По гречку – на гелікоптері

Те, що ціни на продукти харчування, товари першої необхідності, побутові послуги невпинно зростають – гадаю, помітно вже кожному. Державні чиновники як чудодійну мантру повторюють тезу про «економічну обґрунтованість», проте від того бадьорого речетативу пересічному буковинцю оптимізму ніц не додається… Зате в.о. голови обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян провів з цього приводу прес-конференцію.

Темпи «розвитку»

– Зокрема, на Буковині, наголошував п. Мунтян, – ціни на продукти харчування за 2010 р. у середньому зросли на 10,5%: масло – на 27%, сир і молоко – на 20%, олія та овочі – на 17%, хліб – на 16%, макаронні вироби – 14,2%, цукор – на 12%, м’ясо – на 3%, фрукти – на 2,5%.

Якщо ж порівняти нинішні ціни із цінами минулорічного вересня – вони взагалі зросли в рази: борошно від 3,5 грн – до 9,75, рис від 9-ти – до 15,5 грн, гречка взагалі коштує вже 21,75 грн, хоча ще у вересні 2010 продавалася по 13,5, що теж було недешево.

Природний газ подорожчав у 1,5 рази і має дорожчати ще на 50% з 1 квітня. Крім продуктів харчування і товарів першої необхідності, зросли ціни і в інших галузях. Зокрема, вища освіта подорожчала на 11,4%, навчання у школах – на 8,6%, охорона здоров’я – на 3%.

Тепло для чернівчан подорожчало на 59 коп. за квадратний метр (від 3,46 грн до 4,05 грн).

Від 1 лютого зросте на 30% ціна на електроенергію для тих категорій населення, що споживають понад 150 кВт на місяць.

Друкуємо гроші

Головною причиною галопуючого зростання цін, за словами лідера місцевої опозиції, є економічно необґрунтована, неконтрольована емісія грошових коштів, до якої, звісно, не без відома вищого керівництва держави вдався Національний банк України.

За даними незалежних експертів з питань фінансів, протягом 2010 року уряд спільно з Нацбанком випустив в обіг 99,671 млрд.грн – майже сто мільярдів! При цьому доходи головного та спеціального фондів Державного бюджету за 2010 рік становили приблизно 230 млрд. грн. Це означає, що майже половина бюджету-2010 – це порожні, нічим не підкріплені емісійні гроші.

Погіршило інфляційні очікування в державі та спричинило черговий стрибок цін після Нового року несподіване призначення недостатньо компетентного, з відсутністю необхідного для такої посади досвіду, нового глави НБУ пана Арбузова. Незалежні ЗМІ стверджують, наголошував п. Мунтян, що він є найближчим бізнес-партнером старшого президентського сина.

Іншим важливим чинником високої інфляції стало суттєве подорожчання пального – бензину та дизпалива, спричинене рішенням пропрезидентського уряду збільшити ставку акцизного збору на 50 євро за тонну пального. Як наслідок, вартість найпопулярнішого бензину марки «А-95» вже досягла позначки 9 грн за літр і, за прогнозами операторів ринку, скоро подолає десятигривневий бар’єр. Якщо ж буде запроваджене імпортне мито на пальне, як планує уряд, вартість бензину до літа може сягнути 12 грн.

Через подорожчання пального, природно, зростають розцінки на транспортні послуги та більшість продуктів харчування, які перевозяться автотранспортом.

До того ж, аби уникнути переіндексації доходів, уряд свідомо блокує інформацію про реальні показники інфляції, – наголошували організатори прес-конференції.

А «він» собі літає…

Нещодавно українці дізналися, що не тільки гречка стрімко подорожчала, але й… гелікоптери. Наприклад, президент Америки Обама літає собі на шестимільйонному гвинтокрилі, Меркель – на ще дешевшому, за 5 мільйонів, нашому ж президенту «довелося» придбати собі вертоліт аж за 17 мільйонів (за приблизними підрахунками) і ще один – для охорони. Звісно ж, не за гроші платників податку…

– Для абсолютного комфорту президента розпочате будівництво вертолітного майданчика у центрі Києві, а також автопаркінгу та моста, яким кортеж Віктора Януковича має виїжджати до міста. Крім того, завершується будівництво вертодрому в «Межигір’ї». Кожен переліт до адміністрації Президента вартуватиме близько 800 гривень, і таких перельотів може бути кілька на день.

За ці «елітні» умови для президента розплачуватимемось ми з вами, – обурюється Іван Мунтян. – Крім того, 2010 року на літаки Державного управління справами при президенті було виділено 214 млн. грн. Ще до рішення про польоти Президента автобаза державного управління справами закупила три джипи для кортежу президента вартістю 4,2 млн. грн.

Сьогодні немає коштів на ремонт і утримання доріг в Україні, проте є кошти на капітальний ремонт і розширення дороги до Конча-Заспи, де мешкають зверхники.

І замість епілогу

А знаєте, так і хочеться безтурботно «плюнути» на оці всі балачки про «чергові зловживання, галопуючу інфляцію, невпинно зростаюче безробіття, драконівські тарифи, підвищення пенсійного віку, захмарні ціни», по-простецькому зайти до найближчого гастроному і ностальгійно вигукнути: «Дайош дешеву ковбасу… на закуску!»

«Дайош!» – бадьоро відповість продавець і «втюхає» тобі замість ковбаси – сою, замість масла – маргарин і «сирний» продукт без грама молока…

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *