Страшна казка до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища

Вона про головного лісника Януковича, завод його дружини та деревину на 15 млн грн, кримінальні справи та відкати

 

Оце прочитав я, Іван Дупа, про оборудки подружжя Віктора Сівця, голови Держагентства лісових ресурсів за часів Януковича, та Марини Журавльової, громадянки РФ і за сумісництвом власниці заводу, й подумав: а чого це тільки я не спатиму ніч через це? Нехай і читачі «Версій» прочитають, не забуваючи про натяки й уроки кожної казочки.   

Віктор Сивець і дружина Марина Журавльова. Ілюстрація Earthsight

 

Не в якомусь там царстві, а в нашій таки Україні ліквідований у березні 2019 року Клеванський лісозавод «Промінь» дружини екс-голови Держагентства лісових ресурсів Віктора Сівця у період від 2016 до квітня 2018 року відправив за кордон української деревини на 15,47 млн грн. А прознали про це не наші правоохоронці чи податківці, а активісти британської неурядової організації «Earthsight», які й оприлюднили все в рамках проекту «Timberleaks». Британські дослідники нагадали, що Регламент ЄС забороняє імпорт нелегальної деревини, а також вимагає, щоби покупці проводили детальні перевірки своїх контрагентів. Але, коли йдеться про легкі гроші, компанії не дотримуються закону, і уряди країн-членів ЄС, на жаль, не змушують їх цього робити. «Важко придумати більш кричуще порушення, аніж покупка у фірми, яка згадується у кримінальній справі про хабарництво на топ-рівні», – йдеться в матеріалі «Earthsight».

І з’ясували британці, що імпортерами левової частини лісоматеріалів виступили компанії з Європи. Найбільші покупці цієї деревини італійські компанії «Co Mo Las», «Sangiorgi Legnami» та шведська «Primpanel AB».

За інформацією «Earthsight», розташована в регіоні Тоскана компанія «Co Mo Las» на власному сайті афішує, що отримує матеріали від «найкращих виробників пиломатеріалів у світі». Інша італійська компанія, «Sangiorgi Legnami», на своєму веб-сайті заявляє, що обирає своїх постачальників ретельно: «з неухильною повагою до законів і навколишнього середовища». Шведська фірма «Primpanel», яка імпортувала деревину з Клеванського заводу до торішнього лютого, узагалі стверджує, що для власного виробництва використовує… шведські ліси. Хіба що деревина «Променя» залишалася у власності шведів відтоді, як їх побили під Полтавою…

 

З України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, ніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих, – «Earthsight».

 

А ще у переліку імпортерів фігурує ТОВ «КТП» з Російської Федерації, яке 2016 року придбало у «Променя» виробів з дерева майже на мільйон грн.

Що ж так схвилювало ретельних британців? А те, що ПАТ «Клеванський лісозавод «Промінь» фігурує у кримінальному провадженні від травня 2014(!) року як компанія, рахунки якої використовувалися для легалізації грошей, отриманих в результаті реалізації незаконної схеми так званих «маркетингових послуг». Це так чемненько звучить  те, що ми зазвичай називаємо «незаконна оборудка». Із таким призначенням іноземні покупці деревини щонайменше у 2011-2014 роках перераховували на рахунки низки офшорів «відкати» за отримання затребуваних обсягів української деревини.

Швидко казка розповідається та не швидко слідство котиться…За підозрою слідчих, «автором» оборудки став екс-голова Держлісагентства часів Януковича Віктор Сівак при допомозі власної дружини, громадянки РФ Марини Журавльової. Саме їй належали 95% акцій Клеванського заводу аж до моменту його ліквідації у березні поточного року.

Непогашені борги компанії сягнули 135,92 млн грн. Зважаючи на ризик того, що корпоративні права, рухоме та нерухоме майно «Променя» могли бути відчужені чи передані на користь третіх осіб з метою приховування, 18 травня року нинішнього  детективи НАБУ отримали повторний дозвіл на арешт акцій Журавльової та усього майна «Променя».

Тоді ж суд вирішив передати усе арештоване майно в управління Нацагентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Суд вирішив, але це не значить, що справа зроблена…

За митними документами «Earthsight» установила, що остання операція Клеванського лісозаводу щодо продажу дерев’яних панелей датована 23 квітня 2018 року.

У торішньому липні організація «Earthsight», яка  вивчає проблеми незаконного вирубування лісів в усьому світі, повідомила, що з України до країн ЄС імпортується більше незаконної деревини, ніж з будь-якої іншої країни світу і більше, ніж із країн Латинської Америки, Африки та Південно-Східної Азії, разом узятих.

І радий був би написати «Тут і казочці кінець!», але станом на 26 квітня цього року заарештоване майно Журавльової все ще має статус такого, що «очікує передачі в управління АРМА органами прокуратури».

Іван ДУПА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *