Берегометському НВК, Вовчинецькій ЗОШ, Молодійській ЗОШ та у Хотинській ЗОШ. Також COVID-19 підтвердили у дитини з першого класу гімназії №2 – в управлінні освіти Чернівецької міськради повідомили, що цей клас піде на самоізоляцію. Також на самоізоляцію пішли чотири групи у трьох дитсадках міста – там захворіли вихователі.

«Станом на сьогодні  майже всі скористалися дистанційним або комбінованим навчанням, – розповіла  заступниця директора Департаменту освіти і науки ОДА Надія ПЕРІУС. – На жаль, є частина дітей, які справді не мають можливості перейти на дистанційне – але є і такі батьки, які не хочуть поновлювати очне навчання, тому що звикли. Дистанційна форма навчання стовідсотково у нас приживеться і матиме свій напрямок. Якщо обставини змусять нас поновити дистанційне навчання, ми до цього готові. Деякі школи досі шукають можливості забезпечення».

Під час карантину з’явилася гаряча лінія для батьків учнів:

0372-55-18-16 (9:00-18:00);

050-552-02-25 (залежно від годин).

Два тижні тому «Версії» вже цікавилися тим, який відсоток дітей не був забезпечений технічно для дистанційного навчання. Зараз стало відомо, що згідно з опитуванням батьків до липня місяця, це число складало 26%. Після липня воно зменшилося через те, що частина батьків  знайшла вихід із ситуації.

«Проблема особисто моїх  дітей у тому, що без тієї шкільної атмосфери вони не хочуть вчитися та часто відволікаються від процесу, не ставлячись до цього як до справжнього уроку. Про що взагалі говорити, коли у тебе троє дітей, і всі навчаються вдома в 1-кімнатній квартирі, це просто майже неможливо», багатодітна мати Наталя.

Кому онлайн недоступний: навчальні бокси і бюлетені

За інформацією Надії Періус, для учнів, які справді не мали змоги навчатися через відсутність ґаджетів, були створені навчальні бокси на території школи (щось на кшталт поштової скриньки, в яку щоденно вкидали папір з домашнім завданням і темами уроків), або інформаційні бюлетені, де також розміщували домашні завдання й інструкції до нових тем – на декілька днів. Але, каже чиновниця, є випадки, коли заклади освіти давали у користування смартфони та комп’ютери, уклавши акт передачі з батьками. «Тому – хто хотів вчитися, той вчився», – вважають в Департаменті освіти і науки ОДА.

Зараз у всіх школах навчання триває з дотриманням санітарних протиепідемічних вимог і маскового режиму. Зокрема, як стало відомо «Версіям»,  у ЗОШ №28 кожен учень має свій власний зошит, куди він записує свою температуру та стан здоров’я, що підтверджують своїми підписом батьки. А от у ЗОШ №5 такого немає, і при вході до школи дітей не перевіряють. Натомість на перервах в обидвох школах усі ходять у масках, окрім їдалень. Антисептичні засоби. Під час уроку маски дозволено знімати, оскільки всі сидять поодинці.

Станом на 21 вересня:

Здобуття середньої освіти у Чернівецькій області забезпечують 390 закладів загальної середньої освіти. З них за очною формою працюють 269 (68%) ЗЗСО, за змішаною формою – 66 (17%), за дистанційною – 55 (14%).

 

Із 106250 учнів:

– 63247 навчаються очно;

– 24220 – за очно-дистанційним навчанням;

– 18582 учнів навчаються дистанційно;

– 139 учнів перебувають на педагогічному патронажі;

– 16 учні здобувають освіту за екстернатною формою навчання;

– 46 учнів навчаються за сімейною формою навчання.

 

Зазначимо, що у закладах освіти станом на 21.09.2020 є 25 хворих на COVID-19 учнів, 195- з підозрою, 50 хворих педагогічних працівників та 49 – з підозрою, щодо технічного персоналу, то наразі є 9 хворих, з підозрою – 28.

(Інформація з сайту Департаменту освіти і науки чернівецької ОДА)

Євгеній ГОСТЮК, студент кафедри журналістики філологічного факультету ЧНУ ім. Юрія Федьковича, спеціально для «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *