Індекс щастя 2020

Індекс щастя 2020: киргизи щасливіші за швейцарців…

Міжнародне опитування кінцевого року Gallup International (EoY)  це щорічна традиція, започаткована та розроблена під головуванням доктора Джорджа Галлапа в 1977 році. Цього року воно було проведено у 41 країні світу.

В Україні дослідження проведено Фондом Демократичні  ініціативи спільно з Київським міжнарожним інститутом соціології.  Опитування проведене на початку грудня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted  telephone  interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. У ході опитування проведено 1000 інтерв’ю.   Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.

  • Більше двох із п’яти (43%) опитаних у країнах, де проводилось дослідження, вважають, що наступні дванадцять місяців будуть кращими за попередні, 24% – що будуть гіршими та 26% – такими ж. Найвищий песимізм у Гонконгу (57% – що стане гірше), тоді як оптимізм найсильніший в Азербайджані (73% – що стане краще). Натомість, 37% українців вважають, що 2021 рік буде кращим, ніж попередній.
  • Охоплюючи понад 40 країн та розмовляючи з понад 38 000 дорослими, результати також показують, що, будучи більш оптимістичним щодо 2021 року, це відчуття не поширюється на думки щодо розвитку світової економіки. Як удар для багатьох підприємств прозвучить те, що  споживчі витрати наступного року, ймовірно, будуть невеликими. Приблизно кожен другий (46%) вважає, що 2021 рік буде роком економічних труднощів, і лише 25% вважають, що це буде рік економічного процвітання.
  • У цілому саме громадяни ЄС рухають цей песимізм; оскільки пандемія в багатьох країнах ЄС не свідчить про те, що вона перебуває під контролем, 63% вважають, що наступний рік буде економічно складним. Україна теж не плекає надію щодо стану економіки, тому 51% вважають, що наступний рік буде роком економічних труднощів.
  • Однак, незважаючи на економічний песимізм, щастя, очевидно, просвічує крізь нього.Більше половини (54%) респондентів країн, де проводилось дослідження, відповіли, що вважають себе щасливими, лише близько одного з десяти (14%) кажуть, що вони нещасливі. Трохи більше четвертої частини опитаних (31%) вважають себе ані щасливими, ані нещасними. Тобто відповідний, середній індекс становить 40%.
  • В Україні він нижчий, ніж у світі в цілому (нижчий так званого «світового індексу щастя»), крім того Україна демонструє різке падіння порівняно з минулим роком: у 2019 33%, у 2020 році 14%.  Втім цей індекс все ж вищий, ніж у 2018 році (тоді він був 8%). 
  • Примітно, що кількість щасливих в Україні (49%) все ж більша за кількість нещасливих (35%), кількість щасливих за рік практично не змінилася, падіння індексу щастя відбулося через зростання кількості нещасливих.

Кантчо Стойчев, президент GIA, так прокоментуав раезультати дослідження: «У такому рідкісному випадку, коли ми маємо справжню світову громадську думку, Світ в цілому зберігає свій оптимізм на наступний рік, але песимістичні установки домінують у більшості країн, ніж зазвичай. Хоча люди очікують, що прийдешній 2021 рік закінчить пандемію, немає жодних ілюзій, що економічні труднощі будуть подолані в короткі терміни. Безумовно, дискусія про  баланс між охороною здоров’я та процвітанням буде в центрі уваги світової влади на наступні роки “.

Якщо ви ознайомитеся з усім дослідженням за посиланням https://dif.org.ua/article/indeks-shastya-v-sviti-ta-ukraini_2021, то зробите, судячи з наведених даних, такі висновки: ні матеріальне становище, ні війна не впливають на відчуття щастя в тому чи іншому регіоні. Хоча, безумовно, такі впливи присутні, вони часто не стають визначальними. Фабо бажання відчувати себе щасливою або ні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *