«Красна Маланка» у Чернівцях

6 грудня у кінотеатрі «Чернівці» відбулася прем’єра документального фільму «Красна Маланка».

Krasna_Malanka_01

Так сталося, що прем’єру фільму Красна Маланка, ми назначили на 5,6 та 7 грудня. Ніхто не знав, що ці числа стануть для України настільки активними в громадському житті. Все ж прем’єри не відмінимо, можливо вона пройде не так, як планували, через зовнішні обставини, але все ж пройде. В зазначеному місці, в зазначений час.
Дмитро Сухолиткий-Собчук (інформація з сторінки на ФБ)

Krasna_Malanka_9

“Красна маланка” – це 90-хвилинна стрічка, що веде долями жителів румунського села Красна (Красноїльськ). Вони готуються до свята Маланки. Для молодих хлопців – це своєрідний обряд. Маланка – карнавал, де кожен бере участь і має свою роль у химерному язичницькому дійстві.
Фільм складається з 5-ти новел.

Krasna_Malanka_10

Новела 1: Майстер масок
…Село ділиться на п’ять кутів (Путна, Путна через яр, Сус, Дяу, Тражани), і кожен з них має, як спільні риси обряду, так і відмінності. Маланка традиційне народне свято, учасники якого перевдягаються в костюми і ходять колядують від двору до двору цілу ніч, в ніч з 13 на 14 січня. В Маланці можуть брати участь тільки чоловіки. Свято Маланка починається з трьох протяжних звуків труби, і всі учасники сходяться в дворі «Коменданта»…

Новела 2: Ведмідь з кута Тражани
… Адіку 20 років, він студент одного з вузів обласного центру, приїхав до дому, спеціально до свята.
Напередодні свята, а саме за день на ньому шиють костюм «Ведмедя», костюм можуть шити цілу добу. Він розповідає про певні особливості костюма – це його крила розмахом до 5 метрів…

Новела 3: Ведмідь з кута Путна
Костюм «Ведмедя» з кута Путна, відрізняється від костюма з кута Тражани. Цей костюм схожий на копицю сіна, вагою до 100 кг…

Новела 4: Головного вибирають жеребом
Темна кімната, в ній з десяток хлопців віком від 19 до 23 років. Вони тягнуть жереб, рівно за тиждень до свята Маланки. …
Роль «Коменданата» сама складна на цьому святі, якщо персонажів «Ведмедя», «Цигана», «Баби» та «Діда» може бути по 30-40 чоловік, то цей персонаж один на весь колектив, він організовує цілком весь колектив.

Новела 5: Парад маланок села Красна
На центральній вулиці села ідуть колективи Маланок з усіх кутів села. Учасники вдягнені в маски котрі виготовив, майстер з масок Григорій Ілліч. На центральній площі визначають найкращий колектив.
Слідкуємо за кожним рухом обраних персонажів. Стежимо, як вони долають біль і втому, фізичне навантаження, які психологічні бар’єри долають. Спостерігаємо за реакцією публіки, стежимо за очима вибраних персонажів.

З сайту «Сценарна Майстерня» – Красна Маланка, Дмитро Сухолиткий-Собчук,
Синопсис сценарію документального фільму –
http://screenplay.com.ua/synopsises/?id=251

Krasna_Malanka_4

Krasna_Malanka_02

Krasna_Malanka0_

Krasna_Malanka_03

Krasna_Malanka_13g

Krasna_Malanka_16g

Krasna_Malanka_5

Krasna_Malanka_7

Krasna_Malanka_8

Krasna_Malanka0

Krasna_Malanka_11

Krasna_Malanka_12

Krasna_Malanka_13

Фільм подивитися обов’язково варто…
Після показу фільму у Чернівцях була зустріч з творчою групою,
я ж вдома перечитала в Інтернеті багато про фільм, про героїв фільму, прочитала на ФБ розмірковування Дмитра Сухолиткого-Собчука від 5.12.2013 після Консульського прийому, де вручили диплом фільму за вклад в розвиток румунської культури.

…З масового страйку, з мирного протесту, це стане рішучим кроком, для нашого суспільства. В нас свій шлях, і перебуваючи зараз в Чернівцях на місцевому Євромайдані, вірю, що все в нашої країни вийде, люди піднялись не за політиків, а за свої права, честь та гідність.
Закінчу словами героїв фільму «Красна Маланка»:
«NU NI DĂM, NU NI LASĂM» (НЕ ДАМОСЯ, НЕ ЗДАМОСЯ)…
Дмитро Сухолиткий-Собчук (з сторінки на ФБ)

Krasna_Malanka_14jpg

ДЯКУЮ ЗА ФІЛЬМ!

Тетяна Стрільчик, “Версії”,
фото автора і SergyiS

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “«Красна Маланка» у Чернівцях”