Перерахунок пенсій, медична реформа і призов в армію — які важливі зміни торкнуться українців у квітні

У квітні на українців чекають зміни у різних сферах. По-новому перераховуватимуть пенсії, контролюватимуть якість харчових продуктів і ходитимуть на прийоми до лікаря. Міністерство юстиції почне стягувати заборгованість по зарплатні. В армію призвуть більше 15 тис. українців. У гаманцях з’являться монети номіналом 1 грн і 2 грн.

Gazeta.ua підготувала добірку найістотніших змін, які відбудуться в Україні з квітня.

Пенсіонерам, які працюють, перерахують пенсії

З 1 квітня для пенсіонерів, які працюють, введуть автоматичний перерахунок пенсій. Раніше кожні два роки пенсіонери зверталися до територіальних управлінь Фонду із заявою про перерахунок. Тим, у кого після перерахунку пенсія не зросте, її не зменшать. Будуть платити, як і раніше.

Перерахують тим, хто отримує виплати два роки і більше, але при цьому офіційно працював. Норма також стосується тих, хто працював з перервами.

При розрахунку пенсій Пенсійний фонд використовує середню зарплату — 3764 грн й індивідуальний коефіцієнт. Він залежить від сплачених страхових внесків і рівня зарплати.

Запрацює антирейтинг виробництв, які не виплачують заробітну плату

З 1 квітня запрацює антирейтинг підприємств-роботодавців. Міністерство юстиції починає стягнення заборгованості заробітної плати на користь працівників.

Зараз в органах Державної виконавчої служби понад 500 тис. виконавчих проваджень з примусового стягнення заборгованості. Заборгованість сягає понад 2,5 млн грн. Найбільші борги в державному секторі.

Створять мобільні штаби і групи. Вони виїжджатимуть на конкретні підприємства. За невиплату заробітної плати роботодавець адміністративну та кримінальну відповідальність.

Розпочнеться весняний призов

З 1 квітня розпочинається весняний призов на військову службу. Він триватиме до 31 травня. За цей період призвуть 15,2 тис. осіб.

Лави Збройних сил поповнять майже 9 тис. осіб, Національну гвардію — 4 тис., Державну прикордонну службу — 1,2 тис., Державну спеціальну службу транспорту — 1 тис.

На весняний призов виділили 59,4 млн грн. Проведення призову до ЗСУ обійдеться у 32,5 млн грн, у Національну гвардію — 14,4 млн, до Держприкордонслужби – 4,3 млн, до Держспецтрансслужби — 3,6 млн.

На одного призовника витрачатимуть 3617 грн. 3,5 тис. грн – грошова допомога військовим. 93,13 грн витратять для підготовки та проведення призову на строкову військову службу.

В армію забирають українців від 20 до 27 років. Солдати, матроси, сержанти і старшини служитимуть 18 місяців. Призовники з вищою освітою — 12 місяців.

Ухилення від призову на строкову службу може обернутися обмеженням волі на строк до трьох років.

Стартує медична реформа

2 квітня українці зможуть підписати декларації із сімейними лікарями, педіатрами і терапевтами. Кожен лікар може підписати документ максимум з 2 тис. пацієнтів. Від їх кількості залежатиме розмір зарплати медика. Базова ставка за одно пацієнта — 370 грн.

Украсти договір з лікарем можна, якщо медичний заклад підключився до електронної системи охорони здоров’я. Не потрібно підписувати декларацію за місцем прописки чи проживання. Декларація діє безстроково — до моменту зміни фахівця. Щоб змінити лікаря, потрібно просто укласти нову. Електронна система це зафіксує.

Реформу впроваджуватимуть до 2020-го. До цього часу можна отримати медичну допомогу по-старому.

Терапевти, педіатри та сімейні лікарі спостерігатимуть станом здоров’я пацієнта, ставитимуть діагнози та лікуватимуть найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, патологічні, фізіологічні стани.

Щоб викликати лікаря додому, не потрібно звертатися у реєстратуру. Домовитися про необхідність візиту можна напряму телефоном з лікарем. Служба “швидкої” працюватиме у звичному режимі.

Запрацює нова процедура перевірок якості та безпечності харчових продуктів

З 4 квітня запрацює запрацює нова процедура перевірок якості та безпечності харчових продуктів.

Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. До прикладу, у магазині, де продається запакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м’ясо. Один і той самий інспектор не зможе приходити з перевіркою на те саме підприємство.

Державні інспектори мають право безперешкодного доступу до роботи підприємств; інспектувати і відбирати зразки товарів та тварин; перевіряти вантажі харчових продуктів, які ввозять на митну територію України або вивозять з неї; видавати постанову про про тимчасову заборону або вилучення з обігу товарів тощо.

За порушення закону передбачені жорсткі санкції. Залежно від правопорушення сума штрафу може сягати 70 тис. грн. Крім того, інспектори можуть призупинити виробництво чи обіг товарів, якщо виявлять загрози життю і здоров’ю людини.

В обігу з’являться монети номіналом 1 і 2 гривні

З 27 квітня в Україні з’являться нові монети номіналом 1 і 2 гривні. Згодом вони повністю витіснять паперові купюри. Їх спеціально не вилучатимуть, а припинять друкувати. До 2010-го з’являться монети в 5 і 10 гривень.

“Нові обігові монети мають сріблястий колір. Вони невеликі, легкі та та зручні для розрахунків. На них зберегли портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах, – каже директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

На інфляцію випуск монет не вплине. Натомість сприятиме збільшенню безготівкових розрахунків в країні.

 

за матеріалами інтернет-видань segodnya.ua, gazeta.ua

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *