Влада посилить перевірки отримувачів субсидій

Влада збирається призначати субсидії на оплату компослуг та інші виплати тільки тим, хто дійсно їх потребує. У Раду як невідкладний поданий законопроект про посилення перевірок претендентів на держдопомогу. Експерти підтримують ініціативу влади, але побоюються, що за формальними ознаками можуть не отримати допомогу ті, хто її потребує, а також, що будуть рости борги за “комуналку”.

Що пропонують

Як видно з тексту законопроекту, головна мета документа – забезпечити держдопомогу тільки тих, кому вона потрібна, а не тим, хто приховує свої доходи і при цьому претендує на держвиплати. Для початку треба створити єдину базу даних (зараз вона є тільки по областях) – інформаційно-аналітичну платформу електронної верифікації (перевірки) і моніторингу (ІАП), а також тричі перевіряти претендентів на держдопомогу: до її призначення (зараз перевіряють тільки рівень доходів, наявність протягом року витрат на суму понад 50 тис. грн і не торкаються землі, вкладів у банках, перевірки пересування, списків пільговиків), в процесі отримання (зараз не перевіряється) і протягом трьох років після отримання (не перевіряється). Раптом виявиться, що одержувач не повідомив якусь інформацію, яка впливає на призначення або розмір держдопомоги, його змусять повернути державі переплату добровільно або через суд. Якщо закон приймуть, він вступить в силу після опублікування, крім двох статей: 8-ї (про створення ІАП) – вона почне діяти з моменту, коли ІАП почне повноцінно функціонувати, і 10-ї (про повну превентивну верифікацію) – стаття запрацює з 1 липня 2021 р законі прописана відповідальність центрального і місцевих органів за призначення державної допомоги (Мінсоцполітики та його структури на місцях) за збереження банківської таємниці та персональних даних.

Результати

На думку автора законопроекту Данила Гетьманцева, нововведення у вигляді доступу до всієї інформації про претендента на субсидії дозволять Мінсоцполітики бути впевненими, що держдопомога надійде за адресою, а постійний моніторинг доходів реципієнтів дасть можливість відразу припинити виплати, якщо виявиться, що доходи або витрати одержувача збільшилися. З огляду на, що, за даними Держстатистики, за перепризначенням субсидій на ЖКП на новий опалювальний сезон звернулося всього 2,4 млн домогосподарств (60% від минулого року) можна прогнозувати, що кількість субсидіантів зменшиться вдвічі. Поки претендентів стало менше за рахунок тих, хто втратив це право через зростання їхніх доходів після підвищення соцстандартів, виключення власників нових (до 5 років) автомобілів, боржників по “комуналці”, власників квартир площею понад 120 кв. м, будинків понад 200 кв. м, незареєстрованих безробітних.

Виявлять заробітчан і багатих

Експерти з ЖКГ кажуть, що нові правила зменшать число одержувачів субсидій, але можуть збільшити борги за компослуги. Старший консультант з питань соцзахисту населення Інституту місцевого розвитку Антон Левицький побоюється, що після дозволу доступу до інформації про вклади субсидіантів можливий витік даних про багатих пенсіонерів, які можуть стати жертвою грабіжників.

“Таких людей дуже небагато, тому вважаю, що банківська таємниця повинна бути збережена, – сказав нам Левицький. – А ось доступ до інформації про поїздки за кордон дійсно дозволить виявити заробітчан, сім’ї яких йдуть на угоду з совістю і просять держдопомогу”.

Економіст Олександр Охріменко прогнозує, що багато тих, кому відмовлять в субсидії через наявність, припустимо, покинутої ділянки землі, все одно не зможуть платити:

“Зростуть борги по “комуналці”, це вдарить по якості послуг. Заяви таких людей повинні розглядатися на комісіях, щоб вони могли отримувати допомогу від держави”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *