Як убезпечитися від ГРВІ в осінньо-зимовий період

18 листопада – День профілактики ГРВІ

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) – найпоширеніше інфекційне захворювання в світі, до якого сприйнятливі люди незалежно від віку, статі та соціального положення.

З настанням холодів традиційно зростає кількість хворих з ГРВІ. Всьому вина – сезонне зниження імунітету та неготовність до передчасних холодів. Правильна профілактика застуди допоможе вам не потрапити в число людей, яким потрібне лікування.

Чому ми хворіємо під час холодів?

Люди хворіють на застуду в будь-який час року, але пік ГРВІ припадає на осінньо-зимовий період. Під час зниження та перепаду температури на вулиці наш імунітет піддається додатковим випробуванням. Перше з них – це переохолодження організму. Одяглися не по погоді, промочили ноги – й організм відреагував зниженням імунітету.
Після закінчення літньої відпустки, та ще на тлі скорочення світлового дня і негоди, багато людей скаржаться на стреси, перевтому, недосипання, дратівливість. Ці фактори також сприяють зниженню імунітету. У таких умовах вірусам легко проникнути в організм. А чи можна цього убезпечитися? Безперечно. І саме цю інформацію, надруковану на флаєрах, роздавали позавчора чернівчанам на вулиці студенти медичного факультету № 1. Разом з інформаційними листівками вони вручали перехожим яблука, цибулю та часник.
Симптоми застуди
ГРВІ починаються поступово і поділяються на 2 типи – катаральний та інтоксикаційний.
Катаральний тип характеризується:
– сухістю, першінням та болем у горлі;
– кашлем, який на початку захворювання сухий, а пізніше може ставати вологим, іноді з виділенням жовтого (гнійного) харкотинням;
– закладеністю носа, чханням;
– зміною голосу;
– почервонінням кон’юнктиви, сльозотечею, іноді – світлобоязню.
Інтоксикаційний тип характеризується:
– підвищенням температури;
– ознобом;
– болем у суглобах і м’язах;
– у більш важких випадках – нудотою, блювотою і втратою свідомості.
Профілактика ГРВІ
Потрібно уникати скупчень людей з метою зменшення вірогідністі контактів із хворими людьми.
Користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе і оточуючих від зараження. Маска ефективна, якщо вона прикриває рот і ніс.
Користуватися одноразовими паперовими серветками і рушниками як після миття рук, так і для того, щоби прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викинути у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження.
Прикривати рот і ніс під час кашлю та чханні, щоб запобігти поширенню інфікованих краплин слизу, які є джерелом зараження. Якщо ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.
Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання як у помешканні, так і в робочих приміщеннях.
Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму.
Слідкувати за гігієною рук, оскільки – віруси та бактерії зберігаються в активному стані тривалий час. Необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.
Отож кращий спосіб профілактики застуди – це уникнення факторів, які викликають зниження імунітету.

Інга ЄРЕМЕНЧУК, асистент кафедри фтизіатрії і пульмонології БДМУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *