«Чорно-білим кольором» найдовшого дня року говорили Іванна Стефюк та Лариса Бережан

Молода буковинська письменниця Іванна Стефюк, ініціаторка зустрічі з любителями поезії та музики, розповіла 22 червня в Учбово-методичному центрі культури Буковини про те, що до ідеї вечора вони з Ларисою Бережан, автором і виконавицею пісень на вірші відомих поетів, прийшли через усвідомлення постійної присутності й неоднозначного тлумачення символіки чорного й білого кольорів у філософії та побуті різних етнокультур та релігій. Іванна Стефюк читала свої вірші та уривки з прози почергово з піснями Лариси Бережан на вірші Ліни Костенко, Миколи Бучка, Світлани Кирилюк, Олени Теліги, Василя Кухти та інших українських поетів, під власний акомпанемент  – на кабінетному роялі (рояліні), який дістався Учбовому центру у спадок від відомого в Чернівцях музиканта Йосипа Ельгісера.

Варто зауважити, що авторки-виконавиці навіть зовнішній свій образ вирішили відповідно до ідеї вечора: темноволоса Іванна одяглася у білу сукню, а русяво-світла Лариса Бережан – у чорну. Загальний настрій вечора не був сумним, як можна було очікувати з назви, швидше лірично-філософським. Іванна і Лариса відкривали слухачам багатства свого внутрішнього світу, свої роздуми й висновки, що мали різні кольори.

Атмосфера заходу – ледь не сімейна, усі присутні відчували себе співучасниками дійства. Як підсумував письменник, професор філології Чернівецького національного університету Богдан Мельничук: «Такі зустрічі, як сьогоднішня, спонукають до роздумів. Невипадкова і дата проведення: пора літнього сонцестояння, коли світла у добі і житті значно більше, ніж ночі й темряви».

Вл.інф. Фото Ігоря Молоткіна

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *