Маленький кліщ – великі прикрощі!

У липні буковинці зверталися до медиків щодо хвороби Лайма найчастіше

клещ

Весела компанія відпочивала під деревами на березі річки. Сонце, вода, шашлики – всі атрибути вихідного дня. Та наступного дня дружина одного з відпочивальників помітила на спині свого чоловіка маленьку чорну цяточку. Це був укус кліща. Як досвідчена відпочивальниця, жінка скористалася олією та ниточкою, витягнула кліща, обробила місце укусу й на цьому заспокоїлася.
Та за кілька днів чоловікові стало зовсім зле. Хворого морозило, підвищилася температура тіла. Він відчував скованість у м’язах, особливо шиї, ломоту, втомлюваність. Спершу ці ознаки подружжя прийняло за гостре респіраторне захворювання, але на місці укусу з’явилася червона припухла пляма, яка почала рости й перетворилася на червоне кільце (мігруючу ерітему), яке нестерпно зуділо… Лікарі інфекційного відділення поставили діагноз «кліщовий бореліоз або хвороба Лайма».

Досьє «Версій»
Дехто помилково пов’язує назву хвороби Лайма нібито з іменем лікаря-дослідника, який уперше її виявив та описав (на кшталт хвороби Боткіна). Та насправді Лайм – це назва маленького містечка у штаті Коннектикут (США) де у листопаді 1975 року були зафіксовані перші випадки цієї хвороби. Є підстави вважати, що хвороба існувала й раніше, але її не пов’язували саме з укусами кліщів, а плутали, скажімо, із ревматоїдними проявами.
Бореліозом ця зловісна недуга називається через її збудника – спірохету борелію. Спірохета – вид мікроорганізмів, схожих на закручену спіраль. Відтак кліщ є тільки переносником хвороби Лайма, яку називають трансмісійною, бо вона належить до таких, що переносяться від інших організмів людині.

Трохи статистики
Про перші випадки хвороби Лайма в Україні відомо з 1994 року, офіційна реєстрація захворювання ведеться з 2000 року. Зростання кількості виявлених випадків пов’язується також із покращенням діагностики та свідомим зверненням населення до лікарів. 2011 року в Чернівцях зареєстровано 4 випадки хвороби Лайма, 2012-го – 7, 2013-го – 3 випадки, у 2014 році – 10 випадків (по області – 16!). За 6 місяців 2015 року в Чернівцях зафіксований один випадок хвороби Лайма, та вже у липні з 6-ти звернень цей діагноз поставлено двом дітям.
По Україні кількість звернень до медиків з приводу цього захворювання щороку сягає понад 1500. Такий високий рівень зумовлений винятковою стійкістю збудника хвороби та її природних вогнищ, а ще – відсутність специфічної профілактики – тобто, не існує щеплень від хвороби Лайма.
Підступна недуга
Кусає кліщ безболісно, бо в його слині міститься, як у комарів, анестезуюча речовина. Проте через кілька годин виникає біль. Отже, навіть коли ви успішно витягнули кліща – зверніться до лікаря для встановлення нагляду й призначення екстреної профілактики антибіотиками. Стежте за своїм самопочуттям, перевіряйте температуру, оглядайте шкіру. За перших ознак появи «мігруючої ерітеми» терміново звертайтеся до лікаря, незалежно від самопочуття. Своєчасно терапія антибіотиками може попередити розвиток захворювання. Якщо цих заходів не дотриматися, можуть розвинутися явища менінгіту, менінгоенцефаліту, інші неврологічні прояви. Небезпеці піддається і серце хворого. Якщо не пройти лікування, хвороба може триматися від 6 місяців до 2 років.
Відпочивайте правильно
Вирушаючи до лісу або інших місць, де ймовірна наявність великої кількості кліщів, необхідно одягати однотонну одежу з довгими рукавами, яка щільно прилягає до тіла, користуватися головним убором. Запобігти укусам кліщів можна, користуючись спеціальними аерозолями, лосьйонами, розчинами, які нескладно придбати.
До того ж, повернувшись з відпочинку, ретельно обстежте все тіло та одяг – бо кліщ спершу може залізти до одягу, а вже після – на тіло, й вкусити.
І будь-який лікар вам скаже: ваше здоров’я – у ваших руках.

Маргарита ЧУП, лікар-епідеміолог Чернівецького міськуправління Держсанепідслужби у Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *