ТОЧКА ЗОРУ Людмили ЧЕРЕДАРИК: НАБУ бореться з корупцією, а ГПУ йде на прю за її, корупції, виживання?

Ще й про схеми міграційної служби, які відомі пересічним українцям, а Генпрокуратурі – ні?

Півтисячі кілометрів пролягли між державною міграційною службою України і Чернівцями. Але й у нашому провінційному містечку є люди, які «організують» новий безвіз-паспорт за кілька днів. Звісно, не безкоштовно. Тим паче, бувають випадки, коли він дійсно дуже потрібен: зривається робота за кордоном чи навчання. Чекати ж на нього 2 або й більше місяців – це втратити надію на майбутнє.

Як відомо, потреба народжує послугу. Та без вищих чинів із ДМС реалізувати її, себто цю послугу, просто неможливо. Відтак у мене й сумніву немає, що у пані Діни Пімахової, заступниці очільника ДМС, добряче рильце в пушку. Хоча саме Генеральному прокурору закортіло стати на її захист. Разом із СБУ. Чому б то? Давайте розбиратися.  

Як відомо, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) – чи не єдиний незалежний орган в Україні, створений за підтримки ФБР. І, думаю, в цьому немає нічого страшного, оскільки створюється певна рівновага, бо в нашому СБУ (і це давно вже не секрет!) була представлена тільки ФСБ РФ.

Чому Президент поклав усю відповідальність за координацію силовиків на Генеральну прокуратуру? Це, мабуть, теж зрозуміло: вона йому ближча,там головує його кум. Крім того, як зауважив мій знайомий політолог, НАЗК одразу ж потрапила під ковпак Адміністрації президента, а НАБУ демонструвало самостійність. Тому «сильні світу українського» просто злякалися його діяльності – і не безпідставно. Адже офшорні поклади Президента й інших перших осіб держави – секрет полішинеля, як і їхні палаци на гектарах заповідних земель. Але одна справа – публікації та відеоматеріали журналістів, а інша – задокументовані агентами Національного антикорупційного бюро матеріали.

І Генпрокуратура пішла на підлість: 1 грудня ГПУ опублікувала відео з фотографіями агентів НАБУ. Показали також їхні авта із незаретушованими номерними знаками.

В НАБУ заявили, что ГПУ та СБУ незаконно втрутилися в спецоперацію, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угрупування в Державній міграційній службі і назвали такі дії правоохоронників диверсією:  НАБУ довелося припинити всі операції під прикриттям. Натомість генпрокурор Юрій Луценко звинуватив НАБУ у порушенні законодавства, етики і моралі! А очільник НАБУ Артем Ситник заявив, что ГПУ бореться за «виживання корупційної системи».

Зрештою, якби українці не знали, як подібні питання вирішуються в інших державах світу, то, може, й повірили б Луценкові. Але ж ми, в минулому, – нація, що найбільш читає, тож знайомі зі світовими бетселерами про спецагентів.

До слова, протистояння СБУ із НАБУ одразу ж зірвало маски з політиків. Усім стало зрозуміло: хто за олігархів і корупцію, а хто за вільну демократичну державу; хто підтримує старий порядок, а хто – за новий. Останніх, на жаль,менше. 

Але 4 грудня Держдепартамент США засудив зрив Генпрокуратурою спецоперації НАБУ.

«Для України немає сенсу боротися за своє тіло на Донбасі, якщо вона втрачає свою душу від корупції» 

  Рекс ТІЛЛЕРСОН, державний секретар США 

Вівторкового ж вечора Європейська служба зовнішніх зв’язків розповсюдила заяву за підписом спікера Майї Косьянчич про ситуацію в сфері боротьби з корупцією в Україні, де вона наголошує, що боротьба з корупцією є ключовим елементом у розвитку стосунків між ЄС та Україною. 

«Публічне розкриття антикорупційних розслідувань Генеральною прокуратурою  значно послаблює здатність Національного антикорупційного бюро України ефективно працювати і підриває довіру суспільства до результативної боротьби з корупцією», – говориться в релізі офіційного представника зовнішньополітичного відомства ЄС п. Косьянчич.

«Українська влада повинна активізувати зусилля із забезпечення незалежності, операційного потенціалу та ефективності антикорупційних інститутів. Діяльність цих установ повинна не підриватися, а зміцнюватися», – підкреслили в ЄС. От вам і всі крапки над «і». Щоправа, з’явився нюанс, який виглядає ще однією крапкою над «і», реформуючись у «ї», – очільник НАБУ п. Ситник полетів до Штатів…  

Людмила ЧЕРЕДАРИК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *