Чиновницьке хамелеонство, або Дві відписки –  дві великі різниці. У цьому переконалися мешканці Атак на Хотинщині

 

 

Аби маленькому українському селу у переддень Нового року потрапити в сюжет телеканалу «Інтер» – погодьтеся, треба постаратися. Та село Атаки, що на Хотинщині,  таки спромоглося: обридлі його людям сміттєзвалище й незаконні кар’єри з видобутку будівельного каміння побачила ціла Україна…

 

Телевізійників запросили до села представники громадської організації «Нове суспільство», яким на сміттєзвалище й незаконні кар’єри поскаржилися мешканці Атак. Звісно, спочатку активісти самі дослідили предмет скарги. І виявили смердюче звалище площею близько 300 кв.м і 3 кар’єри десь до 6 метрів завглибшки. Мешканці села зовсім небезпідставно остерігаються екологічної катастрофи, в якій сморід – це просто маленька неприємність, порівняно з тим, що може трапитися далі.  А йдеться ж про розлив ріки, підтоплення (усі об’єкти людських скарг розташовані на березі Дністра), а далі – зсув через «розкопки» у недозволених місцях. І на завершення – потрапляння органічних та неорганічних відходів туди, де їм зовсім не місце – з усіма наслідками…

У телевізійному сюжеті наших колег зацікавив один красномовний пасаж. Чиновники начебто можуть реагувати на проблему перевіркою тільки за наявності письмової заяви від мешканців. «На жаль, наші мешканці звикли, аби хтось приїхав і їм щось зробив. На жаль, це біда нашого суспільства», – пояснює на камеру начальник держекоінспекції. І до цього твердження ми ще повернемося.

Поки тележурналісти висвітлювали подію на екранах, активісти писали запити у відповідні інстанції, відповіді на які й оприлюднили цими днями на сторінці «Нового суспільства» в мережі Фейсбук.

У відповіді Атацької сільської ради цілком вичерпно роз’яснюється ситуація щодо сміттєзвалища: так, було, мовляв, ліквідоване 2014-го, далі зробили акт вибору земельної ділянки під сміттєзвалище, але виявилося, що там частина ділянки – в зоні орендованої землі і за межами населеного пункту, тому паспорт уже й не виробляли. Заходи вживалися, питання вирішується, несанкціонований видобуток каменю також припинений і вживаються заходи з його (чого? Видобутку чи каменю? Та менше з тим…) ліквідації. Наскільки відповідь правдива – сказати важко, та принаймні, без виляння.  Чого не скажеш про відповіді від екоінспекції.

Екоінспекція надала дві різні відповіді на два однакові запити.. Різниця полягала в тому, що один запит п. Бурдужан надіслав як керівник громадської організації, а другий – як звичайний громадянин.

Отже, у першій відповіді, направленій Голові правління ГО «Нове суспільство» О.Бурдужану, екоінспекція обіцяє «взяти до уваги факти, викладені у запиті». Визнає, що «в Атацькій сільській раді на це сміттєзвалище відсутній паспорт місць видалення відходів». І запевняє, посилаючись на цілий перелік серйозних документів, що «Держекоінспекція не надає дозволи на видобування корисних копалин». А також рекомендує «для більш точної інформації… звернутися до управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної державної адміністрації».

У другій відповіді, направленій громадянину О.Бурдужану, стверджується: «…Під час позапланової перевірки встановлено, що сміттєзвалище діюче та знаходиться в межах виділеної земельної ділянки, воно відкрите насипне, видалення відходів відбувається за допомоги ущільнення з поверхневою грунтово-глинистою присипкою, по периметру діючого сміттєзвалища на момент перевірки було частково відсутнє обвалування». Водночас, «за порушення вимог природоохоронного законодавства голову Атацької сільської ради було притягнуто до адміністративної відповідальності по ст. 82 КУпАПна суму 850 грн».

Трохи не склалося в інспекції з перевіркою кар’єрів: «Стосовно фактів щодо видобування каменю, то на момент перевірки при натурному обстеженні території за даними координатами, осіб, які б здійснювали дане видобування, не виявлено». Ну, і  фраза з попередньої відповіді про «Держекоінспекція не надає дозволи…».

Інша в цьому листі й рекомендація. Тут інспекція вже радить «повідомляти правоохоронні органи та Державну екологічну інспекцію у Чернівецькій області (негайно) з відповідними фотоматеріалами при виявленні Вами осіб, які здійснюють самовільне добування надр для притягнення винних осіб до адміністративної та кримінальної відповідальності за самовільне користування надрами».

Чудово, чи не так? Спочатку представник екоінспекції скаржиться на людей, які  «звикли, аби хтось приїхав і їм щось зробив» (у телесюжеті, до якого ми обіцяли повернутися на початку матеріалу). Потім радить звернутися зі своїми бідами до іншої структури. І зрештою, рекомендує самим виявляти і фіксувати на фото (!) порушників, сигналізувати куди лише можна. І то негайно! Причому, так і не визначившись: то сміттєзвалище – діюче, чи на нього все-таки відсутній паспорт? І якщо воно діюче, то за що оштрафували сільського голову на 850 грн?

І насамкінець, от просто цікаво: а навіщо нам тоді ці всі інспекції, управління, органи і структури, якщо вони посилають нас робити їхню роботу самим?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

P.S. Ситуацію зі сміттєзвалищем і незаконними кар’єрами в Атаках на Хотинщині (реальну, а не за документами екоінспеції) редакція бере під інформаційний приціл.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *