Нові імена – на сцені Чернівецької філармонії

Філармонія,7 квітня, ранок: День християнського свята Благовіщення, відбувся як щасливий і з благою вістю для учасників обласного етапу Всеукраїнської програми «Нові імена». 38 учасників із понад 80 претендентів були відібрані суворим журі як переможці – 32 музиканти й 6 художників.

Нинішня церемонія «Нові імена» – ювілейна. Чернівці долучилися до Всеукраїнської програми, започаткованої ще радянським Фондом культури, вже за незалежної України – 25 років тому. Як розповідає голова Чернівецького обласного відділення Українського Фонду культури Валентина ДІАКОВСЬКА, «Нові імена» – це не фестиваль і не конкурс, це саме програма. Звісно, учасники змагаються між собою, але журі звертає увагу на справжніх самородків. І такі знаходяться щороку. Обласне відділення Фонду культури, не маючи власних коштів, все ж таки опікується засвіченими ним «зірочками», особливо тими, хто з не надто заможних сімей, й далі: допомагає здобути належну освіту, декого влаштовували в Київську музичну школу-інтернат, комусь шукає спонсорів на придбання інструменту, допомагає знайти «свого» викладача, від якого талановита дитина навчиться майстерності…

За 25 років таких учасників було море, але треба віддати належне, вони не переривають дружнього, майже родинного зв’язку з Чернівцями, зі своїми першими вчителями й спонсорами. До речі, спонсором цьогорічної програми «Нові імена» виступила компанія «Чернівцігаз», яка фінансувала стипендії для всіх 38 переможців і зголосилася оплатити їхню поїздку до Києва, куди вони вирушають 19 квітня на Всеукраїнський етап.

Філармонія, 7 квітня, вечір: Того ж дня на Благовіщення ввечорі троє нових імен в українській культурі порадували чернівецьких шанувальників симфонічної музики концертом. Через прикру подію з художнім керівником оркестру Йосипом Созанським диригувала цього вечора заслужена артистка України Вікторія Жадько.

З усіх солістів мав нагоду грати під керівництвом цієї диригентки лише найстарший з них. 24-річний піаніст Станіслав ГУМІНЮК, випускник аспірантури Київської академії мистецтв, лауреат серйозних всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Та це нині ми додаємо до імені Станіслава стільки регалій, а 15 років тому 9-річний учень Чернівецької музичної школи №3 уперше потрапив у фінал обласного етапу «Нових імен». Через два роки, 2004-го Станіслав уже впевнено очолив обласний список і став стипендіатом Всеукраїнського етапу… І от тепер у рідних Чернівцях – «Перший концерт» П. І. Чайковського для фортепіано з оркестром. Знавці музики одностайно зазначають непересічну ліричність цього виконавця.

На п’ять років молодший від нього, справжній буковинський легінь, і нинішній випускних Чернівецького училища мистецтв скрипаль Костянтин ЛУКИНЮК став переможцем обласного етапу «Нових імен» і стипендіатом Всеукраїнського етапу 2012-го. На суботньому концерті він солірував у «Концерті для скрипки з оркестром» Яна Сібеліуса і вразив слухачів своєю експресією, подеколи на межі жорсткості. Навіть смичок не витримав його напруги – кілька його волосків тріснуло під час гри.

У Кості плани щасливі для нього і дещо сумні для його чернівецьких шанувальників: після закінчення училища мистецтв Костя вирушає до Америку, на навчання до відомого ще з радянських часів виконавця й педагога Олега Криси. Маестро запросив талановитого хлопця, примітивши його в одному з конкурсів.

За хронологією третьою – хоча в концерті вона відкривала друге відділення – назвемо  семикласницю 2-ї музичної школи Чернівців Даніелу ПАЛАМАРЮК, яка саме того дня потрапила до списку переможців обласного етапу «Нових Імен». Даніела грала з симфонічним оркестром «Фантазію на теми опери Ш.Гуно «Фауст» Генріха Вінявського. Зрозуміле хвилювання цієї 14-річної дівчинки, її незвичність до вечірньої сукні… Але все це кудись відійшло, коли вона заграла…

І завершимо вираженням респекту Чернівецькому академічному симфонічному оркестру і керівництву обласної філармонії, які дають можливість молодому поколінню виконавців випробувати себе великою сценою та діалогом із симфонічним оркестром.

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *