Із Чернівців розпочав свою ходу Всеукраїнський фестиваль органної музики

І транслюватиметься він також у США, Австралії, Данії…
Стартувала ж імпреза концертом Галини Булибенко (Київ), професорки, керівниці органного класу Національної музичної академії, Заслуженої діячки мистецтв України, лауреатки І національного конкурсу органістів (1982), а його окрасою став голос Алли Пригари (сопрано), лауреатки міжнародних конкурсів. Закономірно, що дійство відбулося у залі органної та камерної музики Чернівецької обласної філармонії імені Д.Гнатюка.
Відкрила фест вступним словом Марина Бур’янова, заслужена працівниця культури України, кандидатка історичних наук, голова ГО «Всеукраїнська культурно-мистецька спадщина», кураторка фестивалю. Вона повідомила, що фестиваль присвячується двом датам – 115-річниці з дня народження фундатора української органної школи Арсенія Котляревського та 55-річниці, відродження органного мистецтва в Україні. До слова, з ініціативи Котляревського було встановлено і відновлено органи в Ужгороді, Львові, Донецьку, Києві Черкасах та багатьох інших містах, створено Республіканський будинок органної та камерної музики, який він і очолював із 1981 року та до смерті.
Особлива родзинка нинішнього фестивалю полягає в тому, за словами п. Бур’янової, що всі його виступи, і зокрема чернівецький, транслюватиметься у США, Австралії, Данії… І, прикметно, що концерт учениці Котляревського Галини Булибенко мав потужне українське звучання, у його програмі були виключно твори українських композиторів – від класика Миколи Колеси до сучасних авторів Олександра Козаренка, Михайла Шуха, Валерія Квасневського, Наталії Боєвої, Віктора Степурка та Світлани Острової. А це засвідчує, що Україна може гордитися не тільки найпотужнішими у світі воїнами, які захищають нас і нашу незалежність, а й плеядою прекрасних і знаних у світі органістів-композиторів.
Вл. інф

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *