ДО 105-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СІДІ ТАЛЬ

6 вересня у  Чернівецькій обласній філармонії відбувся концерт до 105-ї річниці від дня народження Сіді Таль, всесвітньо відомою співачки і акторки.

Сіді Львівна Таль народилася 8 вересня 1912 року у Чернівцях у небагатій родині пекаря. Артистичні здібності Таль виявила ще в дитинстві: вона співала, танцювала, виконувала комічні сценки. З 13 років вчилася швейному ремеслу. У 1926 році була прийнята в єврейську трупу Сари Канер (1882-1859) на амплуа інженю.
У 1928 році Таль переїхала до Бухаресту, де вступила до трупи театру «Роксі», грала на сцені знаменитого залу «Помул верде».
Вперше з’явилася на сцені в 1928 році. До 1940 року працювала у Чернівцях, Яссах, Бухаресті. Після 1940 р. грала в єврейському театрі в Кишиневі.
У липні 1941 р, на початку нацистської окупації Бессарабії, Таль евакуювалася до Ташкента, де працювала на Узбецької кіностудії, озвучуючи кінофільми, потім в складі театральної бригади дала понад тисячу концертів.
З 1946 — актриса єврейського ансамблю Чернівецької філармонії. Грала комедійні та драматичні ролі (переважно травесті): Естерке і Елька («Скарб» за Шолом-Алейхемом), Мотл («Хлопчик Мотл» Шолом-Алейхема), Зямка Копач — (в однойменній п’єсі Даніеля), Еліза («Пігмаліон» Б. Шоу) та ін.
Сіді Таль виступала також в опереті, виконувала естрадні номери: балада «Серце матері» в естрадній виставі «Завжди з вами» з трансформаційними номером у програмі «Ворогом на зло», виконувала народні ліричні, жартівливі, характерні пісні, а також танці різних стилів та жанрів.

У цей день на концерт прийшли шанувальники таланту неперевершеної Сіді Таль, також і чернівчани, які особисто знали співачку, пам’ятають її концерти. Марія Фантух привітала і присутніх у залі Марка Володимировича Очосальського, скрипаля, диригента, викладача Чернівецького училища мистецтв ім. С. Воробкевича, Леоніда Борисовича Затуловського, композитора, педагога, лауреата міждународної премії імені Сіді Таль, Заслуженого діяча мистецтв України. Також глядачі мали можливість послухати ретро записи голосу Сіді Таль…

Солістка Чернівецької обласної філармонії Олена Урсуляк (колоратурне сопрано), лауреат обласної мистецької премії імені Сіді Таль і ведуча концерту – Марія Фантух, артистка групи “Музична просвіта” Чернівецької обласної філармонії, Заслужений працівник культури України
Піаніст Чернівецької обласної філармонії Юрій Холоменюк
Солісти Чернівецької обласної філармонії Богдана Зайцева (сопрано) та Володимир Фісюк (тенор)
Солісти Чернівецької обласної філармонії Олена Урсуляк та Вероніка Скицько (сопрано)
Лауреат міжнародних конкурсів Лариса Бєлова і танцювальний колектив “Нігунім”. Керівник – Марина Нішенко

Соліст Чернівецької обласної філармонії Ігор Раца (баритон)
Оркестр єврейської музики під керуванням Лева Фельдмана, Заслуженого діяча мистецтв України
Ніна Каплієнко, Заслужена артистка України, лауреат обласної мистецької премії імені Сіді Таль і солістка Чернівецької обласної філармонії Олена Урсуляк

Браво! Дякуємо за концерт!
Більше фото з концерту за посиланням – ЗІРКИ НЕ ГАСНУТЬ! ДО 105-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СІДІ ТАЛЬ

©Тетяна Спориніна,
фото автора і SergyiS

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *