Спілкування газових монополістів зі споживачами нагадує розмову глухого зі сліпим

Те, що доводиться спостерігати на буковинському ринку газу та електроенергії, не піддається здоровому глузду. Монополісти – газовики та енергетики – відверто й нахабно грабують громадян. Яким чином? Про це в історії, що пропонується.

Спочатку про структуру нашого вітчизняного газопостачання. Те, що ми називаємо  «міськгазом», фактично складається з двох організацій: ПАТ «Чернівцігаз», який збирає показники газових лічильників, тобто виконує роль постачальника чужого товару, а потім передає зібрані дані до ПАТ «Чернівцігаз Збут», тобто касиру, який нараховує та збирає плату за спожитий газ за тарифами, встановленими державою.

Не зупинятимусь на розмірі тарифів – вони є грабіжницькими. Однак це інша тема. Не зупинятимусь також на інших обов’язках і обсягах роботи ПАТ «Чернівцігаз». Розповім лише про те, як монополіст обдурює, обраховує та грабує  споживачів.

Обсяг  поставленого  до нашої області газу, як і до інших областей України,  обліковується ввідними лічильниками.  Сумарний обсяг газу, відпущеного споживачам області, має відповідати обсягу, зафіксованому загальнообласними лічильниками. Однак ПАТ «Чернівцігаз»  має суттєві  нестачі по обсягах продажу газу, як і будь-яка інша подібна організація. Причина нестач – відпуск необлікованого газу «своїм споживачам», а саме: собі, своїм родичам, «своїм» організаціям і взагалі «потрібним» людям. Існують і ще дві причини: продаж газу «наліво» та втрати газу через зношені труби. На цьому неодноразово наголошувала НКРЕКП, і це давно не є секретом.

Виникає запитання: а що ж робити з нестачею? Як я це бачу, ПАТ «Чернівцігаз» будь-що  намагається погасити її шляхом пограбування споживачів.  Для прикладу – історія  побутового споживача із Заставнівського району. Але подібних – десятки і сотні…

Отже, пенсіонерам Т. (прізвище людей у мене є, його має і редакція) призначили  державну субсидію на покриття комунальних витрат, у якій було зазначено розмір норми споживання газу. Однак подружжя заощадливих пенсіонерів використало тільки частину дозволеної норми. Іншими словами, вони заощадили. Невикористана частина субсидії, згідно із  законодавством, повернулася державі. Та несподівано до Т. почали майже щоденно телефонувати з ПАТ «Чернівцігаз» із вимогою сплатити борг за газ у розмірі сім тисяч (!!!) гривень. Водночас погрожували відключити газ без попередження. Розгублені Т. зверталися – і неодноразово – як усно, так і письмово, до керівника ПАТ «Чернівцігаз» В. Горди,  до начальника управління клієнтського сервісу Д. Мотовіліна, а також до сектору НКРЕКП у Чернівецькій області та НКРЕКП України з проханням роз’яснити, звідки виникла така величезна  заборгованість при наявній заощадженій субсидії. Однак усе марно. За словами пенсіонерів, головна риса керівництва «Чернівцігаз» – це хамство й  упевненість у власній безкарності. Тому Т. змушені були звернутися до суду.

Поки йшли судові засідання (а судові справи, як відомо, розглядаються довго), до оселі пенсіонерів навідалися представники «Чернівцігазу», нібито для перевірки газового лічильника. Порушень вони не знайшли, але заявили, що постачання газу за несплату боргу  припиняють. Це було незаконно, бо, як відомо, доки справа розглядається судом, «Чернівцігаз» не мав права вчиняти будь-які дії.

Оскільки добропорядні Т. вважали, що газу в них немає, то користувалися електроплиткою. Та настав опалювальний сезон. В оселі холодно, а справа ще в суді й коли вирішиться – не відомо. Газопостачальники навмисно затягували  судовий  розгляд. І раптом Т, випадково включивши газову плиту, помітили, що газ фактично не відключений.

У подальшому Вижницький суд  прийняв рішення на користь споживача. Заборгованість у 7000 грн скасована. Нібито все владналось. Але не все так просто. До Т. знову навідалися представники «Чернівцігазу» нібито для підключення голубого палива на виконання рішення суду. І тут же вони склали акт про самовільні дії власників помешкання до винесення судом рішення. І нараховують штраф уже 12 тисяч гривень!!! Як вам це? І знову телефоном вимагають сплатити заборгованість. Оскільки протягом місяця подружжя заборгованості не сплатило, то їм знову відімкнули газ.

Історія пішла по другому колу: Т. звернулися  до суду, мотивуючи тим, що відключення від газопостачання перший раз відбувалося в усному порядку, що жодного документа про відключення не складалося й опломбування не відбувалося. Суд знову виносить рішення на користь Т. Цього разу судовий розгляд відбувся швидко.  Та «Чернівцігаз» подало апеляцію. Нині справа перебуває в Чернівецькому апеляційному суді. Я проінформую про його рішення. Та насуваються холоди, а оселя Т., людей не молодих, не опалюється.

…Законослухняні Т. вважали, що їхня хата скраю Тож не думали, і не гадали, що саме з їхнього краю хата загориться. Бо кожний мовчить, аж доки не доберуться до нього. Відтак пропоную буковинцям об’єднатися й покласти край зловживанням, які подекуди мають відверто кримінальний характер, як-от підробка підписів тощо. Та до цього повернуся у наступних публікаціях.

Чому я звернулася до газети «Версії»? Бо вона виграла суд в Обленерго і має успішний досвід не тільки боротьби з монополістом, а й об’єднання громадських організацій довкола цієї теми.    

Не втомлююсь повторювати: свої права споживач має захищати, об’єднавшись із такими ж споживачами. Іншого шляху немає.

 

Тамара БОРОВИК, голова ГО «На грані»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *