Підприємці опинилися під подвійним ударом

Енергокриза та дії влади знищують “середній клас”

Кожна нова влада починає з «клятв вірності» підприємцям, а закінчує виправданнями, що всіх перешкод одразу не усунути, і тому треба набратися терпіння та почекати настання кращих часів.

При цьому майже все залишається по-старому. Диктат силовиків, палиці в колеса від податківців теж нікуди не зникли. Підприємці опинилися під подвійним ударом. Як це не абсурдно, але в ситуації кризи влада веде наступ на малий бізнес, який забезпечує роботою мільйони українців. Попри власні обіцянки, «слуги» збільшують податковий тиск і ускладнюють роботу підприємцям, насамперед ФОПам. Драконівські заходи проти ФОПів набувають чинності вже з 1 січня.

Тепер до цього додалося й те, що українському «середньому класу», як і решті громадян, доведеться платити за непрофесіоналізм та безпорадність влади. У буквальному значенні. Адже через те, що запаси газу та вугілля не були поповнені тоді, коли вони коштували відносно дешево, сьогодні країну ведуть до того, що платити за енергоносії доведеться в рази більше. Однак це не єдиний удар, завданий українцям. Адже зростання тарифів тягне за собою подорожчання всіх інших товарів і послуг. За які, зрештою, знову ж таки платять громадяни.

Влада, остаточно заплутавшись, фактично знищує підприємництво та «середній клас» – основу будь-якої стійкої економіки, основу суспільства. Про це заявила голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко під час засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп.

«Ми вже маємо перші невтішні результати штучної енергетичної кризи. Ви не уявляєте, що зараз відбувається з бізнесом, який не може платити ні за рахунками за газ, який коштує від 42-49 гривень за кубометр, ні за тепло та електроенергію, що зростає в ціні. Як наслідок, ми маємо колосальну інфляцію в країні, яку приховують у цифрах, але люди її бачать на прилавках магазинів. Ціни вже непосильні не лише для пенсіонерів, а й частини середнього класу», – наголосила Юлія Тимошенко.

Професіоналізм Тимошенко як антикризового менеджера визнають навіть її опоненти. Свого часу вона жорстко і безкомпромісно вирішила проблеми енергетичного сектора в 2000-му, коли він задихався від відсутності коштів і в ньому панував бартер, а країна жила з віяловими відключеннями. І вже хоча б через це владі варто було б прислухатися до неї.

Як системний і досвідчений керівник, Тимошенко чудово розуміє, що у нинішній ситуації йдеться не лише про інтереси того ж «середнього класу», а про всіх українців, чий стан безпосередньо залежить від того, як працює економіка. Щоб зупинити зростання цін, створити платоспроможний попит і пожвавити економіку, треба усунути першопричину сьогоднішніх проблем. Газ українського видобутку має спрямовуватись на потреби українських сімей, на чому вже кілька років наполягає Тимошенко. Насправді, і для влади це не відкриття. Зрештою, про це написано навіть у передвиборчій програмі «слуг народу». Втім, одна справа вписати це в програму, інша справа – проявити волю та професіоналізм, щоб реалізувати це на практиці. І того, й іншого владі не вистачає.

Андрій Золотарьов, керівник аналітичного центру «Третій сектор», політолог

https://blogs.korrespondent.net/blog/politics/4428008?fbclid=IwAR2G2M-kDXMeagKwdqkDdqwkszjOqxSePt8vllD9yZemuGeqqkce43Ez3ug

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *