У листопаді споживча інфляція прискорилася до 10%

У місячному вимірі ціни зросли на 1,4%.

У річному вимірі побачили інфляцію близьку до прогнозу, опублікованого у жовтневому “Інфляційному звіті”. Трохи вищі показники базової інфляції та темпів зростання адміністративно регульованих цін майже повністю компенсувались нижчими темпами зростання цін на сирі продовольчі товари, повідомила прес-служба Нацбанку

У листопаді базова інфляція прискорилася до 8,9%. Це пов’язане зі зростанням витрат на оплату праці. Також тиском із боку споживчого попиту.

Протягом листопада дорожчали макаронні, кондитерські та борошняні вироби. Не так активно ціни зростали на м’ясні та молочні продукти. Зокрема, завдяки зниженню світових цін на них. Через очікування рекордного врожаю соняшника в Україні знизилися темпи подорожчання соняшникової олії, спреду та майонезу.

Незначно сповільнилися темпи зростання цін на непродовольчі товари – 4,4%. Через зміцнення обмінного курсу гривні протягом жовтня-листопада нижчими темпами дорожчала побутова техніка, автомобілі.

Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося до 2,4%. Щоправда, воно було нижчим, ніж прогнозувалося. Ціни на овочі зростали через несприятливі погодні умови та слабкий урожай в Європі. Борошно дорожчало через зростання цін на пшеницю. Щоправда, у листопаді подешевшали фрукти, яйця. Сповільнилось зростання цін на молоко.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін збільшились до 17,3%. Зросли тарифи на природний газ для населення і послуги місцевого телефонного зв’язку. Продовжили зростати ціни на алкогольні напої, тютюнові вироби, проїзд у автодорожньому транспорті.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *