Що таке безоплатна правова допомога та як її отримати

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел.

Що включає в себе безоплатна правова допомога?

Всі особи, які перебувають на території України, можуть отримати безоплатну правову допомогу, яка становить:

  • Надання консультації і роз’яснення з правових питань у сфері житлового, сімейного, спадкового, земельного трудового права та інших сфер;
  • Складення заяв, скарг, запитів та інших документів правового характеру.

Безоплатна правова допомога полягає також у наданні вторинної правової допомоги, котра проявляється як вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру (позовних заяв, заперечень, клопотань, відзивів, тощо).

Вторинну правову допомогу при зверненні до Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або Чернівецького бюро правової допомоги можуть отримати: особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох мінімальних розмірів прожиткового мінімуму для конкретної групи населення (для працездатних осіб така сума становить з 01.01.2018 р. – 3400 грн., непрацездатних – 2746 грн.); інваліди, які отримують пенсію або допомогу, яка призначається замість пенсії, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (2746 грн); діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах; біженці та особи, які потребують додаткового або тимчасового захисту; ветерани війни (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни; особи, щодо яких суд розглядає справу про надання примусової психіатричної допомоги, обмеження або позбавлення цивільної дієздатності; особи, які мають особливі заслуги та трудові заслуги перед Батьківщиною.

         Як отримати безоплатну правову допомогу?

Ви можете зателефонувати за єдиним цілодобовим номером контакт-центру системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 або звернутися особисто чи через представника до працівників Чернівецького бюро правової допомоги, яке розташоване за адресою: м. Чернівці, вул. І. Підкови, 2 (приміщення колишньої Садгірської районної ради), тел. 56-25-85. Ми допоможемо вирішити ваші правові питання якісно та безоплатно!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *