Подайте мільйон копійочок колишньому міністру й депутату

112 колишніх нардепів написали заяви на отримання матеріальної допомоги. Згідно з законом «Про статус народних депутатів», допомога надається парламентарям, які не змогли працевлаштуватися.

У перший рік вони отримують повну зарплату чинного нардепа (17 425 грн), а в наступні роки – половину цієї суми (8712,5). Таким чином, за рік держава витрачає на утримання 112 екс-народних обранців щонайменше 12 млн. грн.

Протягом 2008 року матеріальну допомогу на період працевлаштування отримали 160 нардепів на загальну суму понад 20 млн. грн. За такі гроші й таким талантам пропадати не гріх!

Ще краще, ніж безробітним, бути депутатом-пенсіонером. Торік на пенсії 800 колишніх депутатів витрачено 152 млн. грн! Сума щомісячних виплат депутату-відставнику перевищує 15 тис. грн!

Арифметика проста: розмір пенсії парламентарів становить 90% від зарплат чинних депутатів (мінімум 17,45 тис. грн). Окрім пенсії, колишні обранці захищені низкою недоторканних соціальних гарантій.

Наприклад, з виходом на «заслужений» відпочинок кожен отримує матеріальну допомогу в розмірі 12 посадових окладів (понад 70 тис. грн). Утім, самі «слуги народу» жодної несправедливості у розмірах зарплат і пенсій не помічають.

Як повідомив президент Асоціації народних депутатів Володимир Крижановський, суми, які платять депутатам-пенсіонерам, відповідають їхньому статусу і не впливають на стан справ у Пенсійному фонді – 2008 року всі українські пенсіонери отримали близько 125 млрд. грн, а колишні нардепи – 152 млн. грн.

Тобто частка пенсій депутатів у загальнодержавних пенсійних нарахуваннях – одна тисячна. Ніби справа лише у частці, а не в соціальній прірві між народом і його обранцями!

Народ на межі…

Колишні народні обранці добровільно відмовлятися від допомоги не планують. Наприклад, засновник корпорації «Імперія» Лев Мірімський заявив, що заявами на отримання допомоги займаються його помічники. Сам же екс-депутат розміром допомоги не цікавиться. «Я вам скажу чесно, всі отримані гроші підуть до мого благодійного фонду», – сказав він.

Тим часом, у простих смертних вже уривається терпець. Проаналізувавши такі «справедливі» розклади, ми, організація «Молоді патріоти України» закликаємо переглянути видатки на зарплату і пенсії народних депутатів та посадових осіб.

Пропонуємо визначити зарплату народних депутатів і посадових осіб на рівні не вище 10-кратного розміру мінімальної зарплати, затвердженої у бюджеті. Так само треба вчинити з пенсіями.

Такий механізм є соціально справедливим і дозволить вивільнити кілька мільярдів гривень, які можна вкласти у галузі, що найбільше постраждали від кризи, або ж на зменшення зовнішнього боргу.

Тому ми пропонуємо внести зміни до Закону «Про статус народного депутата України», якими назавжди скасувати практику надання матеріальної допомоги колишнім нардепам і внести відповідні зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік».

Володимир ДОРОШ, Юлія СТРУК, співголови організації «Молоді патріоти України»

Депутати-прохачі

Валерій Акопян, один з засновників компаній «Нафтогаз-Постаченерго», «Укргаз», «Укргазсервіс», аудиторської компанії «Альфа Омега».

Ганна Антоньєва, директор горілчаного заводу «Артеміда». Зараз підприємство займається чи то аграрним бізнесом, чи то офісним обладнанням.

Петро Димінський, президент ФК «Карпати». Погоджувався вкласти 15 млн. євро у будівництво стадіону у Львові.

Лев Мірімський, кримський мільйонер. До кризи його статки оцінювалися у $180 млн.

Микола Гапочка, колишній заступник голови Луганської ОДА та екс-заступник голови Держкомрезерву України.

Олександр Баранівський, колишній міністр аграрної політики. Михайло Гончаров, керівник Східно-Європейського банку.

Ігор Зварич, президент хутрової фірми «Тисмениця», Заслужений економіст України.

Михайло Гладій, екс-губернатор Львівщини, колишній віце-прем’єр міністр, міністр АПК.

Ярослав Мендусь, права рука лідера соціалістів Олександра Мороза.

Микола Одайник, колишній президент Тендерної палати України.

Серед відомих, щоправда, не настільки багатих одержувачів матдопомоги – лідер прогресивних соціалістів Наталія Вітренко і її права рука Володимир Марченко.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *