Блокувати сайти? Відповіді є, запитання залишаються

Президент Петро Порошенко підписав указ, яким надав чинності рішенню РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».  Серед іншого передбачається блокування в Україні доступу до соціальних мереж «ВКонтакте» та «Однокласники», «Яндекс», «Mail.ru», «1С» та санкції проти низки інших російських IT-компаній.

 

Навіщо?

Радник міністра внутрішніх справ Зорян ШКІРЯК у інтерв’ю «Апострофу» пояснив, чим загрожують «ВК» і «ОК» українцям: «… Це мережі, які повністю контролюються російськими спецслужбами. Я думаю, що я тут Америку не відкрив. Вигравати війну можна не тільки в окопах, а й в інформаційному просторі – і це не менш важливо».

За його словами, у гібридній війні, яку Кремль веде проти України, чималу частку займає інформаційний терор, який здійснюють російські спецслужби, зокрема, через «ВК» і «ОК».

За даними сайту «Watcher», видання про Інтернет-бізнес в Україні, до «ВКонтакте» щомісяця заходить 15,8 млн користувачів. Ще 9,5 млн користувачів заходить до «Однокласників». Для порівняння, місячна аудиторія «Facebook», на кінець листопада 2016-го становила 7,2 млн осіб.

Як?

Блокування українськими провайдерами російських сайтів, які потрапили під санкції, наразі неможливе технічно, повідомив голова Інтернет-асоціації України Олександр ФЕДІЄНКО.

А голова асоціації «Телекомунікаційна палата України» Тетяна ПОПОВА вважає,  що теоретично обмеження доступу до якогось обсягу Інтернет-ресурсів можливе, але на практиці його буде легко обійти: «Будь-який вид блокування (DNS, URL, IP-адреса тощо) неефективний: просунуті користувачі легко його обійдуть», – зазначила вона.

Існує багато способів, які дозволяють отримати доступ до заблокованих у країні інтернет-ресурсів. Найбільш популярних із них є чотири.

Що робиться?

Відреагували й Інтернет-провайдери.

Директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло ШУРАНОВ оголосив, що «Укртелеком» вже почав блокувати російські ресурси.

Інтернет-провайдер «Ланет» може заблокувати сайти, які потрапили під дію санкцій, протягом кількох хвилин.

У «Тріолані» ще не знають, як технічно заборонити російські сайти.

Кого ще?

Економічні санкції, запроваджені президентом Петром Порошенком, поширюються і на відому компанію-постачальника ERP-систем ТОВ «1С» та низку інших IT-компаній.

Під санкції потрапили телекомпанії «ТВ центр», «РосБизнесКонсалтинг» (РБК), «НТВ-Плюс», ТРК Збройних сил РФ «Звезда», «ТНТ-Телесеть», «Россия Сегодня» (Russia Today), «РенТВ» та інші.

Окрім Інтернет-ресурсів, під санкції потрапили аеропорт «Сімферополь», Кримська залізниця, Федеральна вантажна компанія і низка транспортних компаній.

І коли?

Нинішній Указ президента набере чинності після офіційної публікації в ЗМІ. Як відомо, укази президента не пізніше як у 15-денний строк після їхнього підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях – «Офіційному віснику України» або газеті «Урядовий кур’єр».

 

P.S.

 

*Із введенням заборони можуть виникнути не тільки технічніЮ а й юридичні проблеми. Уповноважений ВР з прав людини Михайло ЧАПЛИГА в коментарі УНІАН відзначив, що за українским законодавством блокувати інтернет-ресурси можна тільки за рішенням суду.

*У рішенні РНБО сказано, що інтернет-провайдерам «заборонено надавати послуги з доступу» до певних сайтів. Але в законі України про Раду національної безпеки й оборони йдеться про те, що рішення РНБО обов’язкові до виконання органами виконавчої влади (стаття 10). Приватні компанії до органів виконавчої влади не належать.

*Всесвітня організація «Репортери без кордонів» засудила заборорну  російських соціальних мереж, назвавши це «атакою на свободу слова і свободу інформації» («Німецька хвиля»)

*Російський опозиціонер Костянтин Боровий відзначив, що завдяки російським соцмережам ФСБ РФ могла контролювати переписку українських користувачів.

«Це не обмеження свободи слова, а інструмент ведення війни. Базуючись на принципах свободи повітряного простору, Россія з таким же успіхом могла вимагати від України забезпечення вільного прольоту своїх балістичних ракет. Україна нарешті зрозуміла, що треба захищатися, і це дуже добре», – сказав він виданню «Гордон».

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *