Результати діяльності чернівецьких прикордонників

Результати оперативно-службової діяльності Чернівецького прикордонного загону в 2009р.

Оперативно – службова діяльність на ділянці відповідальності Чернівецького прикордонного загону протягом 2009 року здійснювалося в умовах:

– спроб незаконної міграції громадян Республіки Молдова до країн ЄС, використовуючи територію України, як транзитну, та окремих спроб незаконної міграції, використовуючи українсько-румунську ділянку кордону, громадянами СНД (насамперед Грузії) та Північної Африки;
– постійних спроб організованих злочинних угруповань та окремих осіб налагодити стійки контрабандні канали цигарок через українсько-румунський кордон;
– активізації переміщення лікарських препаратів психотропної дії та спроб переміщення з території Молдови наркотичних речовин рослинного походження;
– продовженням спроб переміщення через державний кордон, з Молдови в Україну, товарів (спирт, тютюнові,вино-горілчані вироби та саджанці) для їх подальшої реалізації на території України.

Завдяки тісній співпраці з ДМСУ, СБУ, МВС підрозділи Чернівецького прикордонного загону забезпечили контроль за розвитком обстановки, адекватне реагування при її змінах.

Аналізуючи результати оперативно-службової діяльності ми відмічаємо:
Зменшення пасажиро-потоку на 7% та несуттєве збільшення транспортного потоку на 1%, що пов’язано з фінансово-економічною кризою, зниженням ділової та туристичної активності громадян.

ДОВІДКОВО:

Пропущено 3млн. 497,0 тисяч осіб та 1млн.2,0 тисячі одиниць транспортних засобів – (2008р. 3млн. 760,5 тис. осіб та 991,365 тис. тр.зас.);

За звітний період підрозділами прикордонного загону:

– За незаконне перетинання державного кордону затримано 135 осіб, з яких 75-незаконні мігранти. (2008 рік – 118 осіб).
– Притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення законодавства з прикордонних питань 2401 особу, стосовно яких накладено штрафи на загальну суму понад 150 тисяч гривень (2008 рік – 1973 особи).

Вилучено:

– 17 одиниць зброї (2008 рік-9 одиниць);
– 86 шт. – боєприпасів (2008 рік – 48 шт.);
– 729,0 гр.- наркотичних речовин ;
– 1633,59гр. – психотропних речовин.

Не пропущено через державний кордон 2095 громадян, з них 1202 потенційні незаконні мігранти.

Що стосується протидії контрабандній діяльності:

Результати протидії незаконному переміщенню через державний кордон товарів свідчать про збільшення кількості припинених спроб в 2,7 рази, при цьому сума вилучених товарів збільшилась в 1,9 рази. Прикордонними нарядами припинено 890 випадків незаконного переміщення товарів (аналогічний період 2008 року – 331 випадок), сума вилучених товарів склала 15млн. 151 тисяча гривень (аналогічний період 2008 року – 7 млн.864 тис. грн.)

За звітний період вилучено 95 автомобілів, як засіб незаконного переміщення через державний кордон товарів (аналогічний період 2008 року – 86 автомобілів)

Також хочу зазначити, що в рамках реалізації заходів другого етапу (2009-2012рр.) програми розвитку Державної прикордонної служби України, який розрахований на 2009-2015 роки, ми продовжили роботу зі створення сучасної інтегрованої системи охорони державного кордону, розвитку оперативно – розшукової діяльності, створення сучасної системи інформаційного забезпечення, вдосконалення інженерного облаштування державного кордону.

Зокрема встановлено та введено в експлуатацію 13 програмно-технічних комплексів автоматизації прикордонної служби ГАРТ-3 та 10 комплектів підсистем відео спостереження, 13 комплектів міні АТС. Отримано 8 одиниць автомобільної техніки. Розпочато використання 15 комплектів переносних інфрачервоних тепловізорів та 1 мобільного тепловізійного комплексу.

В рамках тилового забезпечення охорони кордону в умовах економічної кризи вживались заходи щодо економного використання матеріальних засобів. Загальний економічний ефект склав майже 2,14 млн.грн., отримано шефської допомоги матеріальними засобами на загальну суму майже 918,4 тис. грн. На виконання Програми забезпечення житлом сімей військовослужбовців в прикордонному загоні, у вивільнених містечках, виконано роботи по облаштуванню 11 квартир для військовослужбовців.

Одним з цьогорічних нововведень Держприкордонслужби України стало запровадження нових відомчих стандартів культури прикордонного контролю та прикордонної служби, які чітко окреслюють усі аспекти діяльності прикордонників. До них входить: зовнішній вигляд охоронця рубежу (своєрідний дрес-код), манера спілкування з громадянами, порядок перевірки документів та огляду транспортних засобів і стан робочого місця прикордонника.

Культура здійснення прикордонного контролю та прикордонної служби, це основна іміджева складова служби, метою якої є створення для громадян комфортних умов перетину кордону України. Мені приємно зазначити, що ми вже отримали чимало схвальних відгуків від громадян, які перетинають кордон та позитивно сприйняли запровадження нових стандартів культури.

ДОВІДКОВО:

Чернівецький прикордонний загін Державної прикордонної служби України охороняє ділянку державного кордону з Румунією та Молдовою загальною протяжністю 404,7 км в межах Чернівецької та Івано-Франківської області. З них українсько-румунська ділянка кордону складає 234,7 км, українсько-молдовська – 170 км. До складу загону входять 13 відділів прикордонної служби.

Пропуск осіб, транспортних засобів та вантажів на україно-румунському та україно-молдовському кордоні здійснюється в 21 пункті пропуску. З них 12-автомобільних, 4- залізничних, 3- повітряних, 2-пішохідних.

Начальник Чернівецького прикордонного загону підполковник Жовтоножук Ігор Петрович

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *