СБУ затримала на хабарі одного з керівників внутрішньої безпеки поліції Буковини, який нещодавно «засвітився» у скандалі на сторінках «Версій»

 

Днями одного з керівників управління внутрішньої безпеки поліції в Чернівецькій області затримала на хабарі Служба безпеки України спільно з військовою прокуратурою. Полковник поліції за посередництва свого заступника та адвоката вимагав 11 тис. доларів США за перекваліфікацію кримінального провадження з одержання хабара на зловживання впливом. 5 тис. доларів планувалося передати до прокуратури, а решту хабарники мали розподілити між собою. Оперативники спецслужби затримали здирника у приміщенні військової прокуратури Чернівецького гарнізону під час передачі частини хабара. Під час обшуку у службовому кабінеті зловмисника правоохоронці вилучили 8,5 тис. доларів США та 5 тис. грн необлікованої готівки. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369, ч. 3 ст. 369-2 КК України. Тривають невідкладні слідчі дії для встановлення інших можливих фактів вимагання хабарів поліцейським.

«Версії» мають підстави думати, що взятий на хабарі поліцейський – це начальник внутрішньої безпеки обласної поліції, про якого наша газета писала у серпні цього року у зв’язку з конфліктом, який стався між ним і мешканкою Чернівців Минодорою Таранчук.

Нагадаємо, що «справа Таранчук» триває від 2005 року. Тоді жінка на кілька днів їздила до дочки в Росію, і за час її відсутності у її дачному будинку, де вона мешкала, оселилися чужі люди. Повернувшись із поїздки через 5 днів, вона не змогла потрапити до власного житла, і не може цього зробити досі. До цієї події був причетний тодішній дільничний міліціонер Шевченківського райвідділу в м. Чернівці, який покривав дії самовільних захоплювачів будинку. У схемі захоплення були задіяні й інші посадовці. Усі звернення потерпілої до багатьох інстанцій упродовж багатьох років залишилися без результату – жінка змушена жити на вулиці.

Коли пані Таранчук вдалася до крайніх заходів – одиночного пікетування обласної поліції 1 серпня 2016 р. (з попереднім інформуванням міської ради і дозволом від неї) – її запросили до кабінету начальника УВБ обласної поліції. А вже там пан полковник без жодних підстав викликав швидку психіатричну допомогу, і жінку забрали – на очах у численних свідків. «Версії» писали про це в матеріалі «Напарники: поліція та «психушка»?» в ч. 42 від 11.08.2016р.

Медики доставили жінку в облпсихлікарню на вул. Мусоргського. Приблизно через годину її відпустили без жодних записів у медичних журналах і без жодного спілкування із жодним із лікарів.

У зв’язку з цими обставинами і «слідчими діями для встановлення інших можливих фактів вимагання хабарів поліцейським», про які кажуть в СБУ, пані Таранчук звернулася з листом до керівника СБУ Василя Грицака та Генпрокурора Юрія Луценка з листом, у якому вказала, що вважає дії поліцейського, вчинені проти неї, складовою великої афери, спрямованої на незаконне захоплення її житла. «Вважаю, що його дії можуть свідчити про отримання ним незаконної вигоди у цій афері. Тому прошу розглядати його злочин не як поодинокий факт хабарництва, а з’ясувати всю його діяльність на посаді і до того, як він її отримав. Прошу долучити мою справу до розслідування його незаконної діяльності», – йдеться у листі до посадовців.

«Версії» беруть на контроль цю ситуацію.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *