Ринок нерухомості – схеми шахрайства

Нерухомість завжди вважається найбільш вигідною сферою капіталовкладень. Відповідно, щоразу збільшується кількість людей, які бажають сколотити на ній капітал. Тож щойно зрушиться кризовий застій, очікуймо нової хвилі афер.

Інсценування будівництва

Дуже часто девелоперські компанії заманюють клієнтів, імітуючи будівництво житла. Вам показують котлован, огороджену територію і робітників, які нібито здійснюють нульовий цикл будівництва. Залишається тільки внести свої грошики та очікувати завершення будівництва житла, яке обіцяють зробити казково дешевим.

Насправді ж є ризик не отримати нічого – ані житла, ані власних грошей. Ліцензія виявляється підробленою чи недійсною, а від котловану за якийсь час не лишається навіть сліду. Компанії-учасниці показують вам якусь незрозумілу для вас зачіпку в договорі і розривають співробітництво. Підрядник теж ні за що не відповідає, бо не він укладав з вами договір.

А хто власник?

Дуже часто зустрічається схема перепродажу квартир, коли у кількох людей на руках документи про власність на одне й те ж помешкання, а встановити справжнього власника неможливо. Навіть коли це й станеться, навряд чи ви отримаєте свої гроші назад.

Різновид: ріелтори не розраховуються з власниками будинку, ті відкликають помешкання в ріелторів і знову виставляють на продаж. Результати схожі: ви залишаєтеся без житла і без грошей.

Розпродаж квартир

Дуже часто на закінчення будівництва не вистачає коштів. Тож, перед тим як «розчинитися у повітрі», компанія встигає вилучити гроші, нажившися на ошуканих вкладниках. Шахраї оголошують розпродаж квартир із неймовірними знижками.

При цьому каркас будинку може вже стояти і навіть більшість оздоблювальних робіт виконана… Це нібито на радість покупцям – і на руку компанії: невдовзі після того, як вкладники «додатково проінвестують» будівництво, фірма або оголосить банкрутство, або просто зникне.

Фіктивний продаж

Одна з шахрайських схем розрахована на скупість потенційних покупців: за певну суму ви можете взяти в агентстві повний список усіх помешкань, що продаються, і самі оберете об’єкт договору.

Коли прийдете оглянути квартиру, вас зустрінуть підставні власники. Упевнившись у вигодах помешкання, ви укладаєте договір. За деякий час дізнаєтеся, що агенція не мала ліцензії на проведення подібних операцій і ваш договір – недійсний. Коли ви звернетесь до власників, аби повернули гроші, виявляється, що в тому помешканні проживають зовсім інші люди, а попередники потрапили до нього шляхом елементарного підбору ключів!

Продається чужа квартира

Ви так само не захищені від покупки житла, власник якої може, наприклад, сидіти в тюрмі чи перебувати на військовій службі, лікуватися у психоневрологічному стаціонарі чи працювати за кордоном…

Аферисти дуже часто пропонують купити чи орендувати нерухомість, хоча не мають на неї жодних прав. Самі ж власники навіть не підозрюють, що продають її. Отримавши в людей, які бажають, наприклад, здати квартиру, правочинні документи і копії паспортів, підшукавши покупця, шахраї укладають договір про продаж.

Житлові піраміди

Окрім відомих фінансових, бувають ще й житлові піраміди, які працюють за аналогічною схемою: покупцеві обіцяють заманливу знижку – 20-40% – за умови, що він знайде ще 3-4 охочих придбати житло таким чином.

Крім того, шахрай не спішить ознайомити майбутнього поселенця з помешканням. Доки не будуть виконані ці попередні умови. Навіть, коли будівля насправді зводиться, обліку проданих помешкань там немає. Знову одне помешкання може отримати кількох власників. Кількість ошуканих вкладників таким чином зростає в геометричній прогресії. Коли наступає крах піраміди, фірма оголошує банкрутство або зникає.

Купив чи подарував?

Найчастіше даруванням приховується фактична угода купівлі-продажу житла. Це найчастіше застосовується, коли треба обійти законне спільне право подружжя на власність. Однак термін позовної давності за договором дарування становить один рік, а протягом цього року договір дарування може бути оскаржений в суді. Тож краще заплатити податки і спати спокійно.

Торгуємо повітрям!

Купуючи квартиру ви можете навіть не підозрювати, що вона взагалі … відсутня! Наприклад, при будівництві аферисти можуть укладати угоди на помешкання в будинку, до якого вони не мають жодного стосунку, чи договір виявляється нечинним, бо не відповідає затвердженим вимогам до таких документів. Купуючи квартиру, приділіть увагу дозвільній та проектно-конструкторській документації, інвестиційному контракту та договору на оренду землі. Не забувайте про реєстрацію інвестиційного контракту, аби ви не стали лише співвласником придбаного житла. Ретельно читайте усі документи, особливо те, що вписане дрібним шрифтом.

В оренду – не своє

Квартиранти часто бувають ошукані за допомогою різних схем здавання житла, але це ще не навчило їх укладати законний договір орендування. Часто не користуються й послугами агенцій, надаючи перевагу маклерам-одинакам.

Аферисти знімають житло на короткий термін і видаючи себе за власників, перездають його на тривалий термін, за умов передоплати, заманюючи клієнтів низькими цінами. Вони ухитряються здати це житло навіть кільком орендаторам, після чого зникають. У деяких випадках вам покажуть навіть підробні правочинні документи на житло. Тож, коли ви не звертаєтесь до агенцій з нерухомості, не полінуйтеся звернутися до паспортного столу ЖРЕП і розпитати сусідів, хто живе в орендованому помешканні.

Кінцеве застереження:

Ошукують тих, хто дає себе ошукати. При укладенні угоди на купівлю помешкання в новобудові дізнайтеся спочатку, чи ведеться облікова реєстрація інвестиційних контрактів та угод як між юридичними особами, так і з клієнтами. Прослідкуйте також, щоби цей момент був згаданий у договорі. Користуйтеся послугами перевірених компаній та ріелторських агенцій зі сталою репутацією, хай навіть це обійдеться дорожче. Не ведіться на феноменально низькі ціни.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *