Первоцвіти в небезпеці: у розпалі сезон їхнього знищення

Від 26 лютого розпочата акція «Первоцвіт», вона триватиме до 15 травня і передбачає патрулювання місць зростання і збуту весняних дикорослих квітів. Та вже 12 лютого їх продавали у Чернівцях – цьогоріч із запобіганням знищенню дикорослих квітів спізнилися принаймні на два тижні.

Рання весна завжди тішить око блакитним небом і природними первоцвітами. Та люди, небайдужі до збереження рослинного різноманіття, стурбовані тим, що процес знищення природних первоцвітів триває не перший рік поспіль. У Чернівцях навесні продають букетики шафрану Гейфеля, підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного; рідше трапляються рябчик гірський і рябчик шаховий, сон великий тощо. Ті, хто знищує це весняне диво, мабуть, і не чули про Червону книгу рослин України, куди вони занесені. Відтак запобігання знищенню природних первоцвітів, як окреслили начальник Управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА Микола Білоконь і директор Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Юрія Федьковича професор Михайло Марченко, стало головною темою зібрання в Еколого-просвітницькому центрі збереження біорізноманіття.

                                        

Як зауважив в.о. начальника Державної екологічної інспекції Карпатського округу Михайло Аврам, до акції «Первоцвіт» – до патрулювання місць зростання і збуту весняних дикорослих рослин – залучать працівників нацполіції і Чернівецького облуправління лісомисливгоспу.

Та попри те, що усі ці заходи проводять нібито щовесни, ніхто не боїться продавати весняні квіти, незважаючи на досить великі штрафи: за одну зірвану квіточку підсніжника білосніжного можуть покарати на 62 гривні  – та майже на 3500 гривень за сам факт продажу первоцвітів.

           

Загроза зникнення нависла й над іншими рідкісними рослинами Буковини. Професор Ілля Чорней, завідувач кафедри ботаніки, лісового і садово-паркового господарства ЧНУ, розповів і показав присутнім знімки дикорослих орхідей, які є гордістю нашого краю. Та наразі мало хто з любителів мандрів може похвалитися, що бачив наживо плодоріжку пірамідальну, зозулині черевички справжні, надбородник безлистий, неотінею обпалену та чимало інших орхідей Буковини. Багато з них мають статус «зникаючі» та «рідкісні». А це значить, що наші нащадки, навіть за великого бажання, не зможуть побачити їх у чудовому килимі зеленої Буковини.

Керівник Еколого-просвітницького центру збереження біорізноманіття доц. Василь Буджак справедливо вважає, що у знищенні первоцвітів винні передусім ті, хто їх купує. Бо якби їх перестали купувати, то й зривати не було б сенсу. На жаль, екологічна свідомість багатьох пересічних громадян майже нульова. Вони не замислюються над тим, що купуючи первоцвіти, спонукають на їхнє знищення. Природно, постає запитання, а що робити? Відповідь проста: активувати природоохоронну освітню роботу. І починати слід з дитячих садочків, продовжуючи в школах та вишах.

                                

Цьому мають посприяти підготовлені й видані гарно оформлені книжечки «Первоцвіти під загрозою» та «Орхідеї Буковини», а також кольорові плакати  «Увага! Первоцвіти» й «Орхідеї Буковини». Такі інформаційні матеріали безкоштовно роздавали учасникам наради для розповсюдження у навчальних закладах. Якщо дорослі екологічно несвідомі, , може, вдасться перевиховати їх власним дітям?

                                              

На жаль, ми повинні визнати, що нацполіція та екоінспекція безсилі у боротьбі з тими, хто знищує первоцвіти та інші рідкісні рослини України. Це засвідчують наші реалії та життєвий досвід тих, хто вболіває за збереження природного різноманіття. Учасники наради були одностайні в тому, що тільки спільними зусиллями фахівців-біологів, працівників природоохоронних і правоохоронних установ, небайдужих громадян і громадських організацій можна зберегти для майбутніх поколінь прекрасні і неповторні витвори буковинської природи.

Ярема ТЕВТУЛЬ, голова ГЕО «АкваБук», член НСЖУ

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *