Два Івани за кермом

Railyanu

Коли на трасі гонщики Райляну – батько і 6-річний син, – мати тримає напоготові бинт, йод і термос

Іванко Райляну надягає шлем і впевнено сідає у «міні-багі». Кермує, як досвідчений водій-професіонал, хоча йому тільки 6 років. Малий Іванко розганяється до 65 кілометрів і зовсім не боїться швидкості.

Батько хлопчика – завзятий автогонщик Іван Аурелович – завжди брав сина на тренування. У два роки Іванко вже розрізняв марки автомобілів і кілька разів із батьковою допомогою пробував кермувати великими спортивними машинами.

Коли синові виповнилося п’ять, Іван Аурелович придбав для нього у Чехії «мін-багі»за чотири тисячі євро.

– Дехто мене не розумів: казали, що пускаю гроші на вітер, – розповідає батько Іванка. – А я роблю все, щоби мій син займався улюбленим спортом, а не вештався вулицями. Навіть якщо не стане професійним спортсменом, хоча б навчиться їздити.

Їздити Іван-молодший і справді добре навчився. Навіть інспектори ДАІ руку йому потискають. Було, наприклад і таке:.

– Якось дозволив синові сісти за кермо свого авта, а сам сів за пасажира, – пригадує Іван-старший… Іванко почав обганяти на дорозі інші автомобілі, аж раптом – інспектор ДАІ! Остовпів, як побачив маленького хлопчика за кермом. Довелося довго переконувати, що син – автогонщик і на дорозі впевнено почувається. Ми навіть запросили тоді інспектора на найближі змагання. І він таки прийшов! А побачив, як Іван ганяє на трасі, після змагань потиснув йому руку і сказав, що свого сина обов’язково приведе до нас тренуватися.

Іван Райляну-старший – перший українець, який потрапив до десятки найсильніших спортсменів-автогонщиків Європи на чемпіонаті в Чехії. Цим спортом він займається вже понад сім років.

Свою «багі» чоловік зібрав власноруч. Незважаючи на це, його «жучок» повністю відповідає міжнародним стандартам.

– Автомобіль складав майже півроку. Допомагали чеські майстри. За кузовом їздив аж до Франції. Довелося навіть мотоциклом пожертвувати: зняв з нього двигун і всю електроніку, – зізнається автогонщик.

Тепер на змаганнях збирається вся родина Райляну. Бабуся шиє для двох Іванів костюми. А мама завжди тримає в одній руці бинт і йод, а у другій – термос з гарячим чаєм. Підростає і молодший син Івана Єгор. Йому у спадок дісталася стара Іванкова машинка. Наступного року трирічний хлопчик уже зможе брати участь у Чемпіонаті України.

– Зараз ми тренуємося на мототрасі втрьох, – каже батько малих автогонщиків. – Головне, чому намагаюся навчити синів, – поважати своїх суперників. У будь-якому змаганні треба намагатися бути толерантним і витриманим.

Іван Райляну хоче створити у Чернівцях професійний клуб для любителів їзди на «багі». Сподівається, що цим спортом займатимуться цілі сім’ї, причому не лише чоловіки та хлопчики, а й жінки та дівчата.

Олена БУКОВИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *