М’ясо за ціною героїну і молоко без молока

Натомість агропромисловий комплекс Чернівецької області, за оцінками керівників галузі, набув стабільного розвитку

Принаймні так представили журналістам ситуацію на селекторній прес-конференції, яка відбулася на початку тижня. Олег НАДТОЧІЙ, начальник Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, спілкуючись із предстаниками районних та обласних ЗМІ, розповів про початок весняно-польових робіт і про підсумки галузі за минулий рік. Просив також донести до сільського читача приємну новину: до кінця нинішнього тижня держава розрахується із боргами по доплатах за худобу високої вагової кондиції, яка складає 5 млн. 400 тис. грн. Але тільки за минулий рік. Як буде цього року, сказати не міг. Очікуються найближчим часом і розрахунки з боргами по зарплатах.

Одне слово, враховуючи, що у сільському госпродарстві практично все вже розвалене, розмова про стабільність саме на часі. За словами пана Надточія, торік в АПК Буковини нарешті зафіксоване суттєве (майже на 30%) зростання валового виробництва сільськогосподарської продукції у сільгосппідприємствах, – коли в особистих господарствах населення спостерігається спад. І це означає, що на ноги спинаються великі виробники.

Тваринництво

В Україні щороку виробляється 1,8 млн. т м’яса, а споживається 2 млн. тонн. Водночас ринок держави перенасичений імпортною м’ясною продукцією. Тому зрозуміло, що, доки уряд не перекриє перед нею кордон, вітчизняне тваринництво розвиватися не буде.

Із молоком у нас іще гірше. Хоча полиці магазинів області й завалені молочними товарами. Але надходять вони з регіонів, де, як зауважив п. Надточій, узагалі немає молочного стада! Зрозуміло, що вся ця так звана молочна продукція нічого спільного з коровами не має. Тож і мала б зватися інакше.

Як повідомив головний аграрій області, проблема з молокопродуктами виникла останнім часом, коли став на карантин Чернівецький молокозавод, а новоселицький «Екосир» зупинився на 4 місяці. Нині по 10 т молока переробляє фірма «Аполо». Але більшість продавців молока переорієнтувалися на Городенку Івано-Франківської та Хмельниччину.

Однак перспектива попити справжнього молочка та поїсти правдивої сметанки та кефіру в наших краян усе ж таки є. За словами Олега Михайловича, «Екосир» придбав нові лінії, на яких випускатиметься цільномолочна продукція. Саме новосельчани виграли тендер на поставку її до Чернівців. Але біда підприємства в тому, що воно заборгувало заготівельникам молока 1 млн.93 тис. грн. Утім уже сьогодні, згідно з угодою між Чернівецькою міськрадою та «Екосиром», в обласному центрі в шести точках торгують молоком екосирівські молоковози. А в червні повинен запрацювати модернізований Чернівецький молокозавод.

Цікавило присутніх і питання, чи ведеться в області контроль генетично модифікованих продуктів та насіння. З’ясувалося, що завезення генетично модифікованого насінння в Україну заборонене. Щодо продуктів, то тут ніхто нічого гарантувати не може. Немає на українських кордонах лабораторій, які могли б перевіряти насіннєвий матеріал. Тож немає й можливості визначити, чи, бува, не генетично модифіковане насіння везуть до нас в Україну!

Матеріально-технічна база

Як наголосив п. Надточій, провідну роль на селі відіграє матеріально-технічна складова.

Тож одним з негативів, які супроводжують аграрну галузь упродовж останнього десятиліття, є низький рівень забезпечення основними засобами виробництва і, зокрема, сільськогосподарською технікою. Зношеність машинно-тракторного парку досягла 80-90%. І все ж торік селяни на умовах 30%-ї компенсації з коштів державного бюджету отримали 73 одиниці сільгосптехніки на загальну суму 6 млн. 120 тис. грн.

Мовою статистики

2008 року на Буковині зібрано 480 тис. т зерна, що на 16% більше від 2007-го.

В середньому з 1 га отримано по 40 ц зерна проти 36 ц у 2007-му.
На 63% зросло валове виробництво соняшнику, сої – на 52%, ріпаку – на 137%.

Зменшилося валове виробництво цукрових буряків на 19%, картоплі – на 9,8%, овочів – на 3%, що сталося через липневу повінь.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *