Чернівецькому музею авіації та космонавтики – 15 років!

2 жовтня 1999-го, п’ятнадцять років назад, у свято Дня міста, в Чернівцях був відкритий Музей авіації та космонавтики. 4 жовтня, теж у День міста Чернівці відбулися урочистості з нагоди відзначення ювілею.

muzei01

19 листопада 1997 року зі стартового комплексу космічного центру імені Джона Кеннеді на мисі Канаверал (США) стартував космічний корабель багаторазового використання «Space Shuttle» – «Columbia». До складу екіпажу входили чотири американські астронавти, астронавт з Японії і громадянин України Леонід Каденюк, який став першим льотчиком-космонавтом незалежної України. Після польоту під час відвідин Чернівців разом із заступником Генерального директора Національного космічного агентства України (НКАУ) Едуардом Кузнєцовим, Леонід Каденюк зустрівся з вихованцями міського Клубу юних техніків «Кварц». Тоді й виникла ідея створення на Буковині – батьківщині космонавта – Музею авіації та космонавтики. Ідею підтримало керівництво міста і області.

muzei_14_03

muzei_14_11

muzei_14_04

muzei02

muzei_14_07

muzei_14_02

muzei_14_21

muzei_14_01

muzei_14_10

muzei_14_05

muzei_14_19
Марина Бойко, призер Всеукраїнського колоквіуму школярів в Ужгороді “Космос. Людина. Духовність” біля прапору, який побував у космосі на космічному кораблі «Space Shuttle» – «Columbia». Цей подарунок від Леоніда Каденюка передав у музей  4 жовтня 2013-го Едуард Кузнєцов під час заходів, які були присвячені Дню початку космічної ери людства.

muzei_14_20

muzei_14_08

muzei_14_44

Експозиція музею складається з чотирьох  постійних розділів – «Історія розвитку авіації»,
«Космічні дослідження», «Україна – космічна держава», «Дослідження планет Сонячної системи».

muzei_14_12
Л.В. Компаневич, директор міського клубу юних техніків «Кварц», С.О. Станкевич, генеральний директор ТДВ «Трембіта», Е.І. Кузнєцов, радник Голови Державного космічного агентства України, М.Т. Федорук, народний депутат України VII скликання, В.В. Яценко, завідувач Чернівецького Музею авіації та космонавтики

“2 жовтня 1999-го у свято Дня міста Чернівці був відкритий Чернівецький музей авіації і космонавтики. Подія зібрала велику аудиторію гостей і жителів міста. Серед почесних гостей були льотчик-космонавт Леонід Каденюк, заступник Генерального директора НКАУ Едуард Кузнєцов, делегації з Польщі, міста Києва. Серед господарів – мер міста Микола Федорук, Теофіл Бауер – голова обласної держадміністрації, директори заводів, установ міста, діячі мистецтв, молодь, ветерани”, – розповів у вітальному слові Віталій Яценко, завідувач Чернівецьким музеєм авіації та космонавтики.

muzei_14_06

muzei07

muzei05

muzei06

muzei_14_13

Почесний громадянин Чернівців, радник Голови Державного космічного агентства України Едуард Кузнєцов вручив нагрудний знак «За заслуги» Аерокосмічного товариства України чернівчанам, які допомагали створювати музей.
Вітаємо Стелу Станкевич, генерального директора ТОВ «Трембіта», Миколу Федорука, народного депутата України VII скликання, мера Чернівців у 1999 році, Володимира Захарчука, підприємця, мецената, Олексія Каспрука, міського голову Чернівців, Бориса Ільківа, художника-макетника, Дмитра Кадельника, директора ВАТ “Кварц”), Володимира Горбачевського, заступника Голови правління Чернівецького міського центру Українського молодіжного аерокосмічного об’єднання «Сузір’я».

muzei_14_14

muzei04

muzei_14_15

muzei_14_17

muzei0

muzei_14_0

Основою метою роботи Чернівецького музею авіації та космонавтики є формування у молоді національної свідомості, інтересу до історії розвитку техніки, вивчення і збереження історичної і технічної спадщини народу, пропаганда досягнень людства в області авіації і космонавтики, зокрема України, яка займає гідне місце серед провідних космічних країн світу.

“Феномен Землі як особливої планети у Всесвіті, її унікальність і витончена краса аж ніяк не сумісні з військовою діяльністю людини. І саме там, на земній орбіті, особливо гостро розумієш безглуздість людських дій, які можуть зруйнувати цю красу неймовірними витратами на створення, розміщення й збереження ядерної, хімічної, бактеріологічної зброї та інших видів самознищення людини, безпричинного існування військових блоків як формувань одних груп держав проти інших. Усе це сприймається як злочин людини проти себе, проти життя на Землі…”, – Леонід Каденюк, “Місія – космос”.
І діяльність держав щодо дослідження і використання космічного простору повинна здійснюватися згідно з міжнародним правом, включаючи Статут Організації Об’єднаних Націй, в інтересах підтримання міжнародного миру і безпеки і розвитку міжнародного співробітництва і взаєморозуміння.

Ось таким і був день 4 жовтня, день запуску першого штучного супутника Землі (1957 рік),
день заснуванння Чернівецького університету (1875),
відзначення   Дня міста  Чернівці (1408),
відзначення 15-річчя створення Чернівецького музею авіації та космонавтики…
Місто відзначає День міста (написати “святкує” не можу, бо в Україні йде війна, щодня гинуть люди…) і в Музеї авіації та космонавтики учасники зібрання окреслили нові цілі і завдання в дослідженні й популяризації досягнень української аерокосмічної науки і техніки, внеску українських (і чернівецьких, зокрема) інженерів, учених, конструкторів, авіаторів, космонавтів у розвиток авіаційної і ракетно-космічної галузі.
І юні дослідники, члени Українського Молодіжного Аерокосмічного Об’єднання “Сузір’я” впевнені, що вони теж колись будуть причетні до космічних польотів і до досліджень Космосу.

Тетяна СПОРИНІНА, “Версії”,
фото автора і Миколи ЄМЕЛЬЯНОВА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *