Польща відмовляється від кредиту МВФ у 9,2 млрд доларів. Україна також готується сказати МВФ «до побачення»?

Польща хоче відмовитися від траншу МВФ у розмірі 9,2 млрд доларів через «гарний стан економіки». Про це на своїй сторінці у Twiiter написав віце-прем’єр і міністр фінансів Польщі Матеуш Моравецький: «Ми відмовилися від кредитної лінії у розмірі 9,2 мільярда доларів США. Економіка в Польщі перебуває в такому хорошому стані, що ми можемо це зробити», – заявив Моравецький.

За інформацією «Reuters», на таке рішення вплинули надприбутки національного бюджету розміром у 4,9 мільярда злотих (1,36 мільярда доларів), отримані від січня до серпня, а також темпи економічного зростання, які, за інформацією відомства, за згаданий період склали майже 4%.

Поки невідомо, чи збирається Польща розірвати або призупинити дію угоди з МВФ про гнучку кредитну лінію. Як відомо, до кінця цього року польський уряд планує ввести податок на сезонних працівників з України.

В українському уряді заговорили про плани завершення вже сьомої програми співпраці з МВФ. За інформацією «Сегодня», влада хоче поставити крапку на цьому. На днях міністр фінансів Олександр Данилюк оголосив, що 5-й транш від МВФ у розмірі 1,9 млрд доларів країна очікує до кінця нинішнього року, а до 2019-го влада планує успішно завершити нинішню програму співпраці.  

«Програма розширеного фінансування» стартувала у березні 2015-го й загальна сума допомоги мала скласти майже 17 млрд доларів. На сьогодні ми отримали лише чотири транші на половину суми, а п’ятий (найбільший із запланованих) відкладався уже двічі: спочатку його перенесли на серпень, пізніше – на кінець поточного року. Причина – гальмування із пенсійною реформою, яка була ключовою вимогою МВФ.

Щоби отримати від фонду усі обіцяні гроші, потрібно ще кілька ключових рішень. Заступник глави НБУ Катерина Рожкова заявила, що серед головних вимог – створення Антикорупційного суду та приватизація. У «підвішеному стані» залишаються земельна та медична реформи. Окрім цього, у меморандумі закладено ще кілька пунктів. Наприклад, НАБУ має отримати технічні можливості вести прослушку підозрюваних.

Зауважимо, що багато з цих реформ мають загрозу втрати рейтингів та підтримки населення. По суті, вони є дуже непопулярними, вважає політичний експерт Ігор Петренко. За його словами, найважчою буде земельна реформа, яка передбачає створення ринку сільгоспземель. Нагадаємо, до кінця нинішнього року ще діє мораторій на продаж землі.

Експерти вважають також, що завершення співпраці з МВФ не спричинить найближчим часом якихось катаклізмів у нашій економіці. Натомість труднощі виникнуть пізніше, коли настане час віддавати кредити. Нагадаємо, за отримання повних 17 млрд доларів кредитів, кожний мешканець України буде винний МВФ понад 400 доларів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *