Батьки і діти: деградація чи боротьба поколінь?

Протистояння «батьків і дітей» – одвічна проблема людства. Дорослі зі щирим розчаруванням спостерігають за молоддю, діагностуючи деградацію та втрату моральних цінностей. Можна вважати це перебільшенням, проте проблеми все ж таки залишаються – хоча б тому, що протягом кількох останніх місяців тільки у Чернівцях сталося 7 підліткових самогубств.

Деградація, як пояснюють тлумачні словники, – це застій, зупинка. Від неї починається шлях униз. Старші люди нарікають, що молоде покоління рік від року втрачає себе, самознищується. Замість вірних друзів, вони начебто обирають марки машин і посади батьків. Родина зникає під завалами інтернет-повідомлень і суспільних думок, а такі риси, як чесність, скромність, ввічливість вичерпали себе і стали баластом.

 

Мовою статистики

І справді, статистика, коли не жахає, то вражає. Британська компанія «International Wine & Spirit Research» повідомляє: Україна посідає 5-те місце у світі за середнім вживанням алкогольних напоїв. Щороку від алкоголю помирає 40 тис. людей. 20-30% новонароджених через надмірне вживання алкоголю батьками народжуються з патологіями. Майже 40% підлітків, віком від 14 до 18 років, регулярно вживають алкоголь.

Чверть українських дівчат і майже половина хлопців хизуються раннім статевим життям: його починає третина українських підлітків. Найактивніші встигають отримати досвід інтимних стосунків ще до 16 років.

 

Фахівці вбачають серед причин моральної деградації людини таке:

–  Фінансові проблеми. Батьки у гонитві за грошима та кращим майбутнім втрачають набагато цінніше – час та любов, які мали б належати їхнім дітям. Переймаючись збільшенням добробуту (через ненормований графік роботи, працевлаштування на кількох роботах, виїзд за кордон), втрачають той момент, коли треба виховувати дитину. Нині за кордоном працює від 3 до 5 млн українців.

Інтернет, соцмережі. Інтернет заміняє друзів, родину, реальність. Головним недоліком мережі є її відкритість: діти можуть завдати собі шкоди, просто натиснувши не на ту кнопку.

Нестача нової інформації. Без неї неможливий розвиток особистості. Все частіше молодь надає перевагу фільмам, відсовуючи літературу на задній план.

«Стадний інстинкт». Люди залежні від думки соціуму, намагаються відповідати стандартам часу. Ті ж, хто вирізняються, зазнають цькування, засудження та образ від соціуму. Втім, випадки прояву індивідуальності нечасті.

«Кохання стало міфом минулих століть». Сказати «Я кохаю тебе» тепер так само легко, як сісти в автобус. На заміну щирих почуттів прийшли вільні стосунки, інтрижки з єдиною метою – задовільнити фізіологічні потреби.

Бажання стати дорослим. Молодь обирає украй протилежні способи це відчути. Замість відповідальності, цілеспрямованості та зважених вчинків молоде покоління пірнає у заборонене життя: алкоголь, цигарки, наркотики, нехтування власним тілом для фальшивої насолоди.

 

Коли матір’ю стає… дитина

Стати матір’ю у 16 – таке трапляється вже доволі часто. Та чому? Бо нерідко від 11-12 років дівчинка залишається під опікою немолодої бабусі, адже батьки поїхали на заробітки. Свобода дій, самотність, відсутність моральної опори…  Тепер вона спілкується зі старшими, гуляє допізна і вже в ранньому віці пізнає смак статевих стосунків. Розмови, поради вже не діють – і у 16 років вона вагітна, іноді навіть не знаючи, від кого…

Мовою статистики

За даними Держкомстату, лише торік неповнолітні жінки (віком до 18 років) народили 8 202 дитини: неповнолітньою матір’ю народжена кожна 60-та дитина.

Щорічно в дівчат 15-17 років трапляються до 10 тисяч пологів і понад 2 тис. абортів. Середній вік для втрати цноти у дівчат – 14, а у хлопців – 16.

 

Спосіб життя батьків – причина патологій новонароджених

Знову невблаганна статистика

Україна є другою країною у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курять понад 30% юнаків і дівчат. Щоденно курить 45% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді курить 45% юнаків і 35% дівчат.

На високому рівні залишається куріння серед майбутніх матерів – 23%, і лише 3% вагітних кидають палити. Ризик викидня серед курців вищий на 27%,  зростає ризик розвитку раку в дитини, на третину вища смертність під час пологів (народження мертвого плоду або смерть новонародженого протягом першого тижня життя), утричі вищий ризик народження дитини з недостатньою вагою, на 35% частіше випадки раптової смерті немовлят уві сні.

Зловживання або надмірне вживання алкоголю в Україні починається в ранньому віці і зростає з роками: найбільшу кількість зловживання алкоголем виявлено у віковій групі 18-29 років. Більшість українських дітей куштують спиртне у 13 і раніше, і кожна двадцята 13-річна дитина вже встигла за своє життя хоч раз «напитися».

Говорять цифри

Згідно з «Європейським опитуванням учнівської молоді щодо вживання алкоголю та наркотичних речовин», майже 87% українських школярів 15-17 років хоча б раз у житті куштували алкоголь. Понад 26% учнів вживають алкоголь 1-2 рази на місяць і близько 14% – 3-5 разів.

При обстеженні 1500 матерів і їхніх дітей у 9% дітей від матерів, що «помірно випивають», виявлені відхилення від норми. І цей показник сягає 74% у дітей, матері яких п’ють багато. До того ж у таких часто фіксують не одну, а кілька патологій. У дітей, чиї мами зовсім не вживали алкоголю, відхилення склали лише 2%.

 

Нема життя – нема проблем?

Усе частіше в новинах можна зустріти повідомлення про самогубства. Особливо нинішнього року через «Синього кита», сумнозвісну психологічну «гру» в інтернеті, яка забрала чимало життів підлітків. За підрахунками, частка самогубств на 100 тис. населення сягає 20,1%. Більшість із них скоюють молоді люди від 14 до 29 років. У Чернівцях за останні місяці було скоєно не менше семи самогубств серед підлітків, а спроб покінчити з життям було значно більше.

 

Коментують фахівці

Катерина ДАНИЛЕВСЬКА, психоаналітик: «Зміна моральних цінностей та вирішення проблем сучасної молоді – це кропіткий і тривалий процес, який залежить перш за все від самих людей. Нічого не зміниться, доки ми не усвідомимо свої недоліки та не знайдемо вихід із нинішньої ситуації. Лише осягнувши масштаб сучасної катастрофи, можна зробити крок у правильному напрямку. Адже кожна людина сама кує своє щастя».

 Олена ГОЛОВІНА, психолог, гештальт-терапевт: «Ці складнощі, здебільшого, є частиною нашої реальності. Грошей завжди хочеться більше, інформацію треба шукати, соціальна думка від прадавніх часів була й буде важливою, адже ми істоти соціальні і без своєї «зграї» не живемо. Стосунки були і будуть складною темою… При цьому життя й справді стало динамічнішим у силу дедалі прогресуючих технологій і часу, який ми проживаємо у віртуальній реальності… Хочеться всього й швидко. Такі вони, реалії нашого часу, за якими важливо встигати. Один варіант – злісно «бубоніти» на тему «ох, не ті часи», що й успішно робить частина старших людей, батьків. Інший шлях – ставати гнучкішими та сміливішими. Не скніти у критикантстві, а намагатися шукати нові сенси свого життя».

 

Якою б не здавалася вам дійсність – катастрофічною чи цілком спокійною, є сенс оцінити її адекватно й дослухатися до порад фахівців. Хоча… згадаємо загальновідомий афоризм, що його приписують то Фаїні Раневській, то Пабло Пікассо: «Нинішня молодь, звісно, жахлива! Але найстрашніше, що ми до неї не належимо!» 

 

Перший крок у вирішенні проблеми – усвідомити й визнати її

 Що ж робити, аби врятувати майбутнє? Рецепти дають психологи та фахівці у галузі стосунків:

– Дорослі повинні бути прикладом для молодого покоління. Вас ніхто не слухатиме, якщо ваші слова й дії не збігатимуться. Адже ми виховуємо собою, своїм ставленням до світу, своїми цінностями!

– Намагатися жити в ритмі часу й знайти своє місце! Бути в центрі життя, так би мовити, поринути в сучасність, аби краще зрозуміти своїх дітей і стати тими, з ким підліток захоче поділитися проблемами.

– Батьки мають більше часу приділяти дітям, підтримувати, виховуючи в них моральні норми й правильний світогляд. Важливо зазначити, що молоді люди, життя яких тривало в режимі адекватної любові й батьківської теплоти, набагато менше «нівечать своє життя»: не ховаються в неті, не уникають глибини стосунків, вміють брати на себе дорослу відповідальність… Їм не треба бавитися в руйнівні ігри з собою й шукати любові через вживання наркотиків чи алкоголю. Вони шукають себе й мають всі шанси знайти!

– Залучення дітей до роботи, цікавих заходів, різних гуртків усуне бажання марно витрачати безцінний час. Розвивати в собі вміння підтримувати рішення дитини або її вподобання, навіть якщо самі батьки цього не сприймають.

– Цікаве та насичене життя позбавить молодь Інтернет-залежності. Подорожі, відвідування різноманітних подій не тільки додасть до життя яскравих фарб, але й розширить світогляд.

– Розмови на важливі теми, обмін досвідом допоможе молоді уникнути більшості помилок та вибрати правильний шлях у житті. Не варто загострювати увагу на помилках, засуджуючи та принижуючи – краще допоможіть своїй дитині стати кращою.

– Будьте спокійні й дослухайтеся до думки дітей, адже це перший крок до порозуміння.

 Рекомендації вічні: любити своїх дітей без критики й насильства – і вкладати життєву енергію у своє та їхнє життя!

Матеріал збирала та осмислювала Кармелла КУЧУРЯНУ, студентка кафедри журналістики ЧНУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *