Мобілізація: прорахунки чиновників чи провокація?

94_main

У паніці, якій піддалися наші люди, винні не вони.. Паніці піддали мешканців Західної України! Кому це вигідно?  

«Без паніки! Мобілізаційні розпорядження – це не повістки. Якщо Вам прийшло мобілізаційне розпорядження – це не означає, що вас забирають воювати на Схід», – наголошував на прес-конференції, яку, нарешті, провели у понеділок, майже через тиждень після оголошення третьої хвилі часткової мобілізації, чернівецький обласний військовий комісар Віталій ЧУРАЙ.

Про непоінформованість і засланих «козачків» 

– Мобілізаційні розпорядження, які надходять буковинським чоловікам, видаються усім, хто може служити в армії, і вони не мають жодного стосунку до часткової мобілізації. Це  інформаційний документ для впорядкування списків військовозобов’язаних та організацію спеціальних загонів оборони у разі відкритої агресії Росії. На Буковині таких документів буде вручено близько 15-ти тисяч, – пояснив облвоєнком.

Хоча, на думку журналістів, яку вони озвучили на прес-конференції, роз’яснювати треба було раніше. Принаймні за тиждень до того, як по квартирах і хатах почали розносити папірці від військкомату. Саме напередодні цього варто було через телебачення, радіо та інші ЗМІ пояснити людям, що це означає. Бо ж рішення про часткову мобілізацію прийняли у вівторок 22 липня, а вже наступного дня чоловікам почали масово розносити моброзпорядження. Тобто ці мобілізаційні листки вже були готові – виписані, з прізвищами та адресами. Зрештою, такі рішення, як відомо, готуються і до них готуються. Тож несподіванкою вони стали тільки для простих людей. А саме через непоінформованість протягом п’яти днів буковинки перекривали дороги у Глибоцькому, Герцаївському, Новоселицькому, Сокирянському районах: хтось поширив в області чутки, що з Буковини забирають 30 тисяч хлопців воювати на Схід. Подейкують, що до організації протестів приклався монастир у Банченах… Так це чи ні, але розмови точаться, чутки поширюються, тож СБУ мала би перевірити цю інформацію. Бо, принаймні, про присутність на Буковині агентів від сепаратистів, які навіть скуповують тут нерухомість, на Фейсбуці повідомляють багато людей.  Більше того, до редакції звертаються читачі з проханням оприлюднити телефон СБУ, куди вони могли б повідомляти про засланих сепаратистів, які прибувають на територію Буковини. Бо з такими їм уже доводилося спілкуватися…

Офіційно, з перших вуст

За словами обласного військового комісара Віталія Чурая, кількість осіб, яких планують мобілізувати з Буковини, – військова таємниця. Та він зауважив, що мобілізують кілька сотень буковинців, які поповнять лави прикордонного загону. До цього ж упродовж 3-х місяців з Буковини було призвано близько 1300 чоловіків.

На запитання журналіста «Версій», чому не призивають буковинців, які пройшли війну в миротворчих силах у Іраку, мають досвід військових дій, можуть і хочуть воювати, комісар відповів:

Назвіть мені прізвища, кого не взяли. Ми призиваємо всіх, тим більше добровольців, які можуть бути призвані: ми беремо їх на облік, буквально на руках носимо. Тож усі добровольці призвані й направлені до тих частин, куди вони бажали.  До речі, до нас звертаються дуже багато добровольців, серед яких в одного ми виявили туберкульоз, другий – судимий, третій теж непридатний за станом здоров’я. Таких людей ми призивати не можемо.

Процедура отримання повістки

Як пояснив обласний військовий комісар Віталій Чурай, спочатку призовникам буде надіслано запрошення на медичний огляд. Аж після проходження медогляду, а також професійно-психологічного відбору буде вручена повістка – прибути у визначений термін і визначене місце з речами, які вказані на зворотній стороні повістки.

– Тим, хто ігноруватиме призов, згідно чинного законодавства «світить» від трьох до п’яти років позбавлення волі за порушення військового обов’язку – наголосив Віталій Чурай.

Ситуація в Україні загалом та в області, зокрема, вимагає не тільки ретельності в аналізі, а й, головне, адекватних дій. Натомість складається враження, що наша влада… спить. А працюють самі волонтери та… сепаратисти.

Скажімо, у Миговому двоє хлопців-переселенців намагалися встановити прапор «ДНР». – Місцеві мешканці їх мало не розірвали, та вчасно прибули правоохоронці.  А до організації протестів проти мобілізації на дорогах у Боянах Новоселицького району нібито доклав своїх рук відомий бізнесмен, обласний депутат-ексрегіонал Іван Семенюк, у туркомплексі якого відпочивають мешканці зі Сходу (на нього вказала одна з жінок-протестувальниць). Наразі перевіркою цих фактів займається УСБУ в Чернівецькій області, – розповів журналістам т.в.о. заступника військового комісара по роботі з особовим складом – начальник відділу по роботі з особовим складом та громадськістю Валерій Мовченюк. За його словами, в червні, під час перекриття мосту в селі Атаки Хотинського району місцеві мешканці виявили авто, в якому їхали два луганські переселенці з автоматами… Чому так мляво працюють правоохоронні органи Буковини? Може, державний апарат дав тріщину?

На Буковині активізуються сепаратистські настрої

Областю прокотилася хвиля протестів та блокування доріг проти третьої хвилі мобілізації. І, якщо в Сокирянському, Кіцманському, Вижницькому, Хотинському районах у питаннях мобілізації були вимоги до справедливості та прозорості, то в Новоселицькому районі, зокрема в с. Бояни, перекриття супроводжувалися закликами до сепаратизму. Про це на прес-конференції зазначив голова Чернівецької обласної організації «Громадянська позиція» Микола МАЛЯРЧУК.

– Я бачив пікет, де попереду стояли особи у нетверезому стані, позаду матері, а в самому кінці – організатори цього дійства, – розповідає Малярчук. – Ні ДАІшників, ні міліції, ні СБУ, жодного чиновника з районної чи обласної адміністрації. Коли ми намагалися їх сфотографувати, один із пікетувальників вихопив телефон і заявив: «Уезжайте отсюда по-хорошему, потому что здесь румынская земля».

При цьому, за словами п. Миколи, підбурювачі прямо заявляли, що вони громадяни Румунії і не пропустять українців через територію їхнього села. На роз’яснення, що сусідня нам держава підтримує Україну в євроінтеграційних прагненнях і засуджує агресію з боку Росії, агресивні пікетувальники відверталися та уникали подальшого спілкування.

Лідер «Громадянської позиції» Буковини оприлюднив також інформацію про те, що  окремі сільські голови Герцаївського  району закликають мешканців сіл до спротиву мобілізації та виходити на перекриття доріг, а деякі офіцери міліції вимагали від водіїв –жертв перекриття доріг «разговаривать на румынском или русском».

На думку Малярчука, такі протестні настрої в першу чергу спричинені непоінформованістю населення та непрофесійністю спецслужб.

Слід відзначити також, що від часу прийняття Закону про часткову мобілізацію працівники військкоматів не проводили роз’яснювальної роботи серед населення. Також ширяться чутки, що в районах області голови місцевих рад отримали завдання про складання списків кого призивати, а кого – ні.  З огляду на це варто замислитися, на чиєму ж боці працюють СБУ та нинішня влада? І чи не підтримують вони насправді Росію в прагненні розколоти Україну? Такої думки представники «Громадянської позиції».

До слова, відповідає це дійсності чи ні, ми дізнаємося вже після найближчої сесії Верховної Ради, яка має розглянути питання підвищення на 40% податку на використання надр. Як відомо, ними, себто надрами, користуються виключно олігархи. Але вони можуть руками своїх «кишенькових» нардепів заблокувати вирішення цього питання. Тоді  доволі суттєва сума грошей, яка могла б поліпшити постачання наших військових, залишиться в їхніх кишенях. І це при тому, що військовий податок уже ліг на плечі пересічних громадян…

 

Сторінку підготували Людмила ЧЕРЕДАРИК, Руслан КОЗЛОВ, Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *