Тарифний геноцид

Від 1 січня 2017 року російський олігарх Бабаков, який входить до групи, що володіє Чернівецьким обленерго, буде щомісяця підвищувати вартість електроенергії. Щоправда, лише на 3%.* Але щомісяця! Тобто все відбувається, як у відомому анекдоті: душити нас будуть повільно і сумно. І це при тому, що політики стверджують: тарифи в Україні завищені щонайменше уп’ятеро (!).

А запитання, чи законні дії уряду, – риторичне.  Та й відповідь на нього газета дала вже у минулому числі: позов до НКРЕКП до суду та звертання до Національного антикорупційного бюро України стосовно діяльності його керівника пана Вовка.   

Тарифний садизм по-українськи – як влучно охрестили цей антихристиянський похід проти власного народу наші колеги з «фрАза» – ми попросили прокоментувати  аналітика та експерта «Версій» з економічних питань, політика, виробничника, голову Асоціації виробників Буковини, благодійника і мецената, засновника Фонду «Подаруй дитині життя», що опікується дітьми, хворими на рак, Франца ФЕДОРОВИЧА.

 

– Люди з величезним острахом чекають на ввімкнення центрального опалення, хоча вже тиждень вони мерзнуть у своїх помешканнях. Та від 11 жовтня у Чернівцях оголосили-таки початок опалювального сезону. І важко передбачити, що чекає на нас. Це в тому випадку, якщо уряд не схаменеться. «Комуналка» невдовзі, за розрахунками експертів, з’їдатиме середню місячну зарплату. Розмови про те, що платівки в сумі не повинні перевищувати 15% сукупного доходу сім’ї, просто смішать. Якщо за квартиру треба заплатити до 2 тисяч гривень, а пенсія в мешканця – одна тисяча з маленьким хвостиком, то про що мовиться?.. Відтак виникають дуже непрості і зовсім не лояльні запитання: що взагалі відбувається, яка мета цих дій? Бо, однозначно, все це не спрямоване, на жаль, на підвищення економічної, так би мовити, боєздатності нашої держави. Тобто про зростання економіки не йдеться. Тоді для чого ці  рухи, увесь цей негатив, наслідком якого є хіба що розвал і безвихідь у настроях переваженої більшості населення. Та й законним щомісячне підвищення тарифів на електроенергію не назвеш. І про це говорить нині більшість експертів і політиків. Бо я весь час відстежую економічну ситуацію в Україні і виписую для себе ключові фрази політиків, які мені подобаються і чиї думки я поділяю, або ж, навпаки, ті, з якими не згоден. І всі вони в один голос стверджують, що не лише благополуччя українців, а саме їхнє життя  під дамокловим мечем.

Приміром, економіст і політолог Олег СОСКІН в ефірі UKRLIFE.TV заявив, що в Україні зріє революція проти мільярдерів і олігархів. І причину він бачить у недостатній компетентності та освіченості сучасної політичної еліти . Саме тому в економіці не спостерігаються позитивні тенденції. Ось цитата від Соскіна: «Гройсман каже, що економіка піднімається та розвивається. Хто піднімається? Куди вона розвивається? І  ми бачимо цей абсурд  у кожній клітиночці економічного життя».

Або ж таке резюме військового експерта Олексія АРЕСТОВИЧА на тому ж каналі: «З усіх проблем, у яких зараз загрузла Україна, тільки 1,5% спровоковано Путіним. Все решта – справа рук нинішньої політичної еліти, яка, фактично, семимильними кроками йде зараз до колективного самогубства».

Серйозній критиці піддають тарифну антинародну політику «батьківщинівці». А член Радикальної партії нардеп Ігор ПОПОВ стверджує, що уряд приймає лобістські рішення на користь виробників і постачальників електроенергії. Цитую: «Якщо говорити про те, наскільки ситуація з неплатежами може погіршити загальну картину, то, на жаль, жодних загальних правил моделювання чи математичних підрахунків стосовно здатності громадян витримати подібні тарифи, немає. Ні Мінсоцполітики, ні інші відомства не робили підрахунків. Я звертався з депутатським запитом на цю тему, та мені сказали, що вони отримали розрахунки від постачальника і повинні їх просто затвердити. Тому на сьогоднішній день у нашій країні ніхто не знає, чи зможе населення сплачувати подібні тарифи і що буде далі».

Від цього не просто сумно, а навіть моторошно. Бо так не має бути, щоби великий бізнес жирував завдяки державі та кризі, а народ зубожів та вимирав. Зрештою, це є загрозою і для самого великого бізнесу, і для існування держави.

Франц ФЕДОРОВИЧ

______________________________

*Про те, що ліцензіати з постачання електроенергії за регульованим тарифом зможуть підвищувати ціни на електроенергію щомісячно, але не більш ніж на 3%, говориться у Порядку ринкового формування роздрібних тарифів на електроенергію, що відпускається споживачам.   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *