Хто є хто у Чернівецькій міській раді. Комісія з питань земельних відносин, архітектури та будівництва

1

Очолює цю комісію головний місцевий клоун депутатського корпусу Володимир БЕШЛЕЙ. Біографія його – як українська вишиванка: строката й розмаїта. 2006 року студент Бешлей закінчив Чернівецький торгово-економічний інститут КНТЕУ одразу за двома спеціальностями: «Облік і аудит» й «Економіка та підприємництво». До 2008 року його діяльність нічим не вирізняється, але 2008-го кар’єра Бешлея стрімко «злітає». Бешлей стає начальником відділу регіонального розвитку і планування територій Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури Чернівецької ОДА. На цій посаді координував роботу департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин міської ради й певний час виконував обов’язки головного архітектора області (ви ж пам’ятаєте, що освіта у нього економічна – та хіба то завада для справжнього головного архітектора?). Згодом працював головним експертом відділу досліджень і розслідувань Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, після чого був призначений на посаду начальника цього відділу (2010-2012 рр.). Паралельно він обирався депутатом Першотравневої райради IV скликання  і Чернівецької міськради V та VI скликань.

2011 року Володимир Бешлей отримав квартиру площею 70 кв. м. на вул. Хотинській як член сім’ї позачерговика – його бабусі. У черзі на квартиру він стояв… аж два тижні. Коли ж аферою з квартирою зацікавилася прокуратура, Бешлей продав житло, що було під арештом, і виписався до Києва.

Сьогодення Володимира Бешлея не менш цікаве. 2014-го, відчувши запах військкоммату, Бешлей зрозумів, що навчався мало, тож для поглиблення економічних знань вступив до Чернівецького університету за спеціальністю «Економіка підприємства». Кажуть, так йому нарадив колега по партії Ростислав Білик, головний виборний корупціонер Чернівців, як його називають люди, бо саме на той час працював на економічному факультеті. Окрім «навчання» в університеті, Володимир Бешлей активно займається підприємництвом. Спеціалізацію його фірми з’ясувати не вдалося. Водночас у розділі його декларації «місце роботи» зазначено, що він працює… депутатом міської ради. Як відомо, за це не платять. То де молодий депутат бере гроші?

До декларації Бешлея за 2015 рік внесені сестра Тетяна (теж депутатка міської ради, про яку я вже писав), неповнолітні син та племінниця. Заробітки Бешлея за минулий рік становлять трохи більше 36 тис. грн. Ще стільки ж зберігається на рахунку в банку. З майна депутат має тільки автівку «Тойота». Живе, сарачатко, мабуть, на вулиці.

Бешлей  регулярно «вляпується» у скандальні історії. То поб’ється із кимсь, то «викриє чергову аферу», то ще щось знайде на свою голову. Востаннє героєм новин Бешлей був місяць тому, коли йому посеред ночі заламала руки за спину та одягла кайданки нова буковинська поліція. Бешлей, на думку полісменів, грубо порушував громадський порядок, допоки вони розбиралися з неправильно припаркованим автом колеги-рідномістянина Василя Продана. На думку ж самого Бешлея, він захищав свободу слова в особі журналістів каналу «Ченівецький промінь» (теж підконтрольний Василеві Продану), які фільмували подію.
Під керівництвом Володимира Бешлея у цій комісії працюють не менш цікаві персонажі.

2

Почнімо з романтичного Ромео СКРИПИ, директора будівельної компанії «Ромтіс буд», голови ГО «Чернівці – місто майбутнього» (ви ж пам’ятаєте, що мати кишенькову  ГО – це круто, на думку депутатів).

2014-го Скрипа мав 3 млн 66 тис. грн доходу, три недешеві (судячи з адреси) земельні ділянки на вулицях Чапаєва, Достоєвського та Проспекті Незалежності, 2 квартири, гараж, легковик і 2 вантажівки. Однак 2015-го депутат різко збіднів: лише 580 тис. грн і продана квартира. Зате він придбав ще 2 ділянки, житловий будинок і ще один гараж. У червні 2016-го Скрипа одружився, а ведучою його весільної гулянки була суперблондинка Оля Полякова.

3

Єдиною жінкою у цій компанії є садгірська депутатка Любов СОРОХАН. До слова, активний захисник довкілля. У її декларації чи не найбільше членів родини: чоловік, син, невістка й двоє онуків. Сама декларантка  – бідна як церковна миша: 11 тис. грн на рік. А члени її родини заробили 221 тис. 699 грн.  Сім’я має 4 земельні ділянки, 2 квартири, будинок, 2 легковики і 2 вантажівки.

4

Потрапив до компанії розпорядників землі у міській раді і молодий журналіст Іван ГОНЧАРЮК, той самий, що разом із Юлією Сафтенко (чи Сафтенку) був звільнений з ТВА. Декларація Івана каже, що він та його родина (батьки і брат) заробили 2015-го майже 130 тис. грн. Сім’я має 0,1 га землі, будинок і квартиру, а також легковик «Фольксваген».

5

Начальник управління капітального будівництва Олександр ПУРШАГА – багатодітний батько: має чотирьох дітей. Тож і потреби у родини великі. Утім, задекларованого членами родини у 2014-му році 1 млн 712 тис. грн, вочевидь, вистачає (сам Пуршага з доходів показав лише 55 тис. грн зарплати). Цікаво, що решта, 1 млн. 659 тис. грн, – грошовий подарунок! А вам колись дарували мільйон?  Подружжя має 8 земельних ділянок, будинок, іншу нерухомість, «Тойоту», «Лексус» і «Мерседес». Ще 90 тис. грн внесено до статутного фонду підприємства. Однак уже 2015-го з паном Пуршагою відбулася дивна метаморфоза – і він став мало не найбіднішим серед обласних чиновників: 60 тис. грн власної зарплати і 53 тис. грн – доходи родини. Мало того, ТОВ «Рома», у яке були вкладені 90 тис. грн. перейшло в стадію ліквідації! Може, прогоріли грошики, вкладені Пуршагою в останні мерські перегони? Бо ж на рахунку в банку залишилося тільки 5 тис. доларів… Щось не так у декларації цього пана!

6

«Свободівець» Назар МОКЛОВИЧ, директор ТзОВ «Доктор Заубер» і за сумісництвом  лаборант-оператор БДМУ задекларував 67 тис. грн. зарплати, земельну ділянку, квартиру, гараж і 50 квадратів іншої нерухомості.

Моклович теж неодноразово фігурував у скандалах довкола Василя Продана і Ко. То його бачили в машині Продана, то в його помешканні проводили обшук (начебто поліція шукала вкрадений перфоратор, а сам Моклович оголосив це каральними заходами за боротьбу з урядом Яценюка!).

7

Останній зі скандалістів цієї компашки – власник розважальних комплексів «Егоїст», «Графська садиба» й торгових точок на пляжі на вул. Донбасівській Валерій НАЙДИШ. Статки його родини 2015-го перевалили за 2 млн грн.  На додачу до двох «лямів» сімейство володіє 2-ма земельними ділянками, 4-ма об’єктами нежитлової нерухомості, 2-ма будинками та 11-ма автівками. На шпальти місцевих видань Найдиш потрапив 2 тижні тому, отримавши прізвисько чернівецького Остапа Бендера. «Демальянс Чернівці» (ходять під дахом «Народного фронту») розповсюдила інформацію про те, що команда найманих осіб Валерія Найдиша збирає сканкопії паспортів чернівчан для голосування за його проект у програмі «Бюджет ініціативи чернівчан» (проект стосувався благоустрою 25-ї школи на Роші). Найдиш списав усе це, як звичайно, на політичні розборки.

 

Поки що прощаюсь, Іван ДУПА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *