Сучасні Чернівці – стародавні Афіни: що їх об’єднує?

pankration

Це була родзинка Олімпійських ігор, любов гладіаторів та публіки – панкратіон! Вид спорту, який межує з філософією, нині успішно розвивається і Чернівцях. Про один із найдавніших видів єдиноборств – в інтерв’ю із тренером збірної України з панкратіону, чернівчанином Ігорем Наконечним.

– Чим панкратіон відрізняється від інших єдиноборств?

– Це швидше синтез єдиноборств, який поєднує в собі рукопашний бій і боротьбу, елементи кидкової техніки, больові та задушливі прийоми, удари руками і ногами, самооборону й захист від ударів.

Специфіка панкратіону – у психологічному спрямуванні. Я працюю з дітьми над фізичною підготовкою і водночас роблю великий акцент на психологічному розвитку: це тренінги зі зниження агресивності, саморегуляції поведінки, просто розмови…

Філософія панкратіону – ніколи не використовувати свої знання проти когось, тільки з метою самооборони!

– Від якого віку можна починати заняття з панкратіону?

– Вікова категорія моїх спортсменів – від 6 до 45 років. Особливої уваги потребує саме робота з дітьми. З ними проводяться бесіди, психологічні анкетування, аби розуміти їхній емоційний стан і особливості темпераменту.

– Не важко слідкувати за дисципліною? В юнаків стільки енергії...

– Нині я пишу кандидатську десертацію з психології. Вважаю, що дисципліну втримувати не важко, коли здобув авторитет в очах дітей.

Дуже важко працювати з дітьми, які ростуть без батьківського нагляду. На Буковині багато людей виїхало за кордон, залишивши дітей на родичів. З такими дітьми важко працювати.

– Чи доводилося колись застосовувати прийоми не у спортзалі, а, скажімо, в екстремальній ситуації?

– Насправді я не люблю розповідати такі історії: у житті трапляється по-різному… Скажу лише, що гасло панкратіону: «Справжній майстер – той, хто виграє бій без бою».

У конфліктних ситуаціях майстер панкратіону першочергово змушений зробити так, аби не довести справу до бійки. Хоча є випадки, коли для самооборони треба застосовувати фізичну силу.

– Як розвивається панкратіон у Чернівцях…

– Сьогодні у секціях панкратіону в області налічується понад 500 учасників. Є висококваліфіковані тренери. Відтак маємо значні здобутки на різноманітних змаганнях: у 2009-ому році брали участь у чемпіонаті Європи в Латвії – всі учасники привезли медалі, шестеро стали чемпіонами Європи. 7 спортсменів з Буковини брали участь на чемпіонаті світу в Омську – 6 з них приїхали з медалями.

Цей рік розпочався дуже вдало. На чемпіонаті України серед дітей чернівчани зайняли друге місце, поступившись Харківщині.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *