Що таке кешбек і як ним користуватися

Кешбек – це повернення частини коштів після кожної покупки. Кешбек може надавати безпосередньо банк, в якому ви обслуговуєтеся, магазин, в якому робите покупку, або ж глобальний сервіс.

Якщо говорити про банки, то у кожного банку є партнерські заклади, в яких діє програма щодо повернення частини коштів. В такому випадку, для того, щоб скористатися кешбеком, досить вивчити список партнерських закладів та купувати саме в них.

“Для того, щоб скористатися цим інструментом, потрібно знати список партнерських закладів банку-емітента пластикової картки покупця або закладів, у яких в програмах лояльності діє програма кешбека, в рамках якої відсотки від покупок перераховуються і накопичуються на бонусному рахунку покупця, або ж повертаються йому у вигляді грошей. Зазвичай, інформацію про партнерські закладах надає безпосередньо фінансова установа, а торговельні мережі, які використовують цей інструмент, також про це повідомляють

Зараз багато банків випускають кредитні та дебетові картки, на яких підключена послуга кешбеку. Стосовно відсотка повернення коштів, то він буває різним – десь встановлюється всього 1% повернення витрачених на покупку грошей, десь ця цифра може досягати навіть 30% .

Для банків опція кешбеку є способом простимулювати їх клієнтів до використання карток і кредитних лімітів.

“Розмір кешбеку варіюється від 0,5% до 20% і навіть 30%. Кешбек в розмірі 0,5-1% зазвичай актуальне для широких категорій товарів і послуг. А ось якщо його розмір вище (5-20%), тоді він поширюється на певні категорії товарів, або діє в рамках партнерських програм з певними магазинами або роздрібними мережами. Варто зауважити, що у всіх банків є обмеження щодо суми повернення – зазвичай, не більше 500 грн на місяць.

Крім банків, є і великі кешбек-сервіси. Кешбек-сервіс приводить до магазину клієнтів (допомагаючи магазинам скорочувати бюджет на маркетинг-просування) і отримує комісію від магазину. За це сервіс отримує свою комісію і віддає частину грошей покупцям.

Кешбек – це частина грошей, яка повертається за онлайн-покупки. Припустимо, ви купили черевики за 2 000 грн через інтернет-сервіс з кешбеком 5%. Назад ви отримаєте 100 грн у вигляді кешбеку. Іншими словами, ви повертаєте свої ж гроші.

Як скористатися кешбеком

 

Що стосується кешбеку від банку, тут теж все просто. Адже, як ми вже говорили, у банку є свої партнерські заклади, де можна щось купити, і гроші автоматично повернуться на картку. Але про детальніші умови потрібно дізнаватися безпосередньо на сайтах самих банків, якими ви користуєтеся.

Банк пропонує клієнту програму лояльності через повернення частини коштів, витрачених клієнтом (в деяких випадках і кредитних коштів) на покупки за допомогою оплати банківською карткою, емітованою банком. Повернення грошей на вашу картку буде зараховане лише після того, як ви підтвердили покупку. І, відповідно, якщо вам покупка не підходить, і ви оформили “повернення” – “кешбек” не буде зарахований на рахунок.

Він додає, що найчастіше банки встановлюють ліміт на максимально можливий кешбек за період – в основному за місяць. Таким чином, банк обмежує можливості клієнта зловживати кешбеком.

На одному з найбільших українських інтернет-сайтів кешбеку зазначають, що для того, щоб скористатися кешбеком на онлайн-ресурсі, досить буде зареєструватися там, створити обліковий запис і здійснювати всі покупки саме звідти.

Варто зауважити, що гроші на бонусному рахунку, отримані в результаті кешбеку, не завжди зберігаються безстроково: все залежить від банку або магазину. У деяких випадках бонуси “згорають”, якщо їх не конвертувати в реальні гроші або в покупки протягом 3-12 місяців.

На сайті додають, що середній кешбек становить близько 4%. Може здатися, що сума невелика, але якщо купувати з кешбеком онлайн хоча б раз на місяць, за рік можна накопичити від 3 000 грн.

Наскільки кешбек популярний в Україні

Незважаючи на те, що кешбек – це, за фактом, живі гроші, а не умовні дисконтні купони, які вам можуть ніколи так і не знадобитися, українці поки не дуже активно користуються цією послугою. А ось в Європі і США кешбек вже давно став дуже популярним і повсюдним.

Кешбек – сервіс в Україні, що швидко розвивається. Найбільша прикрість у використанні цього сервісу в тому, що, згідно зі звітами аналітиків, близько 37% українського населення не має банківських карток, а значить, не може і розплачуватися ними.

Вона додає, що популярність такого сервісу зростає з кожним днем. Можна стверджувати, що всі основні гравці у фінансовій індустрії і в ритейлі в тій чи іншій мірі надають кешбек.

В Україні близько 5-7 банків розвивають з різною успішністю свої програми кешбеку на “картках”. У кожного банку свій набір магазинів, товарів і послуг, при купівлі яких ви можете розраховувати на кешбек. Таким чином, кожен може вибирати, виходячи зі свого способу життя і переваг, найвигіднішу йому програму, але в будь-якому випадку також не варто забувати про тарифікації інших сервісів, які ви отримуєте з карткою того або іншого банку, будь то можливість отримання кредитного ліміту, переказу своїх коштів або інших популярних послуг.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *