«Компанії з ЄС – співучасники корупції й незаконних вирубок лісів в Україні»  – британські розслідувачі

А ще вони наголошують на попередженні науковців: через масову вирубку лісів ми маємо лише 12 років, щоби врятувати планету

 

Earthsight – неприбуткова організація, що завдяки поглибленим розслідуванням викриває екологічні та соціальні злочини, опублікувала матеріали про незаконну вирубку лісів в Україні, вивезення деревини через Румунію та виготовлення фірмою IKEA меблів з українського буку. До матеріалів 18-місячного розслідування долучені звіти «Наших Грошейі», Української групи охорони природи (UNCG), Центру боротьби з корупцією (ANTAC). (https://www.earthsight.org.uk/flatpackedforests-en)

Earthsight установила, що IKEA продає мебліі, виготовлені з буку, незаконно вирубаного в Українських Карпатах.  В Україні поки що збереглися одні з найбільших лісових масивів Європи,  де живуть рідкісні вже ведмеді, вовки, рисі та зубри. Крім того, що бізнес ЄС загрожує цим лісам, він ще й підриває зусилля України з установлення верховенства права, наголошувалося в доповіді.

Незаконну рубку для букових меблів IКЕА Earthsight виявила навіть під час всесвітнього карантину через Covid-19 у квітні 2020 року.

Деревина з України використовується у широкому асортименті: «Ваш дах, підлога, стіл, газета, яку ви тримаєте, – все може бути зроблене з української деревини», – каже Сем Лоусон, директор Earthsight.

Бізнес і совість несумісні?

2 роки тому  Earthsight в оприлюднених результатах розслідування незаконних лісозаготівель в Україні яскраво продемонструвала, що всі державні ліси країни потерпають від епідемії беззаконня. 18 липня 2018 року уряд Гройсмана відповів на цей звіт сильними словами, пообіцявши реформи та репресії. Уряди міняються, «а віз і нині там».

Нелегальна деревина використовується для виготовлення, зокрема, брендових меблів Ікеа – розкладних крісел Terje і стільців Ingolf, які щороку десятками тисяч продаються у магазинах Ikea в цілому світі, в тому числі у США, Великій Британії та Німеччині. За рахунок краденої сировини й надзвичайної масовості виробництва ІКЕА продає свої вироби практично за безцінь.

IКЕА найбільший споживач деревини у світі.  Лише 2019-го нею використано 21 мільйон кубометрів колод. Покладені в кільце, вони 7 разів «обійдуть» екватор. Earthsight підрахував, що ІКЕА споживає одне дерево щосекунди.

Щоби отримати ці дерева та виготовити з них свої дешеві товари, IKEA залежить від Східної Європи та Росії. Численні скандали супроводжують операції компанії в цих країнах.

Закон як дишло

ЄС має закон, який вимагає від імпортерів проводити ретельну перевірку, щоб гарантувати, що деревина, яку вони купують, є законною. У доповіді розкрито, що цей закон здебільшого не виконується: вказується на уряди країн ЄС, що межують з Україною, включаючи Румунію та Польщу.

Перетворює нелегальну деревину на законну IKEA за допомоги Ради з лісового нагляду (FSC) –  провідну систему маркування деревини у світі. І незаконна деревина отримує сертифікат FSC, «супроводжуваний хабарями». Українські лісівники розповіли Earthsight, як ревізори FSC з корумпованими українськими начальниками легко закривали очі на те, що «не треба» було бачити.

Злочини FSC в Україні повторюються в цілому світі.  Знищуються величезні масиви безцінних лісів. Побиття та вбивства активістів від Бразилії до Конго, від Перу до Росії «забезпечують» сертифікати  FSC. Рада з лісового нагляду (FSC) звинувачується у співучасті лісовій корупції у цих країнах.

Купуйте, купуйте, купуйте!!!

Всі серйозні екологи виступають за стратегію «зменшити, повторно використовувати, переробити», водночас FSC рекомендує споживачам купувати більше незайманого дерева і паперу Earthsight підрахувала, що американці з прибуттям на їхні береги IKEA стали викидати на 40% відсотків більше меблів, ніж до того.

На думку розслідувачів, ІКЕА повинна змінити свою бізнес-модель і стягувати більшу плату за свою продукцію, водночас відмовившись від невпинного зростання. FSC має терміново виправити свої системні недоліки та внести зміни до своєї філософії, щоб вона відповідала ХХІ століттю.

Після викриттів  IKEA все ж таки визнала, що широке застосування санітарних рубок в Україні може «потенційно призвести до їх неправильного використання», і це потрібно вирішити. Фірма заявила також, що має намір звернутися до уряду України для вирішення необхідності проведення реформ у лісовій галузі з метою боротьби з незаконністю та корупцією та зменшення негативного впливу на довкілля. Знову щука прагне до річки.

Підготовлено «Версіями»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *