Громада й профі проти будівництва каскаду ГЕС на Дністрі

«За» лише ті, хто на цьому заробить, – «Укргідроенерго» та «Укргідропроект» 

«Будівництво каскаду гідроелектростанцій на Дністрі: енергетична незалежність чи знищення довкілля?» – «круглий стіл» на цю тему відбувся в області з ініціативи управління Координаційної ради з питань екологічної безпеки при управлінні екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА. Під час бурхливого обговорення влада почула одностайну думку громадськості та науковців: будувати ГЕСи на рівнинній річці можуть тільки… ідіоти. Вибачайте, але саме такий вираз звучав у залі щонайменше 3-4 рази. Отже, тепер влада має визначитися, як діяти далі.

 

Бакота знищена, на черзі Дністровський каньйон

Принаймні надалі Чернівецька обласна рада має нарешті прийняти рішення про заборону будівництва каскаду ГЕС на Дністрі, як це давно вже зробили депутати Тернопільської та Івано-Франківської облрад, наклавши мораторій на будівництво.

Як відомо, Дністровська ГЕС уже завдала природі непоправної шкоди: втрачений назавжди неповторний куточок природи та історії українського народу – Бакота. Нині ця унікальна місцина – на дні водосховища, як і кілька сіл Чернівецької області; зникли три види осетрових риб, що водилися до будівництва у річці; біля Хотинської фортеці утворився намул у 10 метрів завтовшки і до річки там не підступитися; гинуть птахи в Одеських плавнях, які висихають. І це далеко не повний перелік втрат, хоча поки що маємо справу тільки з квіточками. Справжні наслідки на нас ще очікують у майбутньому.

Та не встигло зґвалтоване довкілля оговтатися від будівництва Дністровської ГЕС та ГАЕС, як уже пропонується поставити на Дністрі ще й каскад із 6-ти ГЕС, які буквально знищать перлину України та одне з її 7-ми чудес – Дністровський каньйон. Що тут можна сказати? Апетит приходить під час їжі, як люблять казати французи.

 

Комітет з питань екологічної політики ВРУ – проти рішення Кабміну

Нагадаємо читачам суть питання: державна компанія ПАТ «Укргідроенерго» планує будівництво Верхньодністровського каскаду ГЕС у межах Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей відповідно до Державної програми розвитку гідроенергетики до 2026 року, схваленої торік Кабінетом Міністрів України, хоча розглядалася й затверджувалася вона без участі міністра екології. На жаль, подібне можливе тільки в Україні, бо жодна європейська держава без згоди міністра екології навіть не ворухнеться. Та Міненергетики проігнорувало все на світі, крім власних інтересів. Адже, погодьтеся, викинути 155 млн грн лише на ТЕО (техніко-економічне обґрунтування будівництва 6-ти ГЕС) для них, мабуть, означає – покласти чималий куш до власної кишені. Саме такі думки лунали у багатьох виступах під час «круглого столу». Який сенс вивчати те, що вже давно вивчене?!.

Тому на Буковині громадські природоохоронні організації, об’єднані у Громадську раду при управлінні екології, ініціювали обговорення доцільності зазначеного будівництва із такими негативними наслідками для довкілля. Відповідні «круглі столи» за участі представників облдержадміністрацій відбулися і в Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики. Відтак комітет висловився за необхідність перегляду Державної програми з гідроенергетики, а міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, перебуваючи в нашій області, зазначив, як ми вже повідомляли, що будівництво ГЕС без державної екологічної експертизи проводитися не буде.

 

Модератору «круглого столу» було непереливки, та він впорався

У роботі «круглого столу» взяли участь понад півсотні учасників, у тому числі голови Хотинської і Заставнівської РДА та райрад, голови сіл, яких зачепить даний проект, а також помічник-консультант народного депутата України, секретаря комітету екологічної політики ВРУ Остапа Єднака Петро Тєстов, представники МБО «Екологія–Право–Людина», НПП «Дністровський каньйон», ГО «Захист тварин», керівники національних природних парків Буковини, науковці Чернівецького національного університету, керівники структурних підрозділів ОДА тощо. Провідний науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України, професор кафедри гідротехнічного будівництва Національного університету водного господарства та природокористування (УВГП), доктор технічних наук Дмитро СТЕФАНИШИН надіслав до Чернівців свої міркування щодо недоцільності побудови каскаду ГЕС на Дністрі, виклавши аргументи, серед яких і той, що пропонований урядом каскад ГЕС не тільки не завадить повеням, як обіцяють гідроенергетики, а навпаки, їх провокуватиме. Спеціаліст каменя на камені не залишив від аргументів «Укргідроенерго». Зокрема, в його зауваженнях до планів будівництва, надісланих учасникам круглого столу, є і таке: «В офіційному листі ПАТ «Укргідроенерго» говориться, що «можливість створення Верхньодністровського каскаду ГЕС буде розглядатися на сучасних, прийнятих у світовій практиці підходах». І далі має місце посилання на приклади Швейцарії, Австрії. Однак жодних прикладів Швейцарії, Австрії, Франції чи Норвегії, подібних до випадку з Дністровським каньйоном, насправді не існує. У цих країнах ГЕС будують у горах, а не на рівнині». Отже, практик-науковець заскочив, вибачайте, «Укргідроенерго» на корпоративній підтасовці фактів  – чи просто брехні. А далі він, як профі, зробив висновок, що будівництво більшості вітчизняних ГЕС було економічно невиправданим і недоцільним, бо Україна – рівнинна держава, тому затоплені території були неймовірно великими, як і втрати земельних, лісових та інших природних ресурсів.

В унісон з такими думками звучали практично всі виступи. Серйозний аналіз подав кандидат географічних наук, голова Громадської ради обласних екологічних організацій Віталій КОРЖИК. Розкритикував міністерську ідею й професор-гідролог ЧНУ Юрій ЮЩЕНКО. А юрисконсульт МБО «Екологія–Право–Людина» Марта ПАНЬКЕВИЧ повідомила присутнім, що їхня організація позивається до суду із вимогою скасувати енергетичну програму розвитку до 2016 року як таку, що прийнята з порушенням закону – без громадського обговорення.

Розпочався ж «круглий» стіл досить бурхливо, бо представники громад не могли втримати емоцій після виступів Владислава ШАЙГОРОРДСЬКОГО, начальника відділу з роботи з персоналом та правового забезпечення філії Дністровської ГЕС ПАТ «Укргідроенерго» та представника «Укргідропроекту» з Харкова, які змалювали райдужну картину суспільного щастя після зведення ГЕС. Відтак модераторові «круглого» столу Миколі Білоконю, в.о. начальника управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА, було непереливки, та він блискуче впорався з усіма ризиками.

 

Здоровий глузд таки переміг

– Під час засідання були обговорені усі «за» та «проти» будівництва, – підбив підсумки «круглого столу» на сайті управління екології та природних ресурсів п. БІЛОКОНЬ. – Зокрема, голова Хотинської райради Олександр ПЛАКСИВИЙ повідомив присутнім, що районна рада вже прийняла рішення стосовно недопущення будівництва гідроелектростанцій на території району. Загалом же присутні зійшлися на думці щодо необхідності  перегляду державної програми розвитку гідроенергетики до 2026 року та необхідності концентрувати зусилля на завершенні будівництва чотирьох енергоблоків на Дністровській ГАЕС, бо це більшою мірою допоможе досягти енергонезалежності країни.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *