До роботи, європейці!

До 2060 року оптимальний з економічної точки зору вік виходу на пенсію має становити 70 років, йдеться у проекті рекомендацій Єврокомісії щодо пенсійної політики. Фахівці прогнозують, що середня тривалість життя в країнах ЄС за півстоліття буде на 7 років більшою, ніж тепер. З урахуванням невпинного старіння населення, у Брюсселі називають новий орієнтир у розрахунку пенсійного віку: середньостатистичний європеєць має проводити на пенсії не більше третини свого дорослого життя.

Нині середній вік виходу на пенсію в країнах ЄС – трохи більше 60-ти років. Ще 2005-го європейські лідери домовилися поступово підвищувати пенсійний вік до 65 років. У Німеччині вже ухвалене рішення про поступове підняття цього віку до 67 років. Цей процес триватиме від 2012 до 2030 року. Найбільш гостра потреба у підвищенні віку виходу на пенсію зараз відчувається у Греції, яка опинилася на межі банкрутства, та у Франції. Греки досі могли йти на пенсію вже у 58 років за мінімального стажу у 37 років. Днями уряд ухвалив рішення про мінімальний стаж у 40 років.

У Франції офіційний пенсійний вік нині становить 60 років, хоча більшість чоловіків, як свідчить статистика, примудряються «зав’язувати з роботою» на рік-два раніше. Президент Саркозі нещодавно оголосив, що пенсійний вік зростатиме. Наразі урядовці узгоджують, збільшувати до 62, чи до 63 років. Аргументи влади зрозумілі: якщо пенсійний вік не піднімати, до 2050 року дефіцит пенсійного фонду сягне 100 мільярдів євро на рік.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *