«Наcтупного дня після війни»

Максим Михайленко медіа-особистість, український політолог, журналіст і громадський активіст із відверто суперечливою «політичною біографією», інколи загрозливо ясною політичною позицією і далекосяжною сферою інтересів. Чернівчанин за народженням, він, як і вся родина Михайленків, є особистим другом нашої газети. Макс неодноразово коментував на наших шпальтах різні політичні події як експерт-політолог. Пропоноване інтерв’ю він дав молдовському виданню «Реінтеграція» ще влітку, коли перебував у Кишиневі. Але його висловлювання цілком «тягнуть» на підсумки майже усіх подій року, що минув.

Максиме Валерійовичу, не хочу казати зайвого, але Ви фактично щодня на новинних стрічках. Це що, підготовка до чогось?

– Ні. От хоч як дивно, але це просто певний кумулятивний результат постійної роботи – моєї, до речі, улюбленої роботи – політичного публіциста, есеїста, журналіста. Я дуже багато пишу, буває. Коли ж Ви натякаєте на політичну кар’єру, то наступні парламентські вибори, зп ідеєю, відбудуться лише 2019 року. Щодо «казати зайве» – не варто вчитися цього сумнівного ремесла, воно, звісно, вельми доходне,  але це моя особистоа думка. До речі, не сперечатимусь із вашою «підводкою» до нашої розмови, але особисто я «представився» би інакше: «мандрівний трубадур, що потерпає від надмірної гуманітарної освіти і сумного політичного досвіду».

Жарт:) Утім, надалі «ламати» вашу схему не буду!

– Чи правда, що Ви працювали в уряді при Януковичі?

– Правда. По-перше, у 2010-13 роках я входив до Громадської гуманітарної ради при Президенті України. Доволі швидко цей орган перетворився на декорацію… 2 грудня 2013 року я офіційно заявив про призупинення своєї участі в цій раді – після побиття студентів міліцейськими «відморозками» – «до відновлення конституційного порідку в країні». В мене навіть є відповідний лист: я запропонував колегам вчинити так само, та, на жаль, вони просто побоялися.

По-друге, від осені 2010-го до осені 2012-го я працював заступником директора (після адміністративної реформи – начальника управління) департаменту міжнародної співпраці та європейської інтеграції міністерства освіти та науки, молоді та спорту України. Скажу так: набутий досвід роботи в бюрократичній системі вважаю «неоціненним». Чимало – незважаючи на позицію міністра Дмитра Табачника – удалося зробити й в напрямку європейської інтеграції.

Я залишив цю посаду, написавши заяву, в якій пояснив причину своєї відставки (коли що, цій текст і досі лежить десь у моїй пошті) несумісністю із професійною діяльністю і особистим життям.

Ось, майже три роки до цього формулювання нічого не додавав, а тепер додам: ще одна причина – безмежно скотиняче ставлення до професіоналів, які змушені існувати за умов, які я не можу вам описати, та ще й в обстановці зростаючого «бєспрєдєла» «золотої молоді» («мажорів»), чиї батьки прославилися лише тим, що розікрали власність УРСР. Я цим обмежуся: знаєте, це доволі болісна тема.

Одне скажу: варто було там попрацювати, аби визначитися: я зрозумів, що я і є цим «українським буржуазним націоналістом», проєвропейським демократом та «білою вороною». Тобто, належу до тих, кого ненавиділа уся ця кримінальна пострадянська «тусовка».

– Що пов’язує Вас із такими знаковими персонами поваленого режиму як Ганна Герман та Сергій Кичигін?

– Сергій Кичигін – власник і редактор газети «2000», де я працював від 2002 до 2011 року. Був період, коли «2000» досягла свого піку і тижневик насправді став знаковим виданням. В цьому розумінні я вдячний йому за професійне вдосконалення. Та на жаль, приблизно від початку 2010-х років Сергій Олександрович почав робити помилки: розвів, даруйте, в газеті пропаганду сталінізму, через що «втекла» щонайменше половина читачів.

Далі – що просто дивно – цей досвідчений видавець і бізнесмен вліз у якісь сумнівні афери за участі адміністрації президента Януковича, до яких затягнув багато відомих журналістів. Це було, щонайменше, неетично…

Врешті-решт пан Кичигін із газетою, що втратила читача, дійшов до того, що до останнього моменту підтримував вимащеного у крові українських громадян клептократа Януковича. Від справедливої народної розправи Кичигіна врятувало тоді лише його канадське громадянство і передбачлива «евакуація».

Як відомо, паперова версія «2000» давно не виходить. Однак я думаю, що він, як нібито колишній офіцер військової розвідки, й сам  розуміє, що з’явившись до України, сильно ризикує, адже нині десятки тисяч патріотично налаштованих громадян добровільно допомагають правоохоронним органам, інколи, на жаль, наївно розуміючи таку допомогу трохи «по-своєму».

Тож я, за давньою дружбою, порадив би Сергію Олександровичу залишатися там, де він ховається.

Так, тепер Ганна Герман? Тут ось що: я не знаю, що й кому ще невідомо на тему Ганни Герман. Я вважаю, що її надмірна відданість товстошкірому президенту Януковичу зіграла з нею поганий жарт.

Бачте, про Ганну Герман можна або написати роман, або промовчати. Поки що я надаю перевагу другому. Давайте залишимо її у спокої. ЇЇ епоха давно закінчилася, а в особистому житті Ганна Миколаївна – глибоко нещасна людина…

– Чи правда, Максиме Валерійовичу, що Ви – розвідник?

– Запитання руба («я це люблю» – джингл «Макдональдса»)! А що може змінити моя відповідь? Якщо відповім «ні», мені не повірять. Якщо відповім «так», це виглядатиме, як дурнуватий епатаж. Та можу обіцяти, що на це запитання я обов’язково відповім наступного дня по закінченню російсько-української війни.

– Дехто називає Вас «проповідником»… Ви баптист?

– Ні. Називають, ймовірно, через стилістику деяких моїх есе. Щодо богослов’я, то я міг би назвати його своїм хобі. В юнацькі роки я перекладав брошури євангелістських проповідників і перейнявся, мабуть, їхнім способом організації тексту. Оце й усе.

– Доволі дивно, погодьтеся, що Ви, вочевидь не ображений режимом Януковича, пішли на вулицю протестувати, будувати барикади, перетворили свій соціальний блог на «бойовий листок» тощо…

– Тут немає нічого дивного. Я український націонал-ліберал, переконаний західник, і завжди ним був. До осені 2013-го мене ніщо не пов’язувало із Януковичем та його урядом. А від його зрадницької політики я відчував лише відразу. Останньою краплею стала перспектива провалу підписання договору з ЄС: існування Януковича хоч якось виправдовувалося до того моменту лише наявністю в нього ручки для підписання асоціації з ЄС. Але він зрадив український народ і спровокував Революцію Гідності. Особисто мені дорогий кожний день Майдану – як відносно мирної фази, так і епохи будови Нашої Фортеці, і тим більше – двох місяців боїв із найманими виродками, як у формі, так і без, і останні дні героїчної трагедії, і важкої, прекрасної нашої Перемоги, що назавжди змінила Україну, Європу та весь світ.

– Кілька років тому деякі українські політики лівих поглядів називали Вас «молодим медіа-магнатом» – це досі актуально?

– Це ви про Марченко? Ох… Це величезне перебільшення. Не буду заперечувати: у 2000-них мені та моїм партнерам належала низка невеликих видань. Що ж до так званих «лівих» політиків, то вони втратили свій шанс: над «Лівою опозицією» усі встигли посміятися, чи не так? А сьогодні в мене є улюблений проект – NEWSSKY. От ним я й займаюся.

– Подейкують, що Ви – виходець з номенклатурної сім’ї, чи не так?

– Це абсолютно не так. Я – «виходець» із сім’ї наукової та творчої інтелігенції. Мій батько – відомий лінгвіст. Моя мати – відомий художник і викладач мистецтв. Моя сім’я дала мені значно більше того, про що я міг би мріяти. Та в принципі я на особисті теми публічно не спілкуюся…

– Кажуть, що Ви навчалися у США за кошти з Фонду Клінтонів, а в Угорщині – за кошти Фонду Сороса… Чи такі вже неправі росіяни, коли стверджують, що ви є  якимсь засланим американським агентом?

– Перше – неправда. Я навчався у США 1996-1999 року, спершу поїхавши за обміном, далі виграв стипендію, але мою освіту оплачувала федеральна програма  («Акт про підтримку свободи» – Freedom Support Act), кошти якої розподіляв уряд штату Пенсільванія). Того часу Президентом США був демократ Білл Клінтон. І жодного «фонду Клінтонів» не існувало.

Що ж до Центрально-Європейського університету в Будапешті, – так, це біла стипендія Джорджа Сороса. Він же – як і сотням інших моїх колег – вручав мені магістерський диплом улітку 2000 року.

Я зберігаю найтепліші почуття і до штату Пенсільванія, і до ідеалістичних зусиль Джорджа Сороса з синхронізації розвитку Східної Європи із західним світом. Тут мені додати нічого. Та коли я й чийсь агент, то винятково український.

– І наостанок: Максиме Валерійовичу, що таке «Морфей»?

– Якщо говорити про нещодавнє минуле, то «Морфей»  – це добровольчий мережевий підрозділ, покликаний  захистити завоювання Революції Гідності від найманців синдикату Путіна в Інтернеті та, наскільки це можливе, за його межами.

Коли ж казати про поточний момент – то «Морфея» не існує.

…Можливо…

Кристиан РАДУ, «Реінтеграція».

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *