КОНТРАБАНДА НА БУКОВИНІ: Бурбак – татко буковинської мафії…

 

Дуже не пощастило прекрасному краю Буковині після Революції Гідності. Кращі сини нашої землі віддали свої життя за визволення України від влади «яничарів». Багато наших земляків полягли, боронячи наші східні кордони, воюють там і нині. Їхніми іменами назвали вулиці міста, на їхні могили приходять державні мужі й народні депутати. Але на постреволюційній хвилі до влади дорвалися ті, хто люблять вказівним пальчиком правої руки повчати всіх. Як треба жити, щоби їм було добре…

Внаслідок політичних домовленостей після зміни влади в Україні Чернівецьку область «віддали/ подарували» Народному Фронту. І ось у цьому й криється усе невезіння буковинців. Клептоман Яценюк і ворюга Бурбак впряглися в сани розкрадання і контрабанди потужним дуетом.

Бурбак узагалі уявив себе таким «Лакі Лучано» в області. Три з половиною роки фактично він править у краї, розставляє кадри, вчить, як треба проводити децентралізацію й створювати ОТГ, організовує та кришує контрабанду товарів з Туреччини. Крім усього ще й монополізував незаконну вирубку та незаконний експорт лісу за кордон, не гидує також  контрабандою цигарок до Румунії.

А тепер до фактів.

Лісові контракти на мільйони доларів у нашому регіоні укладають на Буковинській універсальній біржі. Співвласницею цієї установи є Тетяна Бурбак, дружина народного депутата Максима Бурбака. Саме через цю біржу, щоби не порушувати процедури, влаштовують аукціони з продажу деревини. Правда, фірми, які укладають на таких аукціонах контракти на мільйони, часто не мають навіть власних потужностей.

Замовником деревини з України є деревообробна компанія-монстр з Австрії «Швайгоффер», яка має потужності в Румунії, а також кілька фірм-прокладок – «Пролісок», «Конфана», ПП Фрунзе. Так ось, пан Бурбак налагодив повний цикл контрабанди: від незаконної вирубки ділової деревини до її експорту до цих потужних споживачів.

Контрабанда цигарок була однією з п’яти потужних схем ще від часів СРСР.  А Максим Бурбак і в цій сфері хоче бути чемпіоном. Буквально недавно румунські спецслужби затримали мікроавтобус чернівецької реєстрації із 62-ма ящиками цигарок, який за добу до цього затримання безперешкодно переїхав через кордон. Перед цим виявляли цигарки у майонезі, кетчупі. Та й де ці цигарки тільки не були…

Звернімо увагу ще на один бік мафіозної діяльності нардепа Бурбака. А саме, контрабанду у величезних обсягах товарів широкого вжитку з Туреччини. Імпорт товарів з Туреччини та Китаю завжди був надрентабельним. Хто пам’ятає, на початку цих бізнесових вояжів при вкладанні одного долара заробляли два, а то і три долари прибутку.

Але нині не годиться нардепам по стамбулам шастати за товаром. Занадто великими вони діячами стали. Ось і об’єдналися у стійке ОЗУ (організоване злочинне угруповання) з контрабанди товарів, несплати податків при імпорті товарів, з отримання незаконних шалених прибутків. Видатні чернівецькі контрабандисти Кушнір та Слони під «дахом» видатного чернівецького нардепа Бурбака протягом двох з половиною – трьох років за допомоги низки схем зухвало вкрали з бюджету рідної неньки України не багато – не мало, а ПІВТОРА МІЛЬЯРДА ГРИВЕНЬ.

Салагор Микола Михайлович – начальник Чернівецької митниці ДФС – за час роботи від 2014 року фактично створив і очолив організоване злочинне угруповання, діяльність якого спрямована на отримання незаконних грошових прибутків шляхом несплати в повному обсязі обов’язкових митних платежів до державного бюджету України при імпорті товарів широкого вжитку (ТШВ) з Туреччини та Китаю до України.

Суть схеми така: на румунсько-українському кордоні відбувається підміна документів на вантаж, який імпортується в Україну. З Туреччини відправляється вантажний автомобіль, завантажений ТШВ вагою 23-24 тонни. Після підміни документів між пунктом пропуску Сірет (Румунія) та Порубне (Україна) (начальник митного посту П.Г. Тофан) до митного оформлення на митному посту Чернівці (начальник митного посту – М.І. Нікулєску) декларується 13-15 тонн тканини, або склоровінгу (перев’язочний шнур) (недоплата митних платежів – орієнтовно 400-500 тис. грн). Було близько 20 випадків, коли декларувалося 15 тонн ДСП замість 23 тон ТШВ (недоплата – орієнтовно 600-700 тисяч грн).

Митне оформлення здійснюється на наступні фірми: Тайрон груп, Люкс корд, Лугос, Раус центр, Профит плюс, Атлон трейд, Бест тім ЮА, Клайд інвест, Генет Союз, Локо Трейд, Гилд Форт, Економія часу, Роксленд, Нарс Авто, KERNELL TRADEWELL тощо. Щомісяця оформляється 50-70-100 таких оборудок. За три роки контрабандним шляхом оформлено понад 2 500 таких вантажівок з товаром!!!

Інтернетом «гуляють» скани багатьох документів, отриманих мною від моїх друзів з Румунії, у яких прямо доводиться функціонування цих схем і контрабандних каналів. Тільки одна проблема: ці схеми «не бачать» ні наші СБУшники на чолі з п. Р.В. Сторожуком, ні наші прокурори на чолі з п. О.М. Соболєм, якому сам Генеральний прокурор вказував на ці угруповання, ні поліція Буковини – ніхто.

Я підготував та направив понад 70 заяв з копіями документів, доказовою базою, про вчинення злочинів цим злочинним угрупованням – на Генеральну прокуратуру, НАБУ, СБУ, Міністерство внутрішніх справ, Президенту, Прем’єр-міністру, не кажучи про всі правоохоронні структури області. Але «бабло вирішує всьо».

Ну, мабуть, і найголовніше. Всі ці бурбаковські «схеми, тєми, коридори, площадки» були б абсолютно неможливими, якби їх не «кришувала», не прикривала та й не організовувала людина, яка за своєю посадою мала би з цим боротися. Йдеться про начальника Чернівецької митниці ДФС Салагора М.М.

Адже Салагор є креатурою Бурбака. Салагор є найвидатнішим корупціонером області. І тільки завдяки Бурбаку, а точніше, їхній тісній співпраці, їм поки вдається так зухвало й тривалий час грабувати країну.

Контрабандний ліс, контрабандні цигарки, контрабандні товари. А може, й не тільки це. Чи міг про це мріяти Лакі Лучано?

Та, як свідчить історія, часи Лакі Лучано так само закінчилися…

 Микола ПЕТІЧЕНКО, громадський активіст

Довідково

Лакі Лучано – Чарльз Луча́но на прізвисько Щасливчик, англ. Charles «Lucky» Luciano, він же Сальвато́ре Лука́нія, італ.Salvatore Lucania (24.11.1897Леркара-ФріддіСициліяІталія – 26.01.1962НеапольІталія) – італо-американський злочинець сицилійського походження, один з лідерів організованої злочинності у США, один із засновників Національного злочинного синдикату.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *