Відкрите звернення Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні

Всеукраїнська громадська організація
Інститут підтримки регуляторної реформи в Україні

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Шановні колеги!

8 липня 2010 р. Верховна Рада України прийняла закон №2461-VI «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким зобов’язує фізичних осіб–підприємців, що обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований або єдиний податок), і членів їхніх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України в розмірі не менше мінімального розміру страхового внеску.

По суті, ці зміни до закону подібні до сумнозвісної Постанови Кабінету Міністрів України від 14.04.2009 р. №366 «Про сплату внесків загальнообов’язкового державного пенсійного страхування фізичними особами – суб’єктами підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування», яка в остаточному рахунку була скасована завдяки активній громадській позиції бізнесу України. На жаль, нова влада не врахувала помилок своїх попередників і сьогодні здійснює чергову спробу наступу на інтереси підприємців-спрощенців.

Переконані, що ці зміни запроваджують додатковий фінансовий тиск на підприємців, неприпустимий в умовах нинішньої фінансово-економічної кризи, коли бізнес ледь зводить кінці з кінцями. Саме тому заявляємо про початок загальноукраїнської «Кампанії протидії фінансовому тиску на підприємців України». У зв’язку з цим звертаємося до всіх підприємців-спрощенців України із закликом напередодні відзначення «Дня підприємця» об’єднати зусилля та направити листи Президенту України В.Ф.Януковичу та Голові Верховної Ради України В.М.Литвину з проханням ініціювати скасування частини положень зазначеного закону, які зобов’язують підприємців-спрощенців сплачувати внески до Пенсійного фонду України, за зразком, наданим у Додатку.

Звертаємося також до ЗМІ з проханням про інформаційну підтримку «Кампанії протидії фінансовому тиску на підприємців України» та висвітлення її перебігу.

З повагою, голова правління Інституту В. Дорош

Додаток до звернення

Президенту України Януковичу В.Ф.
Адміністрація Президента України, вул. Банкова, 11, м. Київ, 01220
Голові Верховної Ради України Литвину В.М.
Апарат Верховної Ради України, вул. Грушевського, 5, м. Київ, 01008

Копія: Голові правління Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Дорошу В.І.
а/с – 132, м. Київ – 150, 03150

До Вас звертається приватний підприємець _____________________________________

______________________________________________________________________________ Прізвище, ім’я, по-батькові

з проханням звернути увагу на численні проблеми малого бізнесу України, які сьогодні не тільки не вирішуються, але й навпаки, держава створює нові перешкоди на шляху його розвитку. Зокрема, це стосується Закону України від 8.07.2010 р. №2461-VI «Про внесення змін до законів України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які зобов’язують фізичних осіб – підприємців, що обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований або єдиний податок), та членів їхніх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України.

Ці зміни до закону, по-перше, в рази підвищують суми обов’язкових платежів для підприємців, хоча переважна більшість з них і без цього ледь виживає в нинішні кризові часи; по-друге, несправедливо зобов’язують сплачувати пенсійні внески підприємців, які сьогодні вже є пенсіонерами; по-третє, фактично запроваджують подвійне стягнення страхових внесків, оскільки змушують їх сплачувати підприємців, які крім підприємницької діяльності, мають основне місце роботи та вже сплачують відповідні внески; по-четверте, порушують логіку спрощеної системи оподаткування, оскільки запроваджують додаткову звітність до Пенсійного фонду України.

Крім того, зміни до закону прийняті без обговорення з бізнесом, а також всупереч чинним нормативно-правовим актам, які регламентують спрощену систему оподаткування.

Якщо ці зміни негайно не скасувати, це стане поштовхом до припинення діяльності понад 1 млн. суб’єктів господарювання і масової тінізації малого бізнесу в Україні, що, у свою чергу, спричинить суттєве скорочення робочих місць і зменшення надходжень до державного бюджету .

Враховуючи зазначене, прошу Вас ініціювати скасування положень Закону України від 8.07.2010 р. №2461-VI «Про внесення змін до законів України “Про Державний бюджет України на 2010 рік” та “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», які зобов’язують фізичних осіб – підприємців, що обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований або єдиний податок), та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду України.

Прошу також поінформувати мене про Вашу позицію з цього питання та результати розгляду звернення.

Дата «___» ____________ 2010 р. Підпис_________________________

Примітка: цей лист просимо надіcлати за вказаними вище адресами, по одному примірнику на кожну адресу

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *