27 Серпня , у суботу чекаємо всіх у парку Жовтневому з 10-00

Чернівецька фітнес-стежка не має аналогів в Україні

На її відкриття у парку «Жовтневому» за два тижні до Чернівців  завітає делегація жінок зі Швейцарії на чолі з Еммою Бруньйолі, яку запросив чернівецький жіночий клуб «Soroptimist». Його представниця Маріанна КРИЛОВА, ініцаторка створення першого вітапаркуру – оздоровчого маршруту за швейцарським досвідом, – гість редакції.

– Вітапаркур – це своєрідна спортивна розвага, яка поєднує біг або ходьбу за заданим маршрутом із виконанням гімнастичних вправ на екологічних тренажерах, – розпочала свою розповідь п. Маріанна. – Одне слово, для міського жителя – це просто порятунок. А спортивні заняття на стежці здоров’я відкривають чернівчанам нові оздоровчі перспективи.

Слово «вітапаркур» походить від латинського «vita – життя» та французького «parkour – дистанція» і означає дистанцію або смугу перешкод, фітнес-маршрут у лісовій або парковій зоні.

– Завдяки дружбі та партнерству зі швейцарськими колегами, – веде далі Маріанна Крилова, – ще навесні 2012-го я мала змогу побачити у Швейцарії цей популярний винахід у дії й навіть позайматися на ньому. Особливо привабило те, що підтримувати гарну спортивну форму можна на свіжому повітрі, у зручний для тебе час, а ще – скільки завгодно й безкоштовно. Приходити на тренування  можна поодинці, цілими сім’ями, класами, разом з друзями чи колегами. Сьогодні у Швейцарії налічуються 502 подібні маршрути, вони мають назву «Цюрих Вітапаркур». Девізом вітапаркуру швейцарці обрали вислів «Sport macht glücklich» – «Спорт робить щасливими».

За опитуваннями, на тренажерах, розташованих у лісах і парках, регулярно та залюбки займаються спортом  майже 10 відсотків швейцарців.

Кружечок

Свіже повітря, зручний для кожного час занять, а також те, що можна тренуватися скільки завгодно та зовсім безкоштовно, ще й приходити хоч поодинці, хоч з друзями та колегами, цілими сім’ями та класами, роблять вітапаркур найдемократичнішим і найоптимальнішим!

 

– Йозеф Бехлер, який протягом 22 років успішно керував «Zürich Vitaparcours», вважає, що у такій спосіб люди спонукають себе рухатися, до того ж усі вітапаркури є безкоштовними й розташовані на найкращих у світі стадіонах – на природі.

Ідея оздоровлення у такий незвичний спосіб одразу ж зацікавила членів жіночого клубу й була схвалена закордонними колегами. Відтак жіночий клуб «Soroptimist» став ініціатором проекту «Перший буковинський Вітапаркур» у парку «Жовтневий», місцевість якого ідеально підходить для розміщення такого фітнес-маршруту.

Зазначимо, що реалізація проекту стала можливою завдяки фінансовій підтримці колег з жіночих клубів «Soroptimist International» м. Беллінцона (Швейцарія) та м. Глюкштадт (Німеччина), а також за активної участі дирекції парку «Жовтневий», всебічного сприяння керівників міської ради та багатьох інших небайдужих осіб та організацій.

Особливо важливу роль у здійсненні проекту відіграла представниця швейцарського клубу «Soroptimist International» м. Беллінцона пані Емма Бруньйолі, президент швейцарського союзу «Soroptimist International» у 2008 – 2010, – розповідає Маріанна Крилова, – Вона одразу ж схвалила й всебічно підтримала  ідею проекту та офіційно узгодила з  управлінням швейцарського «Vitaparcours» реалізацію проекту «Перший буковинський Вітапаркур» і право використання власної назви, переконавши своїх клубних колег ще й  фінансово  підтримати буковинців. Таким чином ми вважаємо Емму Бруньйолі  хрещеною матір’ю проекту.

На фітнес-маршруті в парку «Жовтневому» розміщено 15 спортивних тренажерів, які гармонійно вписуються у природне середовище. Це – турніки, кільця, пні, бруси, лави для віджимання тощо. Усі  тренажери зроблені з екологічних матеріалів і оснащені вказівниками з докладними інструкціями та схемами вправ на різні групи м’язів. Тож  кожний охочий знайде для себе потрібні рекомендації.

 

Тексти на вказівниках виконані у трьох кольорах: блакитний колір – це вправи на витривалість, жовтий – на гнучкість, червоний – на міць.

Пройшовши цим маршрутом, можна виконати 43 вправи для різних груп мязів.

 

Враховуючи біг або ходьбу маршрутом протяжністю понад кілометр, кількість та складність вправ, можна бути впевненими, що зарядка буде потужною та корисною. Відвідувач вітапаркуру може займатися й за самостійно  розробленою індивідуальною програмою тренувань.

Фахівці-медики засвідчують, що тренування на фітнес-маршруті пасує як професійним спортсменам, так і аматорам – прихильникам здорового способу життя. Завдяки різній висоті тренажерів, на них можуть займатися діти, підлітки та люди з особливими потребами. На зарядку можна виходити цілими сім’ями, перетворюючи банальну пробіжку у справжню пригоду із пошуком та виконанням завдань.

Та над усе, Перший буковинський Вітапаркур – це саме спортивна розвага, яка має надзвичайно корисний ефект для здоров’я. Регулярне вправляння на фітнес-стежці забезпечить відвідувачам парку гарну спортивну форму, сприятиме оздоровленню та зміцненню організму, особливо серцево-судинної, дихальної систем та опорно-рухового апарату. Вправи позитивно впливають на нервову систему, обмін речовин, розвивають гнучкість, витривалість, силу, координацію рухів, покращують настрій, заряджають енергією та захищають від емоційного напруження. Важливо, що користь від занять саме на свіжому повітрі значно зростає, не кажучи про приємну  складову процесу.

За тиждень ми завершимо проект, який буде довгі роки слугувати мешканцям нашого чудового міста. А урочисте відкриття Першого буковинського Вітапаркуру відбудеться 27 серпня 2016 року у парку «Жовтневий». Запрошуємо чернівчан узяти в цьому дійстві активну участь.

Фото Сергія Курінного

Газета «Версії» у статті «Гості з міста Щастя» 20 червня 2013 року інформувала читачів про початок проекту «Перший буковинський Вітапаркур».
Див.: https://versii.cv.ua/new/gosti-z-mista-shhastya/22606.html

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *