Світова фінансова криза: Україна – Буковина

У підприємницьких колах ажіотаж: за рекомендацією Нацбанку України місцеві філії всіх банків притримують платежі, проводячи їх аж протягом 3-х днів. А тим часом Ющенко переконує пресу, що вкладникам українських банків нема чого хвилюватися.

Економіка: банки врятують депозити

Президент провів круглий стіл з редакторами та представниками провідних економічних видань – «Бізнес», «Контракти», «Деловая столица», «Інвестгазета», «Дело», «Коммерсантъ»: «Антикризовий план, покликаний стабілізувати фінансовий сектор України та мінімізувати негативний вплив на національну економіку світової фінансової кризи».
Президент нагадав, що РНБО рекомендувала вжити антикризових заходів за чотирма основними напрямками. Йдеться про кроки з метою запобігання глибокій рецесії в національній економіці, перегляд бюджетної політики в частині видатків; забезпечення державних і корпоративних фінансових зобов’язань за зовнішніми запозиченнями, стабілізацію національної валюти та чітку і прогнозовану курсову політику. Ющенко зауважив, що тільки утримавши депозити, можна утримати банківську систему. Президент наголосив також на важливості проведення жорсткішої бюджетної політики, оптимізації видатків.

Соціум: зарплати і пенсії заморозять

Президент відзначив, що мають бути збережені сьогоднішні рівні заробітних плат, пенсій тощо. «Це ми розглядаємо як абсолют, який не піддається дискусії», – підкреслив В.Ющенко.
Прем’єр-міністр України Юлія
Тимошенко, відповідаючи на запитання журналістів після зустрічі з представниками фінансових кіл України про те, які соціальні виплати будуть скорочені у зв’язку зі світовою фінансовою кризою, сказала: – Зрізати соціальні виплати ми не будемо. Буде мораторій на їхнє підвищення протягом наступного року.
Прем’єр уточнила, що це стосується 2008-го і, можливо, 2009 років.

Буковинці підтримують вітчизняного виробника та енергозбережні технології

Програму здешевлення електроенергії та перехід на ресурсозбережні технології запропонував у відкритому листі-подяці до Президента і прем’єрки України голова правління Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні Володимир ДОРОШ.
Нагадаємо: завдяки річній боротьбі Інституту та підприємницької громадськості Буковини, була відмінена сумнозвісна постанова НКРЕ з шаленими розцінками за приєднання до електромережі, що викликало закриття підприємств і скорочення ВВП.
За підрахунками фахівців Інституту, собівартість 1 кВт електроенергії в середньому складає від 15 до 20 коп. Проте вітчизняні суб’єкти господарювання отримують електроенергію по 64 коп плюс вартість реактивної електроенергії – ще 4 коп. За таких умов український бізнес занепадає, зростає собівартість товарів і послуг, це знижує рентабельність та конкурентноздатність, скорочується валовий внутрішній продукт.
З огляду на це, В. Дорош звертається до перших осіб держави з проханням взяти під особистий контроль ситуацію на енергетичному ринку України. Фахівці Інсититуту пропонують вжити таких заходів:
– викупити назад у державну власність приватизовані Обленерго;
– розробити логістику зменшення залежності від зовнішніх факторів при забезпеченні паливом вітчизняних електростанцій, зокрема, налагодити виробництво уранових твелів в Україні, замість закупівлі їх за кордоном;
– створити моніторинговий комітет з вивчення затратної частини ланцюжка від виробника електроенергії до кінцевого споживача, що дозволить виявити надлишкову вартість на різних рівнях, яку необхідно виключити з тарифу;
– розглянути можливість збільшення виробничих потужностей вітчизняних електростанцій з метою зростання обсягів експорту електроенергії за кордон;
– розробити та запровадити державну програму розвитку альтернативних джерел електроенергії (вітрова, сонячна тощо).
Ці заходи, на думку авторів, здешевлять 1 кВт електроенергії на 25-50%, що дасть поштовх зростанню виробництва, підвищенню конкурентноспроможності вітчизняних товарів і стане для України одним з реальних засобів подолання наслідків світової економічної кризи.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *