Середній розмір хабара на Буковині – 20 тисяч гривень

Відділ боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Чернівецькій області відзначив своє 15-річчя ударним виловом хабарників.І хоча таких хабарів, як, наприклад, у Криму, на Буковині поки не виявили, проте кількість викритих злочинів цього виду на одного працівника утричі більша, ніж у середньому в Україні. Тільки за перше півріччя підрозділами служби виявленно 382 злочини у сфері економіки, з яких 54% – важкі, – повідомив Василь ХАЩУК, начальник ДСБЕЗ УМВС в Чернівецькій області. – Взято на облік 47 злочинів загальнокримінальної спрямованості.
Із 258 закінчених справ до суду скеровано 246, тобто 95,3%. До кримінальної відповідальності притягаються 220 осіб, в тому числі 87 керівників підприємств, установ, організацій і 125 матеріально-відповідальних та фінансово-бухгалтерських працівників.
Протягом 6 місяців, за словами В.Хащука, викрито 38 резонансних злочинів зі збитками понад 100 тис. грн, в тому числі порушено 4 кримінальні справи (8 злочинів) зі збитками понад 1 млн.грн.
Задокументовано 240 злочинів у сфері службової діяльності. До суду вже направлено 124 справи. В центрі уваги служби – посадовці-хабарники. Від початку року задокументовано 57 випадків хабарництва (36 – одержання, 21 – давання) у таких сферах: банківська діяльність – 18, АПК – 12, бюджетна сфера – 12, з них 5 – в освіті. До кримінальної відповідальності притягаються 20 осіб. Загальна сума даних і отриманих виявлених хабарів складає 242 тис. грн. Середній розмір отриманого хабара становить 20 тис. грн. на одного хабарника. Причому, найменше давали 3 тис. грн, а найбільше – 65 тис. грн.
За 31 злочином зі складом хабарництво кримінальні справи спрямовані до суду.
Серед осіб, що притягаються до кримінальної відповідальності, 3 депутати, голова міської ради одного з районних центрів, начальник Територіального управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті в Чернівецькій області, голова сільської ради, 3 митники, 1 спеціаліст із земельних ресурсів, державний реєстратор РДА, спеціаліст 1-ї категорії міськвійськкомату, старший державний виконавець, інспектор з карантину рослин тощо.
Закінчено провадження з 38 справ по випадках корупції, всі вони скеровані до суду. Збитки склали понад 2,5 млн. грн.
Лише цього року управлінням припинено діяльність 2-х злочинних груп з ознаками організованості, які діяли в банківській сфері області та займалися розкраданням кредитних коштів громадян. Ними здійснено 36 злочинів, в тому числі 18 випадків хабарництва. Зокрема, викрито групу посадових осіб Чернівецької обласної філії АКБ «Укрсоцбанк» і мешканців області, які протягом 2006-2007 років з метою привласнення кредитних коштів, зловживаючи довірою громадян, використовуючи фіктивні довідки про розмір заробітної плати, оформляли споживчі кредити неплатоспроможним громадянам. Потім ці гроші привласнювались і легалізувалися шляхом придбання товарно-матеріальних цінностей, що завдало банківській установі збитків на суму понад 2 млн. грн.
Ще одна «дошкульна» для Буковини сфера – ліс. Тут за 6 місяців 2008 року виявлено 29 корисливих злочинів, причому відзначається зростання на 33%.Загальна сума збитків – понад 4 млн. грн, до відповідальності притягається 17 посадових осіб. До суду скеровано 24 злочини.
Підрозділи ДСБЕЗ вживали певних заходів і на споживчому ринку області. За 12 злочинами до кримінальної відповідальності притягається 7 осіб, серед яких – керівник ринку. Вже цього року припинено діяльність 2 підпільних цехів з виробництва фальсифікованого алкоголю.
У цукровій та спиртовій галузі порушено кримінальні справи стосовно директорів цукрового та спритзаводу області. До речі, збитки по спиртзаводах склали понад 3 мільйони. Викрито і припинено 2 схеми незаконного відшкодування податку на додану вартість.
Може, найуразливіша – сфера захисту інтелектуальної власності. Виявлено 3 злочини з порушення авторського права, 3 випадки незаконного обігу лазерних дисків і 14 випадків незаконних дій з переказом грошей, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків. Злочинець пішов освічений, але й наші правоохоронці швидко навчаються відповідати викликам часу.
Оксана ЧЕРВІНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *