«Солодка смерть» дорожчає

До традиційного здорожчання цукру у період літніх овочево-фруктових закруток додалося зростання цін на сирець на світових ринках. Нині в чернівецьких магазинах не знайдеш цукру дешевшого за 6,50 грн. Чи загрожує Буковині та Україні цукровий ажіотаж на зразок тогорічного соляного?

У Бразилії – неврожай

Ціна цукру-сирцю на біржах під кінець минулого тижня вперше за 15 років перевищила 20 центів за фунт. Так, за підсумками торгів на товарній біржі «InterContinental Exchange» офіційна ціна сирцю з постачанням у жовтні склала 20,81 центів за фунт. Для термінового ринку це найвища ціна від 1994 р., а на ринку негайних поставок ціна цукру-сирцю вище 20 центів за фунт була зареєстрована останній раз тільки 1981 року.

Загалом ціна цукру-сирцю на світових біржах підвищилася на 5,1% і становить $537,2 за тонну, а максимальна ціна досягла значення $539,5 за тонну.

Зростання цін на цукор на біржах викликане побоюваннями утворення істотного дефіциту цукру на світовому ринку в сезоні 2009-2010 р. через падіння врожаїв цукрової тростини в Індії і Бразилії – країнах, які традиційно є головними світовими експортерами цукру-сирцю.

У Києві – «спокуха»

В Україні ж усе як завжди: прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ціни на цукор найближчим часом стабілізуються. 30 липня Антимонопольний комітет України попередив про притягнення до відповідальності продавців цукру, які необгрунтовано завищують ціни.

– Останнім часом в Україні спостерігається зростання цін на цукор в роздрібній торгівлі. Від початку поточного року його темпи перевищили середні темпи зростання споживчих цін майже в 1,2 рази. Проведений Антимонопольним комітетом аналіз стану ринку дозволяє зробити висновок, що економічні підстави для зростання цін на цукор відсутні. Попередні результати дають підстави для розгляду питання про порушення найближчим часом справи за ознаками порушення конкурентного законодавства, – сказав в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко.

На Буковині – чекають і шукають

«Цукрова лихоманка» не оминула й буковинські ринки та магазини. Наразі на Буковині ринкова вартість цукру становить 6,50-7 грн за кг. Для стабілізації цін на ринку Буковина просила з Державного продовольчого резерву 1400 т цукру. Квоту затвердили у розмірі 700 т, а надійшло в область лише 256 т цукру за ціною 4,03 грн за кілограм. Розпродали цей цукор миттєво.
4 суб’єкти господарювання з Буковини уклали угоди на закупівлю цукру з Державного продовольчого резерву з аграрним фондом. Лише одне підприємство спромоглося викупити цукор, а решта три – очікують своєї черги на цукрозаводі у Крижополі, який єдиний відпускає дешевий цукор для західного регіону.

Дешевий цукор з Держрезерву на Буковині реалізовували у 25 торгових точках, 4 з яких у Чернівцях, а решта – у районах області. Значну частину цієї партії продали також на відкритті оптового агропромислового ринку у Чернівцях. Дешевий цукор реалізовували за нормою 10 кг в одні руки.
Однак пересічні буковинці та обласна інспекція з контролю за цінами сумніваються, що майже 300 т цукру на Буковині продали за кілька днів. Фахівці інспекції провели рейд з перевірки реалізації цукру з держрезерву. Цукор вони виявили, але ціни на нього були значно завищеними. Притягнути до відповідальності за зловживання реалізаторів Держінспекція з контролю за цінами наразі не має змоги, оскільки постановою Кабміну заборонено перевіряти та штрафувати підприємців до січня 2010 року!

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *