Вчимося захищатися

Свавілля чи байдужість посадовців, образи чи неуважність служб, які зобов’язані захищати або допомагати, а, головне, ваша мовчазна згода на приниження не тільки псують нервову систему вам та іншим громадянам, а й робить беззубим та інфантильним усе суспільство. З такого «населення» можна ліпити слухняних виконавців. Чи не тому зубожіють рядові українці, а можновладці багатшають?

Час від часу люди усвідомлюють, що дійшли до межі, й вибухають протестами. Так було в історії з Оксаною Макар, Павличенками тощо. Та відповідні служби й тут на чатах. Виникають «потрібні» сюжети, запускаються чутки. Одне слово, суспільну думку формують і скеровують згори… Як наслідок, між людей починають витати безвихідь та апатія, а отже  – небажання  протистояти несправедливості, захищати свою честь і гідність, своє достойне життя.

Вміння захищатися – це вже потім. Спочатку – бажання.

Та все ж у нас на Буковині є люди, які не хочуть мовчати й схиляти в покорі голову. Серед них –  Тамара БОРОВИК, керівник обласної громадської організації із захисту прав і свобод людини «На грані». Жінка запропонувала редакції вести на сторінках газети рубрику «Вчимося захищатися». Тут, на думку Тамари Іванівни, будуть розміщатися поради юристів, фахівців різних галузей на теми захисту прав громадян і підприємницьких структур, а також здійснюватиметься обмін досвідом.

Та насамперед варто пам’ятати:

Порада перша. Ніхто не захистить вас  краще, ніж ви самі. Адвокати, юристи лише допоможуть вам розібратися в хитросплетіннях законодавства. Та, головне, вам слід покладатися на власні сили.

Порада друга. Не закривайте очі на жодне порушення ваших прав. Якщо ви дозволите  вдарити чи принизити себе один раз, та ж сама особа вдарить і принизить вас  іще багато разів.

Порада третя. Розповідайте про порушення ваших прав знайомим, родичам, сусідам, пишіть про це до газет, до різних інстанцій, навіть до Президента. Запам’ятайте: хто стукає, тому відкриється.

Порада четверта. Звертайтеся за захистом ваших прав до судів. Незважаючи на процвітаючу там корупцію, за допомоги беззаперечних доказів і гласності все ж таки можна захистити свої права в судах.

Порада п’ята. Не лінуйтеся. Самотужки вивчайте законодавство. Тому що лише знанням законодавства можна поставити порушника ваших прав на місце.

P.S. У наступному числі Тамара Боровик розповість про…  Втім, коли дізнаєтеся, що  позови споживачів до надавачів послуг не обкладаються державним митом і судовими зборами, то, сподіваємося, більш активно себе захищатимете. Особливо у справах з монополістами, до яких належать і Водоканал, й Обленерго, і житлово-комунальні служби тощо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *