Іван ДУПА: Корупція в Україні – боротьба з вітряками?

 Переглядаючи стрічки новин на сайтах і ТБ, останнім часом не можу натішися гуманністю української Феміди. На Харківщині відпустили на волю начальника університету повітряних сил, курсанти якого їли кашу з хробаками й тарганами. На Київщині залишився при посаді директор Інституту агроекології Орест Фурдичка, затриманий на хабарі у 300 тисяч доларів. Ще раніше визнали невинним заскоченого на хабарницькому «гарячому» ректора Ірпінської податкової академії Петра Мельника. На волі й екс-голова ДФС Роман Насіров. Він ще й позивається до Кабміну й ДФС: хоче, бачте, повернути собі посаду. А минулого тижня відпустили й екс-мера Одеси Геннадія Труханова: ті руки теж, як виявилося, нічого не крали. Ланцюжок «невинно затриманих» і відпущених на свободу можна доповнити не одним десятком прізвищ загальнодержавного і місцевого масштабів. Сотні детективів НАБУ, прокурорів, слідчих, юристів, суддів  проїдають пристойні державні зарплати, а посадити хоча б одного корупціонера не можуть.

 

Кульбіт №1

І задався я питанням: кому вигідна оця «боротьба з вітряками»? Корупція є, а винних катма. Виходить, вигідно тим, хто на цьому заробляє і хто «процес» кришує – суддям, прокурорам, депутатам, міністрам і президенту. Бо вже навіть Євросоюз розчарувався у Порошенкові й Ко, і не вірить у їхню псевдоборотьбу.

Чи бореться з корупцією президент країни, у якій четвертий рік іде війна (Другу Світову за 4 роки спромоглися закінчити, АТО – ні), а темпи зростання цін можна порівняти хіба що зі швидкістю космічного корабля? Особливо ж коли цей президент двічі фігурує у Панамагейтах (міжнародних скандалах, пов’язаних із відмиванням грошей в офшорах), має бізнес у країні, з якою, власне, й воює, відпочиває на Мальдівах із чималою родиною «всього-на-всього» за кілька десятків мільйонів, живе у Давосі в номері за 13 тис. євро на добу, їздить на Віденський бал, а дружина президента, лікар-кардіолог, раптом отримує посаду голови Українського культурного фонду, який займається тим, що розподіляє мільйони на культурні проекти в державі (виявляється, дружина президента 2007 року отримала ще й диплом мистецтвознавця-експерта!).

 

Ліричний відступ:

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі Порошенко оселився не разом з простими смертними типу Ангели Меркель чи Еммануеля Макрона. Наш Президент обрав термальний курорт Бад Рагац із 5-зірковим готелем, президентський номер у якому коштує 13200 євро за ніч.

Стеля цього номера оздоблена кристалами Сваровскі, стіни – шпалерами із золотим напиленням. Окремі деталі спальні декоровані шкірою ската, кімнати прикрашені килимами ручної роботи і стільцями з оббивкою з риб’ячої луски. Номер складається з 2-х спалень, сигарної кімнати, вітальні, зони для куріння, кухні, винотеки (спеціально обладнаної шафи з винами) й 4-х балконів із видами на виноградники. Панорамні види можна оглядати також і з 2-х ванних кімнат із подачею термальної води, ванни-джакузі, сауни та хамаму. Гостей обслуговує персональний дворецький.

Серед розваг і послуг гостям пропонують пробну поїздку на «Porshe», мотоциклах «Харлей-Девідсон», прокат лиж, тенісних ракеток, електровелосипедів, приватний гольф-клуб і казино – усе, що вкрай необхідно для підготовки доповіді на економічному форумі.

 

Кульбіт №2

Чи може Генпрокурор країни не мати навіть профільної вищої освіти (а колись він був ще міністром внутрішніх справ без профільної вищої освіти), якщо її повинні мати вчителі, лікарі, соцпрацівники? Як він бореться з корупцією на найвищому рівні, якщо він навіть не юрист? А дружина Генпрокурора, представниця президента (того, про якого написано вище) у Верховній Раді, народна депутатка Ірина Луценко  – отримувати премію «Жінка ІІІ тисячоліття»? Що такого вона зробила для України та її майбутнього? Відпочила на Сейшелах?

До речі, за словами Юрія Луценка, відпочинок на Сейшелах можуть собі  дозволити представники українського середнього класу. Нагадаємо, генпрокурор витратив 52 тисячі євро, відпочиваючи на Сейшельських островах разом із родиною. Дві вілли, з вікон яких видно океан, обійшлися у 42,5 тисячі євро. Додаткові витрати становили близько 10,4 тисяч євро. Луценко пояснив свої дії тим, що має достатньо коштів для подорожі, воліє побути далі від мітингів та дискусій і не дозволяє собі надмірностей (?). Генпрокурор підкреслив, що його родина досить заможна і їм вистачає легальних задекларованих доходів, аби відпочивати на екзотичних островах.

А перед поїздкою на Сейшели син генерального прокурора, 28-річний Олександр Луценко, подарував батькам на відпочинок за кордоном 170 тис. грн.

У Ірини Луценко разом з премією «Жінка ІІІ тисячоліття» з’явилася й елітна квартира у престижному районі столиці. А площа будинку, де нині мешкає подружжя Луценків, дорівнює 859 квадратних метрів, що майже утричі більше, ніж палац колишнього очільника ГПУ Віктора Пшонки.

А ще старший син Генерального прокурора України Олександр Луценко нещодавно зробив своїм батькам подарунки на чверть мільйона гривень: Юрій та Ірина Луценко отримали подарунки вартістю по 119,3 тис. грн.

 

P.S. Екс-заступник помічника глави Пентагону з питань України та Євразії Майкл Карпентер із іронією порадив використовувати заяву Луценка про те, що відпочинок на Сейшелах є доступним для «типового українця середнього класу» у якості слогана для виборчої кампанії.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *