Тамара БОРОВИК: Чернівчани «дружать проти» газового монополіста

Останнім часом місто й область «кошмарять» масові відключення споживачів від газопостачання. Я зауважила, що ці відключення почалися з червня, тобто одразу після того, як  новий Президент отримав свої повноваження.  Як на мене, то це зухвалий наступ олігархату і помста народу, який проголосував за зміну системи. І якщо ми одразу не об’єднаємось і не дамо рішучу відсіч монополістам, які захопили газову трубу і зробили наше життя нестерпним, то будемо покірним стадом, яке заганяють у стійло.

…Щоби з’ясувати правомірність і масштаби відключень, група громадських діячів, які об’єдналися в громадську організацію «Народна Буковина», відвідали голову публічного акціонерного товариства (ПАТ) «Чернівцігаз» Віктора Горду. От про цю зустріч і хочу розповісти.  

Несподівано ми дізналися, що нас, групу активістів, п.Горда не прийме всіх разом. Він дозволив (!) заходити до кабінету лише поодинці. Чого боявся Горда? Його обличчя аж побіліло, коли ми, обійшовши охоронця, зайшли до кабінету всі разом.

До честі керівника, він швидко оговтався і по-батьківськи лагідно почав розповідати про свою діяльність. Зокрема він наголосив, що не було здійснено жодного відключення через  заборгованість споживачів за газ. Але ж скарги споживачів свідчать про зворотне!

Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» стверджував, що відключення були тільки через виявлені витоки газу. Їх, якщо пам’ятаєте, виявили у 2500-х будинках після дзвінків споживачів, коли до труб подали газ із підвищеною концентрацією одорантів-тіолів. Виникла загроза  техногенної катастрофи, тож ці будинки на довгі дні, тижні, місяці відключили від газу. Водночас «Чернівцігаз» висував споживачам вимогу сплатити за ремонтні роботи та за поновлення газопостачання, мотивуючи тим, що, згідно зі змінами у законодавстві, внутрішньобудинкові газові мережі вважаються власністю мешканців будинків. Паралельно до цього від споживачів вимагали підписати з «Чернівцігазом» договори.

Все це так! Але існує ціле море АЛЕ. І коли я ці «але» почала наводити, то Горду «занесло» і він почав зовсім не делікатно закривати мені рота, не даючи сказати ані слова. Чому? Бо я натрапила на болючу точку, яка викриває шахрайство?  

Та розберімо все по порядку. До тарифу на газ протягом усіх років існування газової служби входило обслуговування газових мереж, в тому числі внутрішньобудинкових. Незалежно від того, що всі будинки перебували на балансі міськвиконкому, точніше – на балансі Департаменту житлово-комунальних послуг. І той факт, що у 2500 будинках одночасно виявили витоки газу, засвідчив, що Горда й очолюваний ним колектив у зазначених будинках не здійснювали жодних ремонтно-профілактичних робіт. А зі сплаченими на це коштами споживачів що робили? Правильно, саме те, що ви і подумали. Хіба це не грабунок населення?

 А зараз, коли законодавство змінилося й внутрішньобудинкові труби вже другий рік перебувають на балансі власників квартир, «Чернівцігаз», очолюваний п. Гордою, весь цей мотлох намагається звалити на населення й ухиляється від відшкодування за невиконані роботи минулих періодів.  

А ще мені цікаво: а чому до обов’язків «Чернівцігазу» входили ремонт і профілактика труб тоді, коли вони були на балансі міськвиконкому? І миттєво цей обов’язок  скасували, коли труби передали на баланс співвласників будинку? Чим один баланс відрізняється від іншого?

Крім того, ціна газу, до складу якої входили профілактично-ремонтні роботи газових мереж, залишилася незмінною! Ось коли вилучать вартість цих робіт з тарифу на газ, нехай відмовляються від ремонту. Більше того, вони зобов’язані переказати вартість невиконаних робіт на рахунки споживачів, аби ті мали змогу за ці кошти звернутися до спеціалізованих ремонтних організації. А міськвиконком повинен передати газові труби на баланс споживачів за актом прийому-передачі  в належному стані, а не діряві труби, які нагадують решето.

Зважаючи на численні скарги споживачів, чернівецький міський голова Олексій Каспрук своїм розпорядженням від 13 червня 2019 року № 235-р створив робочу групу щодо Порядку технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання, до  складу якої увійшли також спеціалісти юридичного управління. Її мета – визначити механізм реалізації у місті не тільки технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, але й механізм підписання актів розмежування балансової належності газових мереж і перевірки дотримання вимог Закону «Про житлово-комунальні послуги» під час відключення будинків від газопостачання.

Юрвідділ міської ради мав би надати покроковий алгоритм дій та рекомендацій, щоби кожний мешканець міг звернутися до суду й оскаржити неправомірні дії монополіста. Та оскільки жодної інформації від них не надійшло, чернівецькі активісти створили групу «Чернівчани проти дій газового монополіста» й проконсультувалися з приватними юристами.

Рекомендації юристів у випадку незаконних відключень багатоповерхівок від газопостачання через одного боржника:
1. Викликати поліцію, щоби зафіксувати факт відключення.
2. Викликати аварійну службу, щоби переконатись, чи немає-таки витоку.
3. Надіслати запит від кожного мешканця, якому припинили газопостачання на АТ «Чернівцігаз» про причини відключення.
4 При підключенні обов’язково зробити відеофіксацію пошкоджених мереж та проведення ремонтних робіт (якщо такі будуть ).
5.Написати скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області про недотримання умов договірних відносин. (Чернівці, вул. Сторожинецька, 115, тел. (0372) 55-34-09, 55-83-77. Начальник Олександр Георгійович Александрюк, e-mail:  info@consumer-cv.gov.ua

А чим займається робоча група, спеціально для цього створена? 

Тамара БОРОВИК, голова правозахисної громадської організації «На грані», одна із засновників групи «Чернівчани проти дій газового монополіста»    

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Тамара БОРОВИК: Чернівчани «дружать проти» газового монополіста”