Про перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму від 1 грудня 2019 року

У зв’язку зі зростанням від 1 грудня 2019 року прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, від 1564 грн до 1638 грн, органами ПФ перераховано 191,5 тис. пенсійних виплат буковинців. Зросли мінімальні та максимальні розміри пенсійних виплат, надбавки за понаднормовий стаж для непрацюючих пенсіонерів, а також установлені до пенсії підвищення й доплати, передбачені законодавством для осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни, членів загиблих військовослужбовців, жертв нацистських переслідувань, осіб з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС та інших категорій громадян. Крім того, зросли доплати шахтарям, пенсії за особливі заслуги перед Україною тощо. З урахуванням нового розміру прожиткового мінімуму на рівні 2027 грн, підвищено розмір надбавки Почесним донорам України в розмірі 10% цього мінімуму.

Водночас, для окремих категорій пенсіонерів розмір пенсійного забезпечення залишився без змін. Це стосується осіб, у складі пенсійної виплати яких відсутні складові, залежні від розміру прожиткового мінімуму. До таких категорій належать також пенсіонери, у складі пенсійного забезпечення яких наявні тимчасово встановлені доплати, що перевищують суму підвищення пенсії внаслідок проведеного перерахунку. Не підлягає перерахунку доплата до мінімального розміру пенсії й надбавка за понаднормовий стаж для працюючих пенсіонерів, бо згідно з законодавством такий перерахунок проводиться тільки після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності.

Перерахунок пенсій проведений автоматично за матеріалами пенсійних справ, без подання пенсіонерами заяв та будь-яких інших додаткових документів. В середньому пенсійні виплати буковинців від 01.12.2019 зросли на 36,90 грн. Виплата пенсій у нових розмірах розпочалася 4 грудня поточного року, відповідно до графіків фінансування.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *