Європа відкрита для всіх студентів, і чернівецьких також

За мудрою назвою «Угода про Асоціацію з Європейським Союзом» стоять цілком прикладні речі, серед яких – можливість для українських студентів кілька семестрів безкоштовно навчатися в Європі. Про європейські можливості для молоді розповіли чернівчанам учасники проекту «Євробус».

 

«Євробус» – автобус, який мандрує містами України, щоби  поширювати  інформацію про Угоду про асоціацію з Європейським союзом, – завітав до Чернівців. Організатори на цілий понеділковий день влаштували «європейське містечко» на пішохідній вулиці Ольги Кобилянської зі стендами, лаундж-зоною, дитячою, лекційною, інформаційною зонами, фотозоною та невеличким фут-кортом, де пригощали прохолодними напоями на солодощами. І всюди інформували, які можливості відкриває Угода про асоціацію з ЄС для молоді, бізнесу, органів влади та будь-якого пересічного громадянина.

На лекції  «Європейські можливості для молоді» розповіли  про програму  «Erasmus+», за якою можна  поїхати навчатися в Європу безкоштовно – щоправда лише на один чи два семестри.

За словами Сергія ЛУКАНЮКА, начальника відділу міжнародних зв’язків Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, це програма Європейського союзу для мобільності студентів та викладачів: «Великим  досягненням нашого університету є  кількість програм, за якими можна  безкоштовно  навчатися в європейських вузах та отримувати стипендію». Отже, аби поїхати навчатися за програмою «Erasmus+», потрібно бути студентом ЧНУ ім. Ю.Федьковича, знати англійську мову, мати гарний середній бал, зібрати всі необхідні документи та подати заявку. А далі чекати результатів та сподіватися на успіх, адже удача також дуже важлива. «Був випадок , коли студент мав не надто високий рівень англійської, та  й бали не дотягували, але наші європейські колеги вирішили дати йому шанс. Він поїхав навчатися, хоч і були сильніші студенти. Тому сподіватися  завжди варто, раптом  пощастить», – додав Сергій Луканюк.

Своїм досвідом поділилися і студенти, які вже були учасниками програми.

Олександра МОЙСОВА, яка навчалась в університеті Іспанії, розповіла: «В іспанських університетах (думаю, не лише в іспанських) створені онлайн-платформи, де студенти в позанавчальний час можуть спілкуватися з викладачами у вільній формі та просити порад з виконання завдань. Це дуже корисна річ, яку нам варто перейняти від закордонних вузів».

Олександр ТКАЧУК, який навчався у румунському місті Орадя, солідарний з тезкою: «У закордонних вишах викладач є не просто наставником, а ще й другом. Це дуже імпонує. Раніше я з осторогою ставився до того, що кажуть викладачі, а після Румунії поміняв точку зору. Крім того, мені подобається, що в Європі державну службу окреслюють як публічне адміністрування. Як на мене, це більш точно… А навчався  я там англійською».

Богдан ВАСКАН теж побував на навчанні в Румунії. «Викладачі перед початком лекції запитували: «Всі  розуміють румунську мову»? Я був тим,  хто відповідав: «Я не розумію». Викладач був змушений читати лекцію англійською, а я ловив на собі неприязні погляди, але було весело», – розповів Богдан.

Анастасія СЕНЧУК  з міжнародного відділу навчалася у Граці: «Якщо відверто то вчитися дуже важко – вимоги дуже серйозні до студента. Мушу зауважити, що там в університеті заохочують групову роботу. Тоді ж як австрійці мають відмінну від нашої ментальність – вони замкнені і не люблять приймати чужаків до своїх груп. До слова, всі вони розмовляють англійською без  акценту». 

Новий відбір на програму «Erasmus+» розпочнеться вже влітку 2019.

Детальну інформацію можна дізнатися на сайті ЧНУ ім. Ю.Федьковича, у відділі міжнародних зв‘язків та в соціальних мережах програми.

Каріна БАНАР, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *